Vadregényes kanyon a falu központjában

A Meranótól délre, az Etsch (Adige) széles, napos völgyében fekvő népszerű üdülőfalu, Lana legszebb természeti látnivalója, a Falschauer Bach sebesen zúgó patakja által mélyen a sziklák közé vágódott szurdok, a Gaulschlucht. A falu központjától pár lépésre induló, a kanyonba vezető, kényelmes sétaútvonal remek családi program. Az árnyas völgy vízeséssel, nagy, megmászható, patakparti sziklákkal, függőhidakkal, és a kellemesen hűvös hegyi patak lábáztatásra kiváló vizével várja a látogatókat.

A séta időtartama: 1 óra

A túra jellege: Rövid, könnyű séta kényelmes, biztonságos utakon. Végig árnyas útvonal több pihenőhellyel. Kisgyerekekkel is végigjárható.

A szurdok látogatása

A nagy kiterjedésű, három, már összenőtt faluból álló Lana legvárosiasabb része, Oberlana központjából indulunk a Gaulschlucht felfedezésre. A falun átvezető forgalmas országút a Falschauer Bach felett hídon megy át. Közvetlenül a híd előtt, a patak partja felett találunk parkolóhelyeket (fizetős). Átkelünk a hídon a túlpartra, jobb oldalon egy remek kolbász árudát találunk (Würstelstand). Lemegyünk a híd pillérjénél a partra, majd a folyásiránnyal szemben elindulunk a parthoz közel vezető sétaúton.

Kezdetben az út magasan a patak felett vezet, hatalmas sziklafalak tövében, majd rövidesen levisz a megszelídült patak köves partjára egy remek kis pihenőhelyhez. Pár méterre egy nagy, szabadtéri vendéglátóhelyre érünk, mely főleg késő délután, esténként telik meg. A nyílt térségről nagyszerűen látszik a Schloss Braunsberg meredek sziklára épült kastélya. (Magántulajdonban van, nem látogatható). Továbbra is a patak partját követve utunk áthalad egy izgalmas, rövid alagúton, kiérünk egy házhoz, majd kertjének túlsó végén egy közel 10 méter magasról lezúduló vízeséshez érünk.

Megkerüljük a zuhatagot, és korláttal biztosított sétautunk egyre nagyobb sziklafalak tövében hatol be a Gaulschlucht szűk, félhomályos szurdokába. Átmegyünk egy újabb hídon, és nemsokára egy nagy sziklalépcsőnél véget is ér a sétaút. Tovább menni tilos és balesetveszélyes, figyelmeztetnek a táblák. A hatalmas, parti sziklákra felmászva pihenhetjük ki a túra fáradalmait, majd ugyanazon az úton juthatunk vissza kiindulási pontunkra.