Dél-Alföld legszebb gótikus temploma

A gyönyörűen felújított szegedi alsóvárosi ferences templom a magyar késő gótikus építészet egyik legérettebb alkotása, a dél-alföldi régió kiemelkedő látnivalója. A templom mellett épült, jelenleg is aktív kolostorépületben egy igazán érdekes látogatóközpontot alakítottak ki. Vezetett túra keretében ismerkedhetünk meg a páratlan értékű templommal, a modern, látogatóbarát kiállításon az épületegyüttes és a ferences rend történetével, a gyógynövénykertben pedig felfedezhetjük az egykori, és a ma is használatos fűszernövényeket, köztük a híres szegedi fűszerpaprikát.

 

A Templom története

A hagyomány szerint a templomot Mátyás király alapította: 1465-ben országgyűlést tartott a templom kertjében és a ferenceseknek adta palástját, melyből később miseruha lett. Ez a történet azonban nem igazolható. 1444-ben Cesarini Julian pápai legátus a ferences rend szigorúbb (obszerváns) ágát Alsóvárosra telepítette, hogy megvédjék a katolikus hitet a huszitizmussal szemben. A XIII. század elejéről származó Szent Péter-ispotálytemplomot kapták meg, az új templom építését az a János testvér irányította, aki a ferencesek építőműhelyének élén az alsóvárosival rokon kolozsvári és nyírbátori késő gótikus templomokat is alkotta.

A templomot 1480 táján kezdték építeni. A munkát a templomhajóval és a kolostor két szárnyával (nyugati, északi) kezdték. A hajóhoz utólag csatlakoztatták a szentélyt, mely egyben a szerzetesi kórus is. Ezért eltérő a hajó és a szentély csillag- és hálóboltozata. A Szent Péter templom román kori faragott köveit beépítették a szentély falába és az első emeletig fölhúzott toronyba.  A fölszentelés évét (1503) két kőtábla mutatja. A tornyot 1730-ban fejezték be.

A kolostorépület quadrum (belső udvar) körüli kiépítése és a torony befejezése az 1713–1772 közötti építkezés eredménye. A déli kolostorszárnyon jól látható az egykori favázas fachwerk szerkezet nyoma, fölötte pedig a templom felszentelésének dátuma (1503).

A kolostort az 1950-es években elvették az egyháztól és szociális otthonként hasznosították, a rendszerváltás után kapta vissza a ferences rend. a meglehetősen lepusztult épületet, a templommal együtt, uniós forrásokból 2012-re újították fel, ekkor nyílt meg a látogatóközpont is.

A templom és a látogatóközpont

A templom főbejárata előtti kis téren áll a barokk művészet országosan is egyik messze kiemelkedő köztéri alkotása a Szeplőtelen Fogantatás gyönyörű, festett szobraiból álló barokk szoborcsoportja.

A fehérre festett templom homlokzata egyszerűségével és arányaival kelt felemelő hatást. Hajóját 8 négylépcsőzetű, a szentélyt pedig 6 háromlépcsőzetű támpillér fogja közre.

A templom kapujától balra lévő bejáraton keresztül mehetünk be a látogatóközpontba, balra a folyosón egy kis szobában találjuk a pénztárat egy kis bolttal. A látogatóközpont csak vezetéssel látogatható.

A kb. 1 óra hosszúságú túra a külső udvarban kialakított gyógynövénykertben kezdődik, ahol megismerkedhetünk, és rácsodálkozhatunk a sokszor csak a fűszertartóból ismert növényekre.  

A világhírűvé vált szegedi paprikát minden bizonnyal a ferencesek ismertették meg a helybeliekkel, amit a 18. század elején még csak a morbus Hungaricus, vagyis a hideglelés elleni orvosságként használtak.

A kőtár régi román kori emlékei után lépünk be a kolostorépületbe. A szép füves belső udvaron, a Quadrumon keresztülvágva jutunk a múzeumi részbe. A földszinten figyelmet érdemel a gazdagon díszített szerzetesi étkező, a refektórium és az egykori gótikus káptalanterem, a mai sekrestye, melynek gyönyörű barokk bútorzatának különlegessége az, hogy egykor itt tárolták a mellékoltárokhoz tartozó felszereléseket. Ezért mindegyik ajtaján kis olajkép látható, melyek a templom mellékoltárainak felelnek meg.

Az emeleti részen találjuk a kincstárat, melynek egyik különlegessége Marchiai Szent Jakab XV. századból való széke. A többi helyiségben bepillantást nyerhetünk interaktív tárlók segítségével a ferences rend történetébe, a szerzetesek mindennapi életébe.

Az egyhajós csarnoktemplomba lépve először a gótikus boltozat tűnik fel, a hajóban hálóboltozat, míg a szentélyben csillagboltozat látható. A kétszintes főoltár a kora barokk jegyeit hordozza csavart oszlopaival.

A templom főbejáratánál rögtön az első jobboldali oltár kegyképe a híres Fekete Madonna, a lengyelországi Częstochowa Mária-képének másolata.

 

 Gyakorlati tudnivalók

Cím: Szeged, Mátyás tér 26.

Telefon: +36 20/502-1953

Nyitva tartás:

Az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont, a templom és a kolostor épületegyüttese csak előzetes bejelentkezés alapján látogatható.
2021. nyarán minden szomaton 10.00 órakor indul tárlatvezetés, október 23-tól már csak 10 fő feletti csoportok számára van lehetőség a legalább a látogatás napját megelőző napon történő előzetes bejelentkezés és visszaigazolás alapján.
Az aktuális nyitvatartásért katt ide.
 

Belépő: 900 Ft, kedv.: 600 Ft, családi kedvezmény van.

http://www.latogatobarat.hu/