Ötzi új otthona, középkori óváros, gótikus emlékek, nyüzsgő városi élet

Bolzano (Bozen) Dél-Tirol fővárosa és egyben legnagyobb, legforgalmasabb települése, igazi nagyvárosi nyüzsgéssel, számtalan látnivalóval, középkori jellegű óvárossal. A három legjelentősebb dél-tiroli völgy találkozásánál kiépült, északról a hegyek által védett, napos város legnépszerűbb látnivalója Ötzi, a jégember, a több mint 5000 éves, tökéletes épségben megmaradt, jégbe fagyott múmia. A legolaszabb dél-tiroli város Ötzin kívül is számos látnivalóval dicsekedhet, gótikus templomok, érdekes múzeumok, zeg-zugos, szűk óvárosi utcácskák tele élettel, autentikus kocsmák, remek éttermek, fagyizók és a régió legjobb üzletei, mind-mind nagy számban vonzzák a turistákat.

Bolzano rövid története

A kitűnő közlekedési útvonalon (Itália és az Alpok közt) fekvő Bolzano helyén már a rómaiak is kisebb várost alapítottak. 1027-ben történt a második városalapítás, ezúttal a trient-i püspök építtette ki a kereskedővárost. A rendkívül jó helyen lévő, prosperáló kereskedőváros, a XII. században hatalomra került tiroli grófok szemét is szúrta, majd miután 1277-ben lerombolták, birtokba is vették Bozen városát.

Az Itáliát a dél-német területekkel összekötő fő kereskedelmi útvonalon, az Eisack völgyében épült Bozen fénykora a XV. – XVI. századra esik, ekkor épült ki ma is látható óvárosa, a szebbnél szebb gótikus templomok, a város környéki nemesi paloták, várak. Egészen az első világháborúig Bozen Tirol legfontosabb németajkú városa volt az Alpok fő vonulatától délre. A háború végén, 1918-ban Dél-Tirolt Olaszország kapta meg. A fasiszták hatalomra kerülésével gyökeresen megváltozott az addig német jellegű kis kereskedőváros élete.

A tartomány erőteljes olaszosításának homlokterébe került Bozen városképe is megváltozott, ezerszámra telepítettek ide messze délről olaszokat, egész városrészek épültek az új lakosoknak, az olasz fasiszták egy hatalmas győzelmi diadalívet is emeltettek a maguk dicsőítésére. Erőteljes iparosítás kezdődött, a német-olasz ellentét itt izzott legjobban még a II. vh után is jó ideig. A ma már autonóm Dél-Tirol fővárosának népessége meghaladja a 100 000 főt, a német anyanyelvűek aránya pedig lecsökkent 25 % körülire.

Bolzano (Bozen) főbb látnivalói

Bozen belvárosa az Eisack és a Talfer folyók közti lapos területen fekszik, északról szőlődombok szegélyezik. A Talfer túlpartján épült ki a két világháború közt Bolzano olasz negyede. A belváros központi tere a Waltherplatz, a Dóm épületével, itt kezdődik a sétálóutcákból álló óváros, melynek fő útvonala, kelet-nyugati irányú tengelye, a híres Lauben (Portici).

Dóm (Duomo)

A templom előtti téren (Waltherplatz) a legnagyobb német ajkú középkori dalnok, Walther von der Vogelweide emlékműve áll. A városképet meghatározó 62 m magas gótikus torony csak 1519-ben lett kész, a templom épületét korábbi, román stílusú maradványokra emelték a XIII. század végétől, 1420 körül lett kész az egységes gótikus stílusú épület. Az eredetileg plébániatemplomként működő egyházi épület 1964-ben lett székesegyház, mikor a püspökség székhelye Brixen-ből Bozen-ba költözött.

Érdemes körüljárni a Dóm épületét, a korábbi épületből mindkét román stílusú kapu megmaradt, és figyelemre méltóak a külső falat díszítő gótikus szobrok is. A háromhajós belső tér eredeti berendezéséből viszonylag kevés maradt meg, a két legfontosabb látnivaló, a gyönyörű, gótikus szószék és a barokk főoltár.

Nyitva: H-SZo: 10 – 17, V: 11-17. Ingyenes.

Bozen, Óváros

A Dóm melletti Waltherplatz-tól északra elterülő óváros főutcája, kelet-nyugati tengelye, a Laubengasse (Via Portici). A nyílegyenes, szűk utca keskeny, magas, zömmel középkori vagy barokk eredetű házai alatt végig árkádok húzódnak. A Rathausplatz-tól az Obstmarkt-ig vezető Lauben a város fő bevásárló utcája is, a sétálóutcában találhatóak a legnevesebb helyi és nemzetközi üzletek, a divattól a könyveken át a helyi termékekig. A szépen díszített egykori polgárházak közt néhány helyen szűk kis közök vezetnek át a párhuzamos utcákba.

A Lauben keleti végén, a csinos Rathausplatz déli oldalát a neobarokk Városháza épülete foglalja el. A nyugati vége pedig a város egyik legforgalmasabb csomópontja, a piacként is funkcionáló, mindig nyüzsgő Obstmarkt. Az elsősorban dél-tiroli termékeket, élelmiszereket kínáló standok bezártával a terület a város legjobb esti színtere, kocsmákkal, kávézókkal, éttermekkel, szórakozóhelyekkel. Az Obstplatz-tól tovább nyugatra, a Museumstrasse visz Ötzi-hez, északra a Ferences-templomhoz jutunk, délre pedig a Goethestrasse a Domonkos-templom előtti térre vezet.

Az óvárosban érdemes még benézni a Silbergasse, a Mustergasse és a Dr. Streiter-Gasse házai közé, valamint a bájos Kornplatz régi épületei érnek meg még egy sétát.

Dominikanerkirche (Domonkos-templom)

Az egyetemi negyedhez közeli, kívülről meglehetősen dísztelen gótikus stílusú templom 1498-ban lett kész a dominikánus kolostor mellett. A háromhajós csarnoktemplom fő látnivalói a szép bordás mennyezet, és a kórus felől elérhető Szt. János-kápolna (Johanneskapelle) melynek falai, mennyezete szinte maradéktalanul megőrizte XIV. század közepi, pompázatos freskóit. A templom melletti épületből (Musikhochschule) jutunk a kerengőbe, ahol a nemrég napvilágra került és renovált középkori freskókat csodálhatunk meg, a híres tiroli művész Michael Pacher alkotásait az 1490 körüli időkből. Nyitva: H-SZo: 8 – 18, V: 12-18. Ingyenes.

Franziskanerkirche

A ferencesek temploma az Obstplatz-tól északra áll a hajdani kolostor mellett. A most látható épület főbb részei már a XIV. század első felében elkészültek, de a XV. század folyamán jelentősen átalakították a templom épületét. A belső tér fő látnivalója egy csodaszép, festett, fából faragott oltár 1500-ból. A bordás mennyezet is nagyon szép, és a gótikus kerengő különböző korokból származó freskói is megérnek egy pillantást.

Ötzi-múzeum, Südtiroler Archäologiemuseum

Bolzano, sőt egész Dél-Tirol legnépszerűbb látnivalója a Dél-tiroli Régészeti Múzeumban várja a látogatók véget nem érő rohamát. Ötzi, az 5300 éves jégember, a múzeum fő szenzációja, három szinten húzódik a rendkívül érdekes, jól felépített kiállítás, mely a földszinten multimédia show-val kezdődik, részletesen taglalva a múmia regénybe illő felfedezését, és a hosszú huzavonát, hogy kié is a jégbe fagyott vadász, hol és hogyan kellene elhelyezni a páratlan leletet. Az első emeleten van maga Ötzi, egy a célra kifejlesztett, megépített speciális hűtőkamrában. Kis, vastag üvegű ablakon lehet csak bekukucskálni, de elég jól szemügyre lehet venni a fura alakban eltorzult tartású, bámulatosan jól konzerválódott jégembert.

A kiállításon Ötzi összes ruhadarabját, fegyverét, felszerelését megnézhetjük, alapos, közérthető magyarázatokkal (német, angol, olasz) tálalva. A kőkorszaki szaki életnagyságú bábuját is itt láthatjuk. A második emeleten Ötzi mindennapjaiba kukkanhatunk bele, és izgalmas teóriák feszegetik Ötzi rejtélyes halálának lehetséges okait is. A kiállításon sok interaktív bemutató is van, külön gyereksarokkal. Kisgyerekes családok is jól érezhetik magukat a múzeumban, feltéve, ha van türelmük kivárni a néha felgyülemlő óriási sort a bejáratnál.

A rendkívül jól átgondolt, nívós múzeum egyetlen árnyoldala óriási népszerűsége. Amennyiben lehet, kerüljük el az esős időben történő látogatást, a legtöbb turista első gondolata, rossz időjárás esetén, ez a múzeum. Előfordulhat 2-3 órás várakozás is az épület bejárata előtt. A legjobb, nyitásra, 10 órára jönni!

Nyitva: Júl., aug., dec: minden nap 10 – 18, egyéb időben Hétfőn zárva. Jan 1, dec 25, máj 1: zárva.

Belépő: 9,00 €, diák 27 évig, nyugd. 65 felett: 7,00 €, családi jegy: 18,00 €, 6 év alatt ingyenes.

http://www.iceman.it/

Egyéb bolzanói múzeumok

Stadtmuseum

A Régészeti Múzeummal átellenben található épületben kapott helyet a Városi Múzeum, Dél-Tirol legnagyobb, művészeti, történelmi  gyűjteménye a középkortól a XX. századig. Egyházi, világi és népművészeti műalkotások gazdag tárháza.

Naturmuseum Südtirol (Természettudományi Múzeum)

Modern, érdekes, nagyrészt gyerekbarát természettudományi gyűjtemény Dél-Tirol élővilágára fókuszálva. Nagy, látványos diorámák, terráriumok, kőzetek, növények jól átgondolt, megszervezett kiállítása. www.naturmuseum.it

Museion

A Talfer folyó partján álló, meghökkentően ultramodern, üvegkocka alakú épület. A Modern Művészetek Múzeuma otthona a 2008-ban épült szokatlan építmény. A földszinten és a teraszon kellemes kávézóval, büfével. www.museion.it

Siegesdenkmal

A Lauben és a Museumstrasse tengelyének nyugati szélén, a Talfer folyó hídján túli téren áll a Mussolini kezdeményezésére épült római stílusú diadalív. Az olaszok diadalittas győzelmét volt hivatott szolgálni az eredeti városképbe egyáltalán nem illő gigantikus díszkapu. A kapun túl kezdődik az olasz Bolzano, fő tengelye a széles, nyílegyenes Corso Libertá. A még az elmúlt évtizedekben is sok vitát kiváltó, a német lakosság által megvetett emlékműben 2014-ben nyílt meg a fasizmus korszakának helyi történetét, emlékeit bemutató kiállítás

Gyakorlati tudnivalók

Turista információs iroda: Waltherplatz 8., nyitva H - P: 9 - 19, Szo: 9.30 - 18, V: 10 - 13 

Vasútállomás: a belváros déli oldalán, a Waltherplatztól 5 perc séta, a Bahnhofspark mögötti nagy épület.

Buszpályaudvar: a vasútállomással szemközti park túloldalán. Perathonerstrasse.

Parkolás: az óváros egész területe gyalogos övezet, a környező utcákban fizetős a parkolás, de helyet találni szinte lehetetlenség. Legkönnyebben a parkolóházakban tudjuk lerakni a kocsit, a városba bevezető utak mentén elektronikus táblák mutatják melyik parkolóházban mennyi szabad férőhely van. Legolcsóbb garázs a Parkhaus Mitte, a vasútállomás déli oldalán (1,50 euro/óra), a Bahnhoffal szemben, a Laurinstrassén (2,80 euro/óra), a Waltherplatz alatt (2,50 euro/óra), a buszállomás mellett  (2,40 euro/óra) és a Naturmuseum mellett, a Mühlgassén találunk még parkolóházakat ill. mélygarázsokat. Esős nyári napokon még a parkolóházak is gyorsan megtelnek!