Dél-Tirol legkisebb városa

Dél-Tirol legnagyobb folyója, az Etsch völgyének felső részén, Vinschgau régióban fekszik az alig 900 lakosú Glurns (Glorenza) városa, mely a középkor óta nagyjából ugyanúgy néz ki. A komplett városfallal körülvett, pár utcából álló város a tartomány egyik legszebb települése, különlegesen szépek árkádos házakkal szegélyezett utcái, városkapui, fehérre meszelt muskátlis házai és a városfalon kívül álló román stílusú plébániatemplom is megér egy sétát.

Glurns látnivalói

A várost a XIII. század második felében alapította Tirol legjelentősebb ura, II. Meinhard, a svájci kantonok felé vezető fontos kereskedelmi útvonalon. A városka gazdasági fejlődése 1499-ben torpant meg, mikor a svájci kantonok megalázó vereséget mértek a tiroliakra, és nyilvánvalóvá tették, hogy a Habsburgokkal semmilyen módon nem akarnak a továbbiakban közösködni. Glurns így Tirol és a birodalom perifériájára került, és mély, azóta is tartó Csipkerózsika álomba szenderült. A városkép nagyjából ugyanolyan, mint 4-500 évvel ezelőtt, ennek is köszönhető, hogy a csendes kisvárost a nyári szezonban turisták hada lepi el.

Az óvárost teljesen egyben maradt magas, pártázatos városfal veszi körül 10 toronnyal és 3 városkapuval. A forgalom a három városkapun át megy keresztül a városkán, ami meglehetősen zavaró, valahogy az ember elvárná egy középkori várostól, hogy kényelmesen lehessen sétálni az ódon házak között. Ez az egyetlen negatív tényezője a látogatásnak, a város tényleg megér egy utazást.

A három kapu valamelyikén tudunk csak bemenni a városba, az északi, Malser Tor a legcélszerűbb bejárati pont, előtte van ugyanis a városka legnagyobb parkolója (fizető automaták). A városkapun belépve jobbra fel tudunk mászni a városfalra is. A Malser Strasse egyenesen a kis, szökőkúttal díszített főtérre visz (Stadtplatz). Innen érdemes balra kanyarodni, a pár lépésre álló kis templom mellől jobbra nyílik Glurns legszebb utcája, a jellegzetes dél-tiroli árkádos házakkal szegélyezett Laubengasse. A fehérre meszelt, alacsony árkádok hamisítatlan középkori hangulatot árasztanak, a muskátlis erkélyű nagy, városi „parasztházak” autentikus dél-tiroli utcaképe a távolban magasló hegyek vonulatával nem mindennapi látványt nyújt.

 A Laubengasse végén balra fordulva jutunk ki a forgalmas Florastrassére, az itteni, keleti városkapuban, ill. toronyban (Schludernser Torturm) találjuk a turista információs irodát és egy érdekes kiállítást a városka történelméről, hagyományairól. Egy darabon végig is tudunk menni a városfal felújított gyilokjáróján. Nyitva: ápr. elejétől okt. végéig 9 – 18 óra között, a nyári szezonon kívül ebédszünet, ill. szombat délután zárva. Vasár- és ünnepnap zárva! Belépő: 3,00 €, 60 éven felül: 2,50 €, gyerek (11-15): 1,50 €.

A bájos kis fő tértől délre, az impozáns Kirchtorturm városkapuban Paul Flora helyi képzőművész állandó kiállítását rendezték be. Nyitva: májustól októberig 11 – 16 óra között, hétfő kivételével. Júliusban, augusztusban minden nap: 11-17. Belépő: 5,00 €, gyerek: 2,50, szenior: 4,00 €.

A városkapu túloldalán híd vezet át az Etsch (Adige) folyón, ahonnan pár méterre magasodik a város legjelentősebb műemléke, a St. Pankratius-plébániatemplom. A későgótikus templom román stílusú magas harangtornyát barokk kupola fedi. Az általában zárva tartó templomot sírkert veszi körül.

www.glurns.eu