Dél-Csehország legnagyobb várkastélya

A Moldva kanyargó völgyében elterülő Český Krumlov Dél-Csehország történelmi centruma, Prága mellett a legnépszerűbb turistacélpont, óvárosa az UNESCO Világörökség része. A gyönyörű városka fő látnivalója, a városképet uraló monumentális reneszánsz várkastély jellegzetes tornyával, egyedülálló rokokó várszínházával, szépen gondozott kertjeivel.

A vár története

Az eredeti gótikus várat a XIII. század első felében emelték a Moldva fölé tornyosuló meredek sziklán. 1302-ben örökölte meg a várat a nagyhatalmú Rosenberg (Rožmberk) család, mely 300 éven át igazgatta innen a hatalmas birtokot. A XVI. század második felében már fényűző reneszánsz kastély hirdeti az itt élők gazdagságát. A virágzó város védelme nagyszabású vár megépítését kívánta, így épült meg a prágai Hradzsin után az országban a második legnagyobb erődítés.

A XVII. században az Eggenbergek tulajdonába került vár végül 1719-től kerül a Schwarzenberg család birtokába. A várkastély ma is látható alakja az 1700-as évek folyamán épült ki. A XIX. század közepétől a várkastély jelentősége visszaesett, a Schwarzenberg hercegi család is elköltözött. A második világháború után az állam tulajdonába kerül a várkastély, napjainkban több felújítás után Csehország egyik legnépszerűbb látnivalója, 1992-ben felkerül az UNESCO Világörökségi listájára.

A vár látogatása

A hatalmas kastély komplexum 5 udvar köré épült mintegy negyven épületből és egy 7 hektáros parkból áll. Négy fő része az alsó- és a felsővár, a barokk színház épülete, valamint a rokokó szökőkutas barokk kastélypark. A várkastélyt csak vezetett túra keretében lehet látogatni, két különböző túra közül választhatunk, az egy óra időtartamú I. túra a kastély reneszánsz termein vezet végig. Itt láthatjuk a kék és rózsaszín márványban pompázó rokokó kápolnát és a páratlan szépségű Álarcosbál-termet, Maškarní zál, gyönyörű trompe l’oeil freskóival. Rokokó falfestmények hosszú sora borítja a terem oldalait, groteszk figurákkal, trükkösen elhelyezett tükrök nagyobbítják az egyedülálló báltermet. A II. túra a Schwarzenberg család pazarul berendezett XIX. századi termeit és a családi képtárat mutatja be.

2011-től önállóan látogatható az alsó várban, ez a legelső épületrész a toronnyal, a vármúzeum, ahol a XIX. század stílusának megfelelő kiállítást rendeztek be. A rendkívül változatos gyűjteményben régi festményeket, fegyvereket, XIX. századi tipikus enteriőröket, egyházi és világi kincseket láthatunk.

A várkastély egyedülálló látványosságát, a párját ritkító rokokó színházat külön belépővel látogathatjuk. A 45 perces vezetett látogatáson megismerkedhetünk a várszínház rokokó berendezésével, kulisszáival, autentikus jelmezeivel. Színpadán süllyesztők és emelők segítségével több, mint negyven színpadképet tudnak mozgatni, úgy, hogy közben az előadást nem zavarják. Bár évente kevés előadást tartanak benne, de ilyenkor előkerülnek az eredeti jelmezek, elindul a XVIII. századi működő színpadmozgató technika.

A vár másik jelképe az 54 méter magas kör alakú vártorony (Zámӗcká vӗž).  Az 1582-87 között emelt hatszintes reneszánsz stílusú torony erkélyéről lélegzetelállító panoráma nyílik a városra, a Moldva kanyarulatára, a környező erdőkre.

Az első várudvaron, a medveárokban a családos kirándulók egyik kedvenc látványossága a Rosenberg címerállat emlékét megidéző itt nevelt barnamedvék. Az első várudvaron található egy lapidárium is, ahol többek közt barokk szobrok sora fogad.

A vár udvarait és a kastélykertet szabadon látogathatjuk, csak a kastély belső termei, ill. a torony látogatásához kell belépőt váltanunk. Az utolsó várudvar után egy felséges kilátást nyújtó római vízvezetékre emlékeztető többszintes híd íveli át a szakadékot, ez vezet a várszínházhoz, az épület után egy másik hídon átkelve jutunk a gyönyörűen megtervezett és rendben tartott hatalmas kastélyparkhoz (Zámecká zahrada). A franciakertszerű parkban gyönyörű barokk kori szökőkutat, lovardát, kerti lakot, és mindenekelőtt a városban szokatlan nyugalmat találunk.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Státni hrad a zámek, Český Krumlov

Megközelítés:

A várkastély a város Latrán városrészében van, legcélszerűbb gyalogosan megközelíteni az óvárosból a hídon és a Latrán utcán vagy a meredek várlépcsőn át. Autóval egy nagy fizetős parkoló áll rendelkezésre a vár északi oldalán egy patak túlpartján, a Chvalšínská silnice út mellett.

Nyitva tartás

Vezetett túrák: ápr-máj, szept-okt: K-V: 9.00-17.00, utolsó túra 16 órakor, jún-aug: K-V: 9.00-18.00, utolsó csoport 17 órakor.

Várszínház: máj-okt: K-V: 10, 11, 13, 14, 15 órakor.

Múzeum és torony: jan-márc, nov-dec: K-V: 9.00-16.00, ápr-máj, szept-okt: K-V: 9.00-17.00, jún-aug: H-V: 9.00-18.00

Kert: ápr-okt: H-V: 8.00-17.00, máj-szept: H-V: 9.00-19.00

Belépő

A várudvarok és a kert szabadon látogatható a nyitvatartási idő alatt. A vármúzeum és a torony belépővel, önállóan látogatható, míg a felső vár termei és a színház csak vezetett túra keretében nézhető meg. A vezetések cseh nyelven vannak, az idegen nyelvű (angol, német) vezetések felárasak, angol szöveget rendelkezésre áll.

 I.túra: 150 Kč, diák: 80 Kč, 65 év felett: 100 Kč

II.túra: 130 Kč, diák: 60 Kč, 65 év felett: 80 Kč

Színház: 200 Kč, diák: 130 Kč, 65 év felett: 160 Kč

Vármúzeum: 100 Kč, diák: 50 Kč, 65 év felett: 70 Kč

Vártorony:  50 Kč, diák: 30 Kč, 65 év felett: 30 Kč

6 év alatt ingyenes, családi és kombinált kedvezmények vannak.

http://www.zamek-ceskykrumlov.eu/

Felső fotó: Norbert Aepli, commons.wikimedia.org, CC BY 2.5