Magos Déva vára, Kőműves Kelemenné balladája

A Dévát uraló várhegy vulkanikus oromzatán látható a legendával átitatott emblematikus Déva várának romja. A már messziről látható szabályos kúp alakú hegyen, a Maros partján, stratégiai helyen épült erődítmény falai közül káprázatos kilátás nyílik.

A vár története

Déva Erdély történetének fontos tanúja és tükörképe. Ókori erődítmények helyén épült Erdély egyik első királyi vára, a tatárjáráskor megrongálódott várat IV. Béla építtette újjá.

A kezdetektől kettős funkciót látott el, védelmi szerepe mellett főúri rezidencia, 1302-től az erdélyi alvajdák székhelye. A Maros völgye fölé 180 méterre emelkedő sziklára épült, legkorábbi része a hegytetőn állt, az idők folyamán óriási területet olvaszt magába spirálisan kiépített védrendszerével a hegy lábáig leereszkedve. A későbbi királyi birtokot Hunyadi János V. Lászlótól kapta adományként, a környező 56 faluval együtt. A következő évszázadban Szapolyai János és Bocskai István is birtokolja.

Fontos megemlíteni még Dávid Ferencet, az egyetlen kifejezetten magyar vallás, az unitárius egyház alapítóját; itt raboskodva fejezte be életét 1579-ben. Emléktábla jelzi a cellát az udvar közepén, amelybe bezárva volt. A vár hadászati szerepe megmaradt az Erdélyi Fejedelemség idején is. Az 1848-as szabadságharc idején a magyar honvédek kezébe került vár, egy 1849-es ostrom alatt a lőporraktár felrobbanása következtében elpusztul, maga alá temetve a 150 fős magyar honvéd helyőrséget is.

A felújítási munkálatok már évek óta szinte folyamatosak, a falak erősítése lassan a végéhez közeledik. A belső várat a tervek szerint 2018-ban nyitják meg a látogatók előtt.

A vár látogatása

A népszerű népballada szerint Kőműves Kelemen, az elégetett felesége hamvaival erősíti meg a falat kötő meszet, hogy a várat a 12 kőműves mester felépíthesse. A ma természetvédelmi területen csodás panorámát nyújtó hegyormon drámai módon uralja a vidéket Déva vára. A kopár hegyoldalban egy Hollywood stílusú hatalmas DEVA felirat mutatja, hogy jó helyen járunk.

A meredek hegyen magasodó, kiterjedt területen fekvő romokhoz gyalog is felmászhatunk, a sétálóutca végén lévő parkból indul a szerpentin gyalogút, de választhatjuk a hegy túlsó oldaláról induló modern felvonót is. A hegyormon magasodó romok jelenleg a vármagot jelentő palotából, a déli szakaszt védő hengeres toronyból (Bethlen-bástya), valamint a robbanás okozta törmelékektől megtakarított falmaradványokból állnak. Mondani sem kell, hogy a romoktól fantasztikus kilátás nyílik a városra, a Maros völgyére.

A külső várat 2014-ben már megnyitották a turisták előtt, azonban a belső vár átadására leghamarabb csak 2018-ban kerül sor.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés

Gyalog: a sétálóutca végén lévő park széléről indul a sok falépcsőből álló ösvény. A felújítási munkálatok ideje alatt előfordulhat, hogy a várba vezető gyalogutat lezárják.

Felvonó (Telecabina): a sétálóutca végétől jobbra kerüljük meg a hegyet, 5 perc sétával a felvonó alsó állomásához érünk.

Nyitva tartás: a vár mindig nyitva van. Felvonó: máj-szept: 9.00-21.00, okt-ápr: 8.00-20.00

Belépő: a vár szabadon látogatható, felvonó: menettérti jegy: 10 lej, egy út: 6 lej, kedv.: 5/3 lej.

Felső fotó: claudiu nh, commons.wikimedia.org, CC BY-SA 2.0