Vadromantikus szurdoktúra, középkori várrommal

Dél-Tirol legegyedibb szurdoka, a Sterzing városától nem messze fekvő Gilfenklamm, mely Európa egyetlen olyan természeti csodája, ahol a zúgó patak márványba vájta medrét. A gigantikus, függőleges sziklafalakkal határolt, látványos kanyont jól kiépített, biztonságos, fából készült lépcsősorokon, pallókon, hidakon tudjuk végigjárni. Visszafelé útba ejtünk egy középkori eredetű várromot is.

A túra hossza: 5,8 km

A túra időtartama: 3 óra

Szintkülönbség: 380 m fel, ugyanannyi le

Kiindulópont:

Stange falu, megközelíthető Sterzingtől (Vipiteno) vagy a Brenner-autópálya Sterzing lehajtójától Jaufenpass irányába, majd Gasteig-nél, a második körforgalomnál Stange felé kell letérni. Stange központjában, a faluháza és a Despar melletti parkolóban tudunk megállni, itt ingyenes, nyilvános wc-t is találunk. Amennyiben itt nem találunk helyet, a falu előtti sportcentrumnál lévő nagy parkolóban tegyük le a kocsit. Onnan kisétálunk a patak partjára és balra fordulva, végig a parton maradva érjük el a Gilfenklamm bejáratát.

A túra jellege:

Közepesen nehéz családi kirándulás jól jelzett turistautakon, ösvényeken, gyér forgalmú aszfaltúton. A szurdokban fakorláttal biztosított útvonal, 6 éven felüli gyerekekkel biztonságosan járható. Visszafelé jöhetünk újból a szurdokon keresztül is.

Nyitvatartás: május elejétől november elejéig, minden nap 9.30-17.30 (júl., aug. 9-18)

Belépő: 4,00 €, gyerek: 2,00 €

A túra leírása

A falu központjából, a Despar-nál átmegyünk az országút túloldalára, majd a Ratschingserhof szálló épülete előtt jobbra fordulunk a kis utcába, melyen végigsétálva a takaros házak közt, gyalogútra érünk. Fakerítéssel védett legelő mellett gyalogolunk, beérünk az erdőbe, elmegyünk egy védett fenyőfa mellett, majd egy hídnál kiérünk a Ratschingser Bach partjára. Átmegyünk a hídon, jobbra fordulunk és megérkeztünk a szurdok bejáratához, a kassza épületéhez.

Kényelmes, kavicsos sétautunk közvetlenül a patak partján vezet, le is tudunk menni a vízhez a kicsik nagy örömére. Elmegyünk egy hajdani mészégető kemence mellett, majd később emelkedni kezd utunk, gyökerekkel szabdalt ösvényen kapaszkodunk. Keresztezzük a zúgó patakot egy fahídon, pár perc múlva újabb híd következik. Itt találunk egy szuper pihenőhelyet, közvetlenül a sziklás medernél, innen lesz igazán izgalmas a túra, felszerpentinezünk egy kiszögellésre, ahonnan remek rálátás nyílik a mélyben zubogó, fortyogó hegyi patakra.

A függőleges, áthajló sziklafalakba vágott úton, több helyen csak fejet lehajtva tudunk közlekedni, hangosan, haragosan zúg a robajló, fehéren habzó patak. A márvány fehér színe csak ott látszik, ahol a víz állandóan csiszolja, különben többnyire mohával borítottak a sziklák. A legszűkebb helyeken alig egy-két méter széles hasadék, sokszor 20-30 m magasból nézünk le a fortyogó patakra. Egymást követik a lépcsősorok, hidak, pallók, zúgók, zuhatagok felett sétálunk a félhomályos szurdok mélyén. A kanyon felső részén egy hangulatos fából ácsolt teraszról lélegzetelállító kilátás nyílik a közvetlenül a lábunk alatt robajló impozáns vízesésre.

Rövidesen kiérünk a szurdokból, hangulatos ösvényen, vadvirágos rét mellett jutunk fel az országútra, a Jaufensteg fogadó épülete (1150 m) előtt. Innen három útvonalon is vissza tudunk menni a faluba, a legegyszerűbb, újra végigmenni a szurdokon, de mehetünk Pardaun falun keresztül, a településig a 11A, Pardauntól Stangéig a 25-ös turistaúton. Kicsit hosszabb, és fárasztóbb variáció a Reifenegg várromokat érintve visszatúrázni kiindulási pontunkhoz.

Az utóbbi útvonalat választva a fogadótól balra indulunk tovább az országúton, majd az első elágazásnál, rátérünk az élesen balra kanyarodó aszfaltútra, mely idilli fekvésű legelők közt vezet egyre feljebb a völgy felett, szép kilátást nyújtva a környező hegyek karéjára. Elmegyünk egy tanya mellett, utána a 11A jelű turistaút jobbra ágazik le, mi maradunk az aszfaltcsíkon, újabb legelők és hegyi tanyák következnek, majd beérünk az erdőbe, itt van utunk legmagasabb pontja (1270 m), átvágunk a következő házcsoporton, majd ismét erdős részre érünk, ahol egy útjelzőtáblánál élesen balra fordulunk le egy keskeny gyalogösvényre, 1A jelű turistaút, Ruine Reifenegg irányába.

Meredeken lejtő, néhol korláttal biztosított, hangulatos ösvényünk rövidesen leér a középkori eredetű Reifenegg vár romjaihoz. Igazából csak a vártorony maradt meg, melybe be lehet menni, de fel nem, így is romantikus a sűrű erdőben meredező négyzet alaprajzú torony látványa. a romoktól visszamegyünk az ösvényünkre és tovább folytatjuk túránkat lefelé. Pár perc múlva egy elágazásnál balra, Stange irányába tartunk. Romantikus, gyökerekkel szabdalt, mohos falak közt vezető utunk visszaér a faluba, egy aszfaltúton lyukadunk ki, balra tőlünk pár méter a szurdok bejárati kasszaépülete. Jobbra fordulva az aszfaltútra, követjük a patak partját, majd a legelső hídon balra átkelünk, és jobbra kanyarodva, a kis utca visszavisz Stange központjába, kiindulási pontunkra.