Dél-Erdély és a Bánság néhány kihagyhatatlan látványosságot és rengeteg rejtett kincset tartogat a látogatók számára. A Magyarországgal közvetlenül határos, hajdanán etnikailag nagyon kevert, alföldies jellegű Bánság (Bánát) két nagyvárosa Arad és Temesvár. Aradról elsőként mindenkinek az 1848-as szabadságharc és az aradi vértanúk jutnak eszébe, a vár mellett lévő aradi vértanúk emlékműve és a közelmúltban ismét felállított monumentális Szabadság-szobor minden magyar kötelező zarándokhelye.

Temesvár az ország legfejlettebb, legnyugatiasabb nagyvárosa színvonalas éttermekkel, vendéglátóhelyekkel, nyáron igazi nyüzsgő, mediterrán hangulattal. Talán nem véletlen, hogy Temesváron robbant ki az 1989-es forradalom. A belváros északi része alapvetően barokk jellegű, a főtéren, az ugyanabban az évben épült római katolikus és szerb ortodox székesegyházzal, míg a déli rész impozáns eklektikus, szecessziós épületeivel igazi nagyvárosias benyomást kelt, szélén a monumentális görögkeleti ortodox katedrálissal.

Erdély belsejébe, a fő közlekedési útvonal a szép Maros völgye, partján a régió legjelentősebb katolikus kegytemplomával, a barokk, kéttornyú máriaradnai búcsújáró templommal. A közelben a solymosi vár romjai már meghozzák az étvágyat a hegyek közt található káprázatos várakhoz. A legendákkal övezett magos Déva vára kihagyhatatlan látnivaló, a tőle délre fekvő Vajdahunyad vára pedig egész Erdély talán legszebb, legromantikusabb gótikus várkastélya, a dicső Hunyadiak fészke.  

A főként románok lakta Hunyad megye tele van apró kis, ódon, ortodox templomokkal, leghíresebb közülük és a legkülönlegesebb a demsusi templom, mely állítólag Románia legrégebbi temploma. A közelben találjuk még a titokzatos zeykfalvi ortodox templomot, és az őraljaboldogfalvi református templom román-gótikus épületét. A régióban a misztikus, ősi Priszlop ortodox kolostorban mélyedhetünk el még jobban az egzotikusnak tűnő görögkeleti világban.

A régió természeti látnivalókban is dúskál, déli részét az ország első nemzeti parkjává nyilvánított Retyezát-hegység határolja félelmetesen szép hegygerinceivel, tengerszemeivel. Az összes erdélyi hegység közül itt találjuk a legtöbb kétezres csúcsot. Az Al-Duna felé eső hegyek nem olyan magasak, de rendkívül értékes és látványos területekkel rendelkeznek, három nemzeti parkot is kialakítottak a régióban. A Karas-szurdok vagy a Néra-szurdok bejárása felejthetetlen élményt ígér a bakancsos felfedezőknek.