Keleties hangulat a Tisza-parton

Magyarország második legnagyobb és az egyik legszebb zsidó temploma a szegedi új zsinagóga. A gyönyörűen felújított keleties jellegű épület Szeged kihagyhatatlan látnivalója.

A zsinagóga és belső tere

Az új zsinagógát 1900-1903 között emelték, Baumhorn Lipót tervei alapján, a Lechner Ödön hatása alatt álló építész 22 zsinagógát épített az akkori Magyarországon. Legsikerültebb alkotása a szegedi, hazánk második legnagyobb zsidó temploma.

A monumentális 48.5 méter magas, 48 m hosszú és 35 m széles épületen a mór-szecessziós stíluson kívül bizánci hatást mutat a barokkos megjelenésű kupola csegelyekkel történt beillesztése. Belül az orgona feletti bordás kiképzés a gótikát, a karzattartó oszlopok a román stílust példázzák.

Az épület belső színvilágát a kék, az arany és a vajszín uralja, elegáns, mégis színes, vidám, könnyed hatást keltve. A zsinagóga legszebb része a kupolabelső, amely a világot szimbolizálja különleges térhatásával és káprázatos szépségével. A kupoladob 24 oszlopa a nap 24 óráját, fölötte kék alapon a csipkebokor virágai a hitet jelképezik. A zöldes-barna sáv a Földet, a kupola legfelső részében a kék alapra festett aranyszínű csillagok, középen a Dávid-csillaggal pedig az eget szimbolizálják. Az üvegkupola és a gótikus díszítésű színes ólomüveg ablakok Róth Miksa alkotásai.

A frigyszekrény ajtaja az ősi frigyládához hasonlóan Nílus-parti sittim fából készült. A frigyszekrényben őrzik a tórákat, Mózes öt könyvét, ami pergamenre van írva héber betűkkel. Ezekből olvasnak fel szombatonként és a zsidó ünnepeken az Istentiszteletek során. A frigyszekrény előtt áll a főkántor előimádkozó asztala, mögötte a szószék a főpapi prédikációhoz. A Frigyszekrény fölött függ a finomművű örökmécses, amit napelemek táplálnak. A főoltár alatt található a márvány tóraolvasó asztal. Az oltárnál látjuk a menórákat, a jellegzetes hétágú gyertyatartókat.

A zsinagóga kitűnő akusztikájának köszönhetően Szeged egyik - nagy befogadóképességű, 1300 ülőhelyes - koncertterme is. A hatalmas, gyönyörű orgonát Wegenstein Lipót temesvári orgonaépítő készítette, a felújított hangszeren évente több orgonakoncertet is adnak.

Az épület egy gyönyörű kertben áll, figyelemre méltó a főhomlokzat előtti tiszafa sor, a piramistölgyek és a császárfák.

Gyakorlati tudnivalók

Cím

Szeged, Jósika u. 10.

Nyitva tartás

A látogatáshoz nem szükséges bejelentkezni, csak, ha idegenvezetést is kérünk!

Hétfő és szombat kivételével 10.00 - 15.00.

 

Belépő

Felnőtt: 1400 Ft, (10 fő vagy afelett: 1.000 Ft/fő), diák: 800 Ft, (10 fő vagy afelett: 600 Ft/fő).

Idegenvezetés előzetes jelzés alapján biztosított.
Díja:10 fő alatt: 500 Ft + belépő
10 fő felett: csoportos jegyár + 2500 Ft/csoport
 

Telefon: 06/20/586-4415

E-mail: szegedizsinagoga@gmail.com

Aktuális információkért katt a zsinagóga hivatalos honlapjára.