Meseszép gyerekbarát gyalogtúra a Dolomitokban

A Dolomitok egyik népszerű kilátóhelye, a Grödner Tal (Val Gardena) híres üdülőhelye, St.Christina mellől induló kabinos felvonóval könnyen megközelíthető Col Raiser, mely a lenyűgöző Geisler-csoport napos, déli oldalában fekvő, idilli alpesi legelőkkel körülvett kilátóplatform. Könnyű, változatos, eszményi családi kirándulásunkon gyalogszerrel ereszkedünk vissza az alsó állomásra, az autentikus Regensburger Hütte érintésével a csodás Cisles völgyön keresztül, a Juac-Hütte modern épületéig. A Dolomitok egyik legszebb fekvésű üdülőhelye, Wolkenstein felett húzódó tanyák mellett sétálunk vissza St. Christinába.

A túra hossza: 6,7 km

A túra időtartama: 2,5 óra

Szintkülönbség: 160 m fel, 700 m le

Kiindulópont:

Col Raiser felvonó hegyi állomása, az alsó állomás St.Christina és Wolkenstein között található, a várost megkerülő 242-es főútról jól ki van táblázva a felvonó állomása.

Felvonó: Col Raiser Bergbahn kiskabinos felvonó, Str. Raiser 65, Wolkenstein Gröden (IT)

Üzemidő: június elejétől október elejéig. 8.30 – 17.00, jún. végétől szept. végéig 17.30-ig.

Menetjegy: hegymenet: 13,50 €, gyerek (6-13): 9,00 €. 6 éven alul ingyenes.

http://www.colraiser.it

A túra jellege: Könnyű családi kirándulás kitűnően jelzett turistautakon, ösvényeken.

 

A túra leírása

A Col Raiser (2107 m) felvonó felső állomása egyben az Almhotel, hatalmas teraszos, rusztikus épületegyüttese remek étteremmel. A kilátás lélegzetelállító, északra a Geisler-csoport csipkés vonulata, délre, a Grödner Tal túloldalán tornyosuló Langkofel impozáns tömbje, tőle balra a Sella-csoport jellegzetes sziklaerődje, keletre pedig a Monte Stevia lánca magaslik. A hegyi szálló melletti idilli alpesi rét eszményi piknikező hely.

A hotel mögötti, jelzőtáblás elágazástól a 4-es sz. turistaúton indulunk el a Regensburger Hütte irányába. Balra egy kis mélyedésben a bájos Odleshütte hívogatja a kirándulókat, széles, enyhén lejtő, kényelmes utunkon először vadvirágos mezők, majd világos vörös- és cirbolyafenyő ligetek közt sétálunk, kitűnő kilátást élvezve a környező hegyek karéjára. Le-fölhullámzó utunkba hamarosan balról csatlakozik a Fermedahütte felől jövő 2. sz. út, majd pár perc alatt leérünk a Regensburger Hütte (2037 m) épületcsoportjához.

Az autentikus helyi jellegzetességeket kínáló vendéglő mögött kis játszótér vonzza a kicsiket. A hüttétől az 1. és 3. sz. turistaúton, a Cisles-völgyben futó széles, murvás kocsiúton indulunk tovább. Kényelmes, mérsékelten lejtő utunk gyönyörű mezőkön, lejjebb fenyvesben ereszkedik a mesés Cisles-völgyben. Egy festői fekvésű kis tavacskánál elágazáshoz érünk, a Geisler-csoport tükröződik a vízben, eszményi pihenőhely a tó partja. Az elágazásnál balra felfelé térünk le a völgyben futó útról, a 3. sz. turistaútra a Juac-Hütte irányába.

Kissé emelkedő széles, kavicsos úton először fenyvesben, majd alpesi legelőkön keresztül sétálunk. Utunk ösvénnyé szűkülve kanyarog a hegyoldalban, majd kibukkanunk egy hangulatos hegyháton, melynek közepén a Juac Hütte (1903 m) modern épülete áll. A hegyi fogadótól a 3-as úton megyünk tovább, pár méter után balra ágazik le a Steviahütte felé vezető 17-es út, mi maradunk az enyhén lejtő, szép kilátást nyújtó, mezőkön átvágó 3.sz. úton Wolkenstein irányába.

Később hangulatos fenyőerdőben gyalogolunk lefelé, érintjük a Lech da Schutz kis tavacskáját, majd keresztezünk egy murvás kocsiutat és leérünk egy aszfaltútra, a túloldalán folytatódó ösvényünk leszerpentinezik végül a Daunei (1687 m) nevű, pár hegyi tanyából álló településrészre. Csodálatos kilátás nyílik a völgyben fekvő Wolkensteinre és a fölötte tornyosuló Sella-csoport bástyáira. A Pension Daniel épülete mellett jobbra kanyarodunk az aszfaltútra, autentikus hegyi tanyák mellett megyünk el, a következő elágazásnál jobbra tartva, a 26. sz. turistaúton, mely az utolsó ház után ösvénnyé szűkülve folytatódik a remek kilátást nyújtó hegyoldalban.

A legelőkről beérünk a fenyőerdőbe, korláttal biztosított ösvényünk nagyjából szintet tartva fut a meredek hegyoldalba vágva. Gyönyörű fenyvesben kezdjük meg kissé meredek ereszkedésünket St. Christina felé. 10 perc alatt leérünk a Wolkenstein és St. Christina közti felső országútra, ahol jobbra fordulunk és beérve a kis üdülőtelep házai közé, az első mellékutcán ismét jobbra kanyarodva érünk le a Col Raiser felvonó alsó állomásához vezető aszfaltútra. Pár perc alatt visszaérünk kiindulási pontunkra.