Smaragdzöld víztükör, haragos zöld fenyves, fehéren szikrázó mészkőtornyok

A Karersee (Lago di Carezza) a Dolomitok, sőt az Alpok egyik legismertebb hegyi tava, Dél-Tirol jelképe. A közvetlen a Nagy Dolomit út mellett fekvő, rendkívül könnyen megközelíthető tó eszményi kirándulóhely, mesebeli szépsége kirándulók hadát vonzza. A smaragdzöld színű víz, melyben a Latemar vad sziklatornyai tükröződnek, körülölelve a sűrű, komor fenyvessel az egész Alpok legismertebb képei közé tartozik.

A Karersee látogatása

Megközelítés: A tó a forgalmas Nagy Dolomit út mellett fekszik, Bolzano felőla 241-es úton, Welschnofen-től (Nova Levante) 5 km-re a Karerpass felé. A másik irányból, Vigo di Fassától 13 km-re nyugatra. Az országút mellett nagy, fizetős parkoló a modern látogatóközponttal. Díj: 1,00 €/óra.

Mindkét irányból autóbusszal is megközelíthető, megálló a látogatóközpontnál.

A 2010-ben épült, harmonikusan a tájba simuló, modern stílusú látogatóközpont épületében ajándékboltot, sportboltot, ruházati üzleteket, kávézót, büfét és mosdókat is találunk. A tó rendkívül népszerű látványosság, mindig sokan vannak, turistabuszok garmadái hozzák-viszik a népeket. Az épület alsó szintjéről a forgalmas országút alatt átvezető gyalogos alagúton át (nyitva 9 – 18) érünk ki a tó partján magasan körbefutó sétaútra. Szerencsére az országutat nem látni a tótól, sajnos hallani annál inkább lehet.

Fából épült kilátóplatformról kapjuk az első benyomást a gyönyörű tóról, talán innen készíthetők a legjobb fotók, bár néha hosszú perceket kell várni egy-egy jobb helyért a sűrűn kattintgató turisták között. Vegyük figyelembe, hogy a legjobb fényviszonyok késő délután vannak, előtte fotózáshoz nem túl ideális a fény. Délután 4-5 órától süti meg a nap a tó felett tornyosuló Latemar-csoport csipkézett hegyláncát, a klasszikus fényképeket ilyenkor lehet elkészíteni.

A tó vize késő nyáron, ősszel nagyon leapad, ilyenkor elő is fordul, hogy a tó kvázi kettéválik, egy kis része különálló víztükörré válik az alacsony vízszint miatt. Az 1519 m magasságban fekvő Karersee (Lago di Carezza) vizét a sűrű Karerforst sötétzöld fenyvese keretezi, mögötte a Latemar (2842 m) vadul csipkézett, vakítóan fehér dolomittornyainak sziluettje teszi tökéletessé a természet eme csodás kulisszáját. Érdemes a tömegektől kicsit elszakadni és kb. egy óra alatt a tó partján futó turistaúton körbesétálni a Karersee-t. Az út több pontján is kialakított kilátóhelyekről különböző perspektívából láthatjuk a tavat és környékét.