A legrégebbi görögkeleti templom Romániában

Erdély egyik leghíresebb és legérdekesebb ortodox temploma a dél-erdélyi Hunyad megyében, a Hátszegtől 13 km-re fekvő Demsuson található. A frissen felújított XIII. századi épület a legrégebbi romániai ortodox templom, így méltán kedvelt nemcsak a hívek, de a kuriózumra éhes turisták körében is.

A templom története

A Hátszegi-medencében található egyházi műemlék eredete máig vitatott. Római Mars-szentély pogány szertartásokhoz, ókeresztény templom, római katonatiszt (Longinus Maximus) szarkofágja, bizánci ókeresztény építmény – a biztos választ homály fedi, ami bizonyos, hogy jelenlegi formáját a XIII. században nyeri el, és építéséhez római kori téglákat, köveket, faragványokat is felhasználtak. Ekkor emelik téglalap alapú templomhajóját, és az ehhez kapcsolódó román stílusú tornyát. A hajó közepén négy tartóoszloppal stabilizálták az építményt. A XIV-XV. században déli-nyugati bővítés mellett (ezek leomlottak, ma már nem láthatóak) készülnek el freskói a havasalföldi Stefan mester keze nyomán a hajó központi oszlopain, az oltáron és az északi falon. A középkori harangtorony külön építészeti egységet alkot, harangja 1782-es keltezésű magyar feliratot mutat. Az 1800-as években majdnem elbontják, a magyar műemlékvédelem azonban ezt meghiúsítja, első helyreállítási munkákon a XX. század elején, majd a 60-as években esik keresztül. Pár esztendeje teljes felújítást kapott.

A templom látogatása

Már messziről látszik a domboldalban a különös formájú, ősinek tűnő, sajátos kisugárzású ortodox templom. Belső látnivalói közül is akad, ami egyedivé teszi a többi ortodox erdélyi templom sorában. A templom építésekor a bizánci kilencosztású térkialakítást érvényesítették, a középtornyot négy pillér tartja.

A templom belsejét díszítő XV. századi freskókat a XVI. századi közös ortodox-református használat ideje alatt lemeszelték, így napjainkban csak töredékesen láthatóak, ezek között mondható páratlannak az atya és fiút román népviseletben megjelenítő Szentháromság ábrázolás. Az egyházi műemlék jelentőségét az is mutatja, hogy az Unesco felvette a Demsus-i templomot a világörökség-javaslati listára.

Demsus falu határa még ismert Dinoszaurusz lelőhelyéről, a közeli völgyben érdekes késő-kréta idejéből való növénymaradványokat tártak fel.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés: Hátszegtől (Haţeg) 13 km-re délnyugatra fekszik Demsus (Densuş).

Nyitva tartás: Amennyiben zárva találjuk a templomot, a mellette lévő paplakban érdeklődjünk a kulcs felől.

Belépő: a templom látogatása ingyenes

Felső fotó: Razvan Popescu, commons.wikimedia.org, CC BY-SA 3.0 ro