Mesés arborétum és derékig érő műemlékek a Körös partján

Magyarország legnagyobb arborétuma Szarvason található, a Hármas-Körös holtága mentén, egy 82 hektáros területen. A botanikus kert legfőbb jellemzői a gyönyörű tisztások, nyiladékok, a hatalmas termetű famatuzsálemek, no meg a szabadon kószáló páváskodó pávák. Az arborétum déli részén alakították ki a hazánkban egyedülálló Mini Magyarország makettparkot.

Az arborétum

Az Arborétum és a "Pepi-kert" története az olasz eredetű Bolza család nevéhez fűződik. Bolza Péter tábornok 1798-ban lett szarvasi földbirtokos, fia, Bolza József feleségével, gróf Batthyány Annával kezdte meg az Anna-liget fásítását. Az ifjú Bolza József - akit "Pepinek" becéztek - a mai Arborétum magasabban fekvő részein - amelyet az árvizek nem öntöttek el -, ültetett el néhány fát. Az első időkben a területet vadászatra, kaszálóként, majd zöldséges és gyümölcskerttel kiegészítve hasznosították. A Körösök szabályozását követően Pepi unokaöccse, gróf Bolza Pál telepítette be a területet az 1800-as évek végén. A világ minden tájáról hozatott növényritkaságokat; a fás szárú gyűjtemény több mint 1600 féle különlegességből áll, ebből 1200 a lomblevelűek száma.

1942-ben Bolza Pál az Arborétum területét a Szegedi Tudományegyetem Növénytani Intézetének örök használatra ajánlotta fel, ekkortól országos jelentőségű védett természeti területté vált. Jelenleg az Arborétum a Szent István Egyetem Tájépítészeti Karának felügyelete alatt működik. Az intézmény ma öt fás gyűjteményt gondoz 82 ha területen. A gyűjteményben közel 1600 fa- és cserjefaj, fajta, változat található.

De az országos védettséget élvező arborétumnak nem csak növényei, hanem különleges madarai is vannak, így a teljesen szabadon páváskodó pávák, továbbá harkályok, sárgarigók és mókuscsaládok.  A kutatás és az oktatás mellett kiemelt szerepet játszik természetesen az idegenforgalom is.

Az ösvényeken sétálgatva csodálatos növényeket, így mocsári ciprust, mamutfenyőt, 200 éves tölgymatuzsálemeket is láthatunk. Az arborétum különlegességét fokozza, hogy a Körös egy holtága mellé épült. A kertben büfét is találunk remek kávéval, és itt lehet a több helyen is kialakított játékokhoz a kellékeket elkérni, pl. a népszerű torpedó játékot is lehet játszani.

A Holt-Körösön hajókirándulásra is van lehetőség a Katalin II. kirándulóhajón, jegyeket a bejárati kasszánál tudunk venni.

Mini Magyarország

A szarvasi Mini Magyarországot a brüsszeli Mini Europe és a klagenfurti Minimundus ihlette. A makettparkot az arborétum déli részén alakították ki egy meglehtősen napos, kevés árnyékot adó területen. Nyári melegben inkább a reggeli vagy késő délutáni időpontok a megfelelőbbek a látogatásra.

Az élménypark hazánk hagyományait, történelmét és építészeti nevezetességeit mutatja be élethű maketteken, felejthetetlen élményt nyújtva minden korosztály számára. Tucatnyi hazai történelmi helyszín és épület makettje között sétálgathatunk, félóra alatt bejárhatjuk az egész országot, a budapesti Hősök terétől a szegedi dómig, az egri várig, hogy csak néhányat említsünk.

Néhány makett egy gomb megnyomásával "interaktívvá" válik, pl. a pécsi dzsámiból müezzin hangja szűrődik ki, a budapesti Operaházban pedig Kodály Hári Jánosából csendül fel a Toborzó. Az egész park területét átszövik a modellvasút sínei, személy- és tehervonatok közlekednek sebesen az ötletesen kialakított pályán, meg-megállnak a vasútállomásokon, ahol felcsendül a MÁV ismert szignálja és a jellegzetes tájékoztató férfihang.

A legújabb makettek erdélyi műemlékeket mutatnak be, többek közt Vajdahunyad vára, Törcsvár és a marosvásárhelyi Kultúrpalota is megcsodálható kicsiben.

Növényáruda és ajándékbolt

A bejárathoz közeli kis áruházban tavasztól-őszig válogathatunk az aktuális készletből. Lombhullató és örökzöld fák, cserjék, évelő példányok és számos sziklakerti növény, valamint kaktuszok, pozsgás és más növények egyaránt kaphatók, rendezvényekre – díszítési célra – dézsás növények is bérelhetők.


Gyakorlati tudnivalók

Cím: 

 5540 Szarvas, I.kk 9.

Nyitva tartás:

Az arborétum és a Mini Magyarország az év minden napján, ünnepnapokon is látogatható, reggel nyolc órától sötétedésig. (Jegykiadás 18 óráig.)

Belépődíjak (2021):

Arborétum vagy Mini Magyarország:

Hétvégén, ünnepnapokon:

Felnőtt: 2100 Ft

Nyugdíjas/Diák/gyermek: 1400 Ft

Hétköznap:

Felnőtt: 1700 Ft

Nyugdíjas/Diák/gyermek: 1100 Ft

Kombinált:

Hétvégén, ünnepnapokon:

Felnőtt: 3400 Ft

Nyugdíjas/Diák/gyermek: 2100 Ft

Hétköznap:

Felnőtt: 2500 Ft

Nyugdíjas/Diák/gyermek: 1600 Ft

 

3 éves kor alatt ingyenes!

Telefonszám:

(66) 312 344

http://www.pepikert.hu/

http://www.minimagyarorszag.hu/