Ősi, misztikus hangulatú templom

Dél-Erdély egyik legtitokzatosabb hangulatú, ódon, középkori freskókkal díszített ortodox temploma található Zeykfalván, Vajdahunyadtól  pár km-re keletre, Pusztakalán mellett. A páratlan szépségű kis falusi templom máig vérmes viták kereszttüzében áll eredetét illetően a magyar és a román művészettörténészek közt.

A templom története és látogatása

A XIII. század végén épült román és gótikus stílusú templom eredetileg a katolikus egyházé volt, majd később a reformátusoké lett, 1784-től az ortodox felekezet használja. A templom ősi hangulatát fokozza, hogy falába római köveket is beépítettek, melyek valószínűleg a közeli  Ulpia Traiana római városból származnak.

A Pusztakalánhoz (Călan) tartozó Zeykfalva (Strei) nyugati szélén, temetővel körülvéve áll az ősi, ódon kinézetű kőtemplom. Falait kívül és belül is különlegesen szép, értékes freskók borítják, zömmel a XV. századból. A különösen nagy felületen megmaradt belső freskók elrendezése bizánci mintákat követ, apostolokat, szenteket ábrázol. Külső festése a keleti, a déli falon és a kapuzat lunettáján maradt meg.

A tört kőből emelt, keletelt tengelyű, egyhajós, nyeregtetős, ma zsindellyel fedett épület nyugati homlokzata elé ugrik a román stílusú ikerablakos, különleges, gúlasisakos harangtorony. A szentély gótikus stílusú, bordás keresztboltozatos, a belső tér megvilágítását félköríves záródású, román kori résablakok szolgálják.

A templom eredete komoly vita tárgya a magyar és a román művészettörténészek között, a románok középkori ortodox templomnak tartják az épületet, míg a magyar kutatók szerint a zeykfalvi templom a Kárpát-medencei későromán-koragót stílusú, falusi plébániatemplomok kivételes épségben megmarad prototípusa. A Zeykfalvi templom egyedülálló módon őrizte meg XIII.-XIV. századi arányait, részleteit.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés: Zeykfalva (Strei) Pusztakalán (Călan) része, a városkától 2 km-re délre, a 66-os főút mentén fekszik, Vajdahunyadtól 12 kilométerre keletre. A templom a falu nyugati szélén található, a temetőben. A templom felé vezető utat tábla jelzi.

Nyitva tartás: A kulcsot a templomhoz vezető ösvény elején, a jobb oldali fehér házban (20. sz.) kérhetjük el.

Felső fotó: Țetcu Mircea Rareș, commons.wikimedia.org, CC BY-SA 4.0