Mesekastély az Alföldön

A kis Békés megyei településen rejtőzik a Dél-Alföld legimpozánsabb, legromantikusabb és legépebben megmaradt kastélya a Wenckheim-kastély. A páratlanul szép kastélypark övezte épületnek annyi ablaka van, ahány nap egy évben, annyi szobája ahány hét, és annyi bejárata ahány évszak.

A kastély története

A kastélyt 1875-1879 között építették Ybl Miklós tervei alapján, neoreneszánsz stílusban, ekkor alakították ki a parkot is. A kastélyt 1882. július 19-én szentelték fel. Az építtetők a kor egyik leggazdagabb földesurai: gróf Wenckheim Frigyes és felesége, gróf Wenckheim Krisztina voltak. Átadásakor korának legfényesebb, legkorszerűbb kastélya volt, káprázatos belső berendezéssel. A park kialakítását az építkezéssel egy időben kezdték. A szabadkígyósi kastély annak idején nagy tetszést aratott. A korabeli újságok és monográfiák elismeréssel és csodálattal írtak róla.

Érdekesség, hogy a dúsgazdag Wenckheim család 1889-ben Budapesten is építtetett egy palotát a Kálvin tér közelében, ma a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár működik a pompás épületben.

A család egészen 1944-ig élt a kastélyban, 1945-től egészen 2011-ig egy mezőgazdasági iskola működött falai között. Történtek ugyan nagyobb felújítások, de a ma üresen álló kastély egy teljes renoválásra szorul, mely már megkezdődött és valószíínűleg 2020 végéig tart.

A kastély leírása

A kastély eklektikus, neoreneszánsz stílusú. Erősen tagolt homlokzatú, kéttornyú, kéttömegű épület. A főépületet nyitott folyosó kapcsolja a melléképülethez. A főépület keleti szárnyán találjuk a kápolnát. Mellette üvegház állott, melynek ma már csak az alapjait láthatjuk. A földszint termeiben márvány kandallók díszlenek, amelyekben tűz sohasem égett. A kastély központi tere kétszintes, az emeleten bábos fakorláttal szegélyezett folyosó vezeti a látogatót. A torony kb. 40 m magas, kilátó terasszal körbefogva.

A kastély nagy földszinti helyiségei: a mennyezetig faborítású ebédlő és könyvtár, a kis- és a nagyszalon, a kerek torony alsó szintjén pedig a dohányzó. Az emeleten lakosztályok, vendégszobák sorakoznak. A melléképületben volt a konyha, az emeleten a vasaló- és cselédszobák. Nagyon szép az eredeti berendezéssel megmaradt könyvtárterem és a felújított fogadó terem.

A toronyba is fel lehet menni, jól belátható innen a birtok, a franciakert, az angolpark, ill. a kastély csodálatos teteje.

A kastély felújítása

A szabadkígyósi Wenckheim kastély épülete, a jelenleg zajló felújítási munkálatok miatt nem látogatható! A felújítás tervezett befejezése 2020. december vége.

A kastély közvetlen közelében lévő park is lezárt terület. A park nem lezárt része minden nap sötétedésig látogatható, az évszázados fák alatt, a tó és környékén kellemes sétát lehet tenni. Innen a kastély impozáns épülete is jól látható. 
Továbbá ingyenesen látogathatóak a park területén a lipicai lovak.

Programlehetőségként a szabadkígyósi Wenckheim majorban - egész nyáron - „Egy magyar nábob” nyomában elnevezésű kulturális kalandozáson lehet részt venni!

Indulási pont: Ferenc József Diadalkapu Szabadkígyós
(A község elején a Szent Anna templom mellett jól látható a kapu)

Állomások:
• Ferenc József Diadalkapu
• Szent Anna Templom
• Wenckheim kripta
• Helytörténeti Kiállító Termek

Időpontok:
• Hétköznap: 14 óra után
• Hétvége, ünnepnap: 10-14-ig

Telefonos egyeztetés szükséges! Lánczi Ildikó (06/20-77-000-24)

Múzeumi belépők ára:
• Felnőtt: 700 Ft
• Gyermek, nyugdíjas: 500 Ft
• Csoportos (10 fő felett): 500 Ft”

A kastélypark

A kastélypark szabadon látogatható védett terület. A szabadkígyósi Wenckheim-kastély előtt franciakertet alakítottak ki bukszusokból és nyesett tiszafákból, körülötte pedig angol, vagyis tájképi kert terül el. A franciakert központi részén igen szép szökőkutas vízmedencét találunk, ettől jobbra pedig a megye legtestesebb platánfáját. Mielőtt besétálnánk a főépület elé, megpillantjuk az évszázados fehér nyárfákat, mögötte pedig a 8-as alakú mesterséges tavat, melynek partján a megye leghatalmasabb termetű mocsáriciprusait látjuk. A nyírott bukszus francia kert a századforduló hazai kerttörténeti alkotásainak egyik legnagyobb épségben megmaradt emléke. Az egykori angolpark legromantikusabb részlete a tó és környéke a két kis híddal.

Gyakorlati tudnivalók

Nyitva tartás

A kastély a felújítás miatt előreláthatólag 2020 végéig nem látogatható!

Megközelítés

Szabadkígyós Békéscsabától 13 km-re délre fekszik, a Kétegyháza felé vezető úton jobbra Szabadkígyós felé, a kastély a falu központja előtt jobb kézre található. Gyuláról 15 km az újkígyósi úton.

Autóbusszal: Békéscsabáról, az autóbuszpályaudvarról Újkígyós felé, Gyuláról a pályaudvarról az újkígyósi járattal jutunk a kastélyhoz.

www.wenckheim.hu