Dél-Tirol Európa egyik legnépszerűbb idegenforgalmi régiója Észak és Dél határán, a germán és a latin kultúra választóvonalán, egyszerre német és olasz, pedáns és laza, wurst és pizza. Égbe nyúló háromezres hegycsúcsok, buja mediterrán növényzet, idilli alpesi hegyi legelők, hosszú, változatos történelmének tanúbizonyságát hordozó emlékek, középkori városok, a gazdag völgyeket szemmel tartó várak, szőlővel borított dombok, óriási gyümölcsültetvények.

Az egészen 1918-ig Ausztriához tartozó tartomány lakossága ma is német többségű, a népesség több mint háromnegyedének német az anyanyelve, a legtöbb olasz, a fővárosban, Bolzanóban és környékén él. Pár százalékra tehető az ősi ladin nyelvet beszélő hegyi őslakosok aránya, falvaik elsősorban a Dolomitok néhány völgyében húzódnak, pl. a turisztikailag leghíresebb Val Gardena (Grödner Tal) lakóinak többségét adják.

Dél-Tirol természeti képét az Alpok magas hegyláncai, és a köztük húzódó termékeny völgyek határozzák meg. Közép-Európa turisztikailag egyik leglátogatottabb területe télen síparadicsom, nyáron pedig a természet kedvelőinek eldorádója. Fővárosa, a 100 000 lakosú, nagyvárosias Bolzano (Bozen), hangulatos, nyüzsgő, középkori jellegű óvárossal, a régió leghíresebb látnivalójával, Ötzi-vel, az 5300 éves jégemberrel, a tökéletesen konzerválódott kőkorszaki vadásszal, mely a nívós Dél-tiroli Régészeti Múzeum speciális hűtőkamrájában lelt végső „nyugalmat”.

Meran (Merano) Tirol régi központja a leghangulatosabb város a tartományban, patinás, gótikus és reneszánsz stílusú polgárházakkal teli óvárosa, elképesztően szép fekvése, remek klímája (évi több mint 300 nap napsütés), Monarchiabeli békeidőket idéző folyóparti promenádjai, modern gyógyfürdőkomplexuma első osztályú üdülőhellyé teszik.

A két nagyobb város mellett még Brixen, az egykori püspöki székhely, Bruneck és Sterzing keltheti fel a kis, középkori jellegű városok kedvelőinek figyelmét.

Számtalan történelmi emlék pettyezi a gyönyörű tájat, szinte minden jelentősebb kiemelkedésen várak, kastélyok, hajdani nemesi paloták tornyosulnak, jó néhányuk látogatható is. Dél-Tirol magasan legnépszerűbb látnivalója a Trauttmansdorff-kastély elképesztően szép kertje, Meran mellett. A rengeteg kulturális, művészeti, építészeti látványosság csak a hab a tortán, Dél-Tirol legnagyobb vonzereje, a hegyek pártalanul szép világa. Az Alpok talán legszebb hegysége, a Dolomitok a régió szupersztárja.

Az égbe törő, csipkézett, fehéren szikrázó hegyláncok, a Rosengarten, a Latemar, a Sella, a Marmolada, a Sexten-i Dolomitok, Seiser Alm, csak, hogy egy pár nagyágyút említsünk, az egész Alpok leglátványosabb hegyei. A Dolomitokat és Dél-Tirol összes hegységét, túlzás nélkül állíthatjuk, a világ egyik legszínvonalasabb idegenforgalmi infrastruktúrája jellemzi. Kitűnően jelzett turistautak, jól felszerelt hütték, felvonók, drótkötélpályák garmadája, remek úthálózat, hatékony tömegközlekedés, a családi sétáktól kezdve a kemény via ferratákig minden ízlést kielégítő útvonalak állnak a kirándulók rendelkezésére.

Dél-Tirol egyetlen hátránya óriási népszerűsége, a nyári hónapokban, de főleg augusztusban már zavaró az óriási tömeg, minek egyenes következménye a szolgáltatások borsos ára, cserébe még a kempingek is átlagon felüli színvonalúak. Dél-Tirol gasztronómiája is megér egy misét, a legjobb olasz és német-osztrák hagyományok ötvöződnek a konyhában. A tartomány napos völgyeit határoló hegyoldalak mindenhol szőlőtől roskadoznak, a végeláthatatlan gyümölcsültetvények képe is jellegzetes, Dél-Tirol Európa egyik legnagyobb almahatalma.

A megbízható, kellemes klíma, a sok napsütés és a rengeteg, változatos gyerekprogram Európa hírű családi desztinációvá tette az elmúlt években a tartományt. Az aktív pihenést preferáló turisták Mekkája Dél-Tirol, télen első osztályú síterep, tavasztól őszig a kirándulók és a kerékpáros turisták zarándokhelye e rendkívül változatos tartomány.