Meseszép liget, kulturált vadbemutató

Szarvas új turisztikai attrakciója a Körösvölgyi Látogatóközpont mellett, a varázslatos Anna-Ligetben kialakított Állatpark. A 2014-ben megnyílt rendkívül gyerekbarát parkban testközelből ismerhetjük meg a Dél-Tiszántúlon egykor és ma honos állatfajokat.

A Körösvölgyi Látogatóközpont

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának központja (a hajdani Csáky-kastély) mellett 2003-ban alakították ki a látogatóközpontot, melyben állandó kiállítás keretein belül a Dél-Tiszántúl természeti értékeivel ismerkedhetünk meg. A két szintet elfoglaló tárlat diorámák segítségével mutatja be a nemzeti park védett értékeit. A kiállítás különösen gyermekbarát sok interaktív, játékos feladattal, játékkal. A bejárat mellett terráriumban teknősöket is láthatunk.

Körösvölgyi Állatpark

Az épületegyüttest körülölelő 26 hektáros buján zöldellő Anna-ligetben, a hajdani Csáky-kastély parkjában létesítették 2014-ben, a tanösvényt bővítve az állatparkot, ahol a régióban honos, 26 madár- és emlősfaj egyedeit láthatjuk. A szépen rendben tartott parkban díszkővel burkolt járdán, akár babakocsival is végig tudunk menni. A bemutatott kisebb termetű állatok viszonylag kicsi ketrecben vannak, így nagyon közelről, tényleg testközelből tudjuk őket szemrevételezni. A nagyobb fajok is rendkívül barátságosak, félelem nélkül jönnek oda a látogatókhoz.

Az állatok részben különböző fajvédelmi programokban vettek részt, részben pedig, különböző okok miatt, a természetben önálló életre alkalmatlan egyedek. Az Anna-ligeti Tanösvény mentén, mintegy 1450 méteres szakaszon, 8 madárvolier, 4 ragadozóház, egy lekerített vizes élőhely, egy népszerű, külön átjárható mókusház és több nagy kifutó ad otthont az állatoknak.

Az egyik legnépszerűbb hely a mókusház, ahol nagyon közelről figyelhetjük meg az eszeveszett gyorsan mozgó, mulatságos kis jószágokat. Láthatunk, amúgy rejtett életmódot folytató állatokat is, mint pl. a nyestkutya, a borz vagy a nyuszt. A viszonylag gyakran látható állatokat, a rókát, vaddisznót, szarvast, őzet is egészen közelről leshetjük meg.

A park legnagyobb attrakcióját az európai bölények jelentik, melyek a régió letűnt élővilágát idézik, hiszen ma már sehol sem élnek hazánkban vadon ezek a békésnek tűnő, busafejű kérődzők.

A főépületben kialakított, összesen 7000 literes akváriumban pedig hazai vizeink halaiban gyönyörködhetnek a látogatók.

A parkot nemcsak az állatok miatt érdemes meglátogatni, tájképi szépsége vetekszik a nem messze lévő Szarvasi Arborétummal, a Pepi-kerttel. Külön kiemelendő a több mint 300 éves monumentális famatuzsálem, a Dél –Tiszántúl legnagyobb kocsányos tölgye és a Csókavár nevű gigantikus platánfa. A jelenleg a Nemzeti Park Igazgatóságának otthont adó Csáky-kastély szépen felújított épülete is gyönyörűen illeszkedik a tájba.

A Látogatóközpont legnépszerűbb programjai a Madarak és Fák Napja, a Szentivánéj és a Fülemülék Éjszakája, de ezek mellett számos egyéb rendezvényt is szerveznek a nemzeti park munkatársai. Ellenőrizzük a weboldalukat. A központban kerékpárt és kenut is lehet bérelni.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark, Szarvas, Anna-liget 1.

Telefon: +36/30/475-1789

Megközelítés:

A 44-es főútról Szarvas Kecskemét felőli határában nyílik a látogatóközponthoz vezető bekötőút, pont ott ahol az arborétum felé kell menni, csak az út másik felén, a déli irányba kanyarodjunk. Táblák mutatják az irányt a főbejárat melletti parkolóhoz.

Nyitva tartás: Március – jún. 15: minden nap: 9.00-18.00, jún. 15. – aug. 31: H-V 9.00-19.00, szept – okt: 9.00-18.00. november - február: minden nap 9.00 - 16.00. A kassza és a büfé egy órával a park zárása előtt zár be.

Belépő (2021): 1500 Ft, gyermek, diák, nyugd.: 1000 Ft. Családi kedvezmény van, 4.000 Ft/család (2 felnőtt, 2 gyermek) + 500 Ft/gyermek, 3 éves kor alatt ingyenes.

A Park hivatalos honlapja