Romantikus kastélyrom, meseszép angolpark

Békéscsaba és Gyula között félúton terül el a Pósteleki Szabadidőpark, mely a környék népszerű kirándulóhelye. A nagy kiterjedésű parkerdő középpontjában áll a Wenckheim-Széchenyi-kastély romantikus romja, mellette egy hangulatos csónakázótó. A minden évszakban szépséges erdő szélén kis vadaspark és egy állatsimogató is várja a kirándulókat, hétvégente pedig a legendás Mókus Csárda gasztronómiai élményeivel lehetünk gazdagabbak.

A Wenckheim-Széchenyi-kastély rövid története

Békés megye egyik legfiatalabb kastélya, 1906 és 1909 között épült neobarokk stílusban Siedek Viktor bécsi építész tervei alapján. A közel 3000 holdnyi pósteleki birtokot és a 15 hektáros park közepére épült kastélyt a szabadkígyósi Wenckheim Frigyes és felesége gróf Wenckheim Krisztina adta hozományul Kriszta lányuknak és vejüknek, gróf Széchenyi Antalnak. A kastély felépüléséig, 1909-ig a pár a borossebesi birtokon élt, ott születtek gyermekeik is, Antoinette, Ilona, Ferenc és Károly. A család, 1909-ben költözött az elkészült kastélyba. A 72 szobás, háromszintes épület, villany- és gázvilágítással, vízvezetékkel volt ellátva. Az alagsorban 30 helyiség, köztük személyzeti lakások, raktárak, mosókonyha, fürdőszoba, WC, valamint a mindenkori udvaros lakosztálya volt található. A magasföldszinten a család lakott. A család szobái, 28 helyiség és 3 fürdő, különböző színű, Bécsből és Párizsból hozatott feszített plüss tapétával voltak beborítva, hozzá passzoló színűek voltak a szobák kiskandallói is. A közösségi helyiségeket – társalgó, könyvtár – a faljáratokban vezetett meleg levegő befúvásával fűtötték.

A főbejárat a szalonba vezetett, ahol mindkét oldalon márvány kandalló volt és ahonnan lépcső vezetett az emeletre. Az első emeleten a vendégszobák helyezkedtek el, 18 db, köztük a felsővilágítású hall. Az összes lakóhelyiséget parkettával burkolták. A kastély homlokzatán legfölül, a főbejárat felett még mindig látható a Wenckheim és Széchenyi címer helye, melyet a II. világháború után vertek le.

Az épület előtt másfél hektáros franciakert húzódott, közepén kelyhes szökőkúttal, a hátsó bejárat előtt szintén barokkos megoldású rész volt kialakítva. A hátsó kert mögötti, füzekkel körülvett halastó csónakázásra is szolgált. Kriszta grófnő a rózsák szerelmese volt, 600 különböző fajtából mintegy 40 000 rózsatövet ültettek el a kertben.

A kastélyhoz tartozott még a főszámadó lakása, a mai Mókus csárda, a mögötte lévő istálló, valamint a cselédség számára kialakított 7 hosszú épület, itt lakott külön lakásban, a kertész, az erdész és a varrónő is. A birtokon volt még egy kistemplom is, iskola, orvosi lakás, gőzmalom, lekvárfőző üzem többek közt. Az uradalomban még egy lóvontatású gazdasági kisvasutat is kiépítettek, amely a kastély környéki majorokat kötötte össze.

Gróf Széchenyi Antal 1924-es halála után elcsendesedett az élet a birtokon, de özvegye egészen 1944 őszéig, a front közeledtéig itt töltötte napjait. 1945-ben a család az Egyesült Államokba emigrált. A háború után a kastélyt kifosztották, vittek mindent, ami mozdítható volt, az épület az évtizedek során teljesen leromlott, a megye egykori legmodernebb kastélyának ma már csak romjai láthatók.

A Szabadidőpark látogatása

A Békéscsaba és Gyula közti 44-es főútról, a híres Veszely csárda mellől induló bekötőútról érjük el a pósteleki parkerdőt. Az út végén, a Mókus csárda közelében találunk parkolóhelyeket. Az egyszerű, de jó minőségű, tipikus csárda ételeket kínáló hely, nyáron csütörtöktől, ősztől tavaszig péntektől vasárnapig tart nyitva. Közelében állatsimogatót alakítottak ki kecskékkel, birkákkal, szamarakkal. Egyenes út vezet a bal oldalon lévő büfé mellett a kerítéssel körbevett kis vadasparkhoz, ahol kíváncsi őzeket etethetünk és simogathatunk a rácson keresztül. innen  a Piros és a Sárga sáv jelölte széles földúton, pár perc alatt kijutunk a romos kastélyhoz. A romos épületbe a balesetveszély miatt szigorúan tilos bemenni, de azért érdemes a hajdani pompás kastélyt körülsétálni. Néhol még az egykori franciakert nyomaival is találkozunk, de az ősfás park minden évszakban lenyűgöző.

A kastélypark a környező területekhez képest magasabb szinten fekszik, a keményfás ligeterdőkre jellemző faállomány alkotja legnagyobb részét, tölgy, kőris, szilfa. A kastély építése során a meglévő fákból csak ott és annyit vágtak ki, amennyit a kastély építése megkívánt. Az építkezéssel egyidőben, már 1906-ban kezdték el alakítgatni a parkot új, különféle fák, örökzöldek telepítésével. A kornak megfelelően az angol tájképi kertek korszaka ez, amikor a természetességre törekvő angol tájkerti stílus mellett fontossá vált az egzóta (külhonos) fajok, főleg fenyők, örökzöldek betelepítése. Sajnos a háború után sok eredeti fát kivágtak, de főleg a kastély környékén még felfedezhető a korabeli állomány gazdagsága.

A park területe 1989 óta természetvédelmi terület, számos, matuzsálemi korú faegyed országosan is nyilvántartott. A teljesség igénye nélkül találunk itt kaukázusi jegenyefenyőt, duglászfenyőt, kolorádófenyőt, vérbükköt, vöröstölgyet, mocsári tölgyet. A parkban mintegy 50 db tiszafa is él még, itt áll Békés megye legnagyobb vasfája is 3 és fél méteres kerülettel. A kis is nagyon romantikus, főleg ősszel nyújt elragadó látványt a vizében tükröződő színes lombokkal és a kastély romjaival. A pósteleki szabadidőpark egész évben szabadon látogatható. A park népszerű forgatási helyszín, nagysikerű amerikai filmekben, sorozatokban is felfedezhetjük a Wenckheim – Széchenyi grófi család hajdani lakhelyét.