A „Fürdők Fürdője”

A belváros szívében elhelyezkedő makói „gyöngyszem” 12 ezer négyzetméter alapterülettel, 18 különböző medencével és 7 fajta száraz- 1 infra szaunával és 1 gőzkabinnal az ország és Európa egyik legkülönlegesebb élmény-, gyógy- és wellness szolgáltatásokat nyújtó fürdőkomplexuma. A hungarikumnak számító vöröshagymájáról elhíresült kisváros impozáns épületét Makovecz Imre tervezte.

A fürdő története

Az 1956-os kútfúrások során az akkori Járási Tanácsháza udvarán lévő termálkútból 41 °C-os alkáli hidrogén-karbonátos víz tört föl. A felfedezés után medencét építettek az udvarban, amit ekkor még csak tisztasági fürdőként használtak. 1961-ben hozzáláttak a fürdő építéséhez. Az elkövetkező években folyamatosan bővült gyógyvizes termálmedencével, strandmedencével, pancsolóval, 12 tisztasági kádfürdővel, napozóterasszal és kabinos öltözővel. 1982-ben indult meg a fürdőben a gyógyrészleg, 1988-ban pedig hivatalosan is gyógyvízzé nyilvánították. A rendszerváltás után felfedezték a marosi iszap jótékony hatását és erre alapozva a fürdőt kiszélesítették gyógyászati szolgáltatásokkal is. Végül a fürdő 1991-ben körzeti gyógyfürdő minősítést kapott. A 90-es években látványos fejlődésnek indult, elkezdték bővíteni elektromos kezelővel, hydro- és balneoterápiás kezelésekkel, gyógytornával és iszapkezeléssel.

A fürdő fejlesztésének és turisztikai vonzerejének növelése érdekében 1998-ban a városvezetés felkérte Makovecz Imrét egy új fürdő megtervezésére. A magyar organikus építészmester utolsó munkáját, a lenyűgöző és karakteres Hagymatikumot 2012 januárjában adtak át a nagyközönségnek. 2013 szeptemberében a komplexum országos gyógyfürdő minősítést szerzett. A pazar fürdőparadicsom szépségén és egyediségén túl komplex igényeket is kiszolgál, megtalálható benne minden mi szem szájnak ingere. Korcsoporttól függetlenül a fürdőzés, a wellness és az aktív pihenés szerelmesei, valamint a nagycsaládosok és a gyógyulni vágyók számára is testi-lelki kikapcsolódást nyújt. 2014-ben a FIABCI Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj ezüstérmével ismerték el a fürdő épületét. 

Épület

A földből feltörő, felbugyogó vizet jelképező kívül-belül lenyűgöző látványt nyújtó, jellegzetes kupolákkal tarkított épületegyüttes belső tere is szemet gyönyörködtető stilizált emberfőkkel, angyalszárnyakkal és növényi motívumokkal ékesített. Az élménymedencék közepénél elhelyezkedő 10 méteres organikus „életfa” oszlop és az égboltra nyíló üvegablak varázslatos pompát kölcsönöz a térnek.

Gyógy-, strand- és élménymedencék

A fürdőben 18 medence áll a látogatók rendelkezésére. Élményfürdőjében kaland medence, 75 méter hosszú csúszda, sodrófolyó, gejzírek, hullámfürdő, relax medence és masszírozók találhatóak. Barlang medencéjében pedig az esőerdő különböző hang-, víz,-, és fényhatásai elevenednek meg. Rendelkezik tanuszodával, 33 méteres úszómedencével és két gyermekmedencével is. Gyógymedencéje télen-nyáron nyitva van. A medenceterekhez pihenők is tartoznak.

Wellness

Széleskörű és kifinomult wellness- és beauty szolgáltatásokkal kecsegtet. Többféle masszás-kínálatból lehet választani, mint pl. a svéd-, lávaköves, aroma-, talp-, csokoládés-, kávés- és gyógynövényes masszázs, ezen kívül különféle egészségterápiák (bioptron kezelés, hangterápia) és szépségkezelések (fodrászat, manikűr, pedikűr) áll rendelkezésre.

Szauna világ

A fürdő épületében 7 száraz szauna található, köztük olyan különlegességek, mint a fényözön- vagy a makói szauna, ahol fényterápiával, egyedi megvilágításokkal különböző felöntésekkel kényeztetik a látogatót. Intim-, gyógynövényes-, vagy aroma szaunák, gőz- és infrakabin is szolgálja a vendégek kényelmét. A kültéren két további szaunát, az Alföldi és a kelo szaunát találjuk.

Családi élmények, gyermekvilág

Családosoknak kiváló pihenési lehetőséget nyújt HagyManó Sherwoodi birodalma, játszóházzal, baba-mama pihenővel, tocsogó medencével és beltéri csúszda medencével.

 

Maros Kalandpart

Közvetlenül a Maros festői partszakaszán alakították ki a Maros Kalandpartot, mely kitűnő program, akár fürdőzés előtt, akár utána, kalandozni vágyó kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A klasszikus kötélpályákon kívül olyan unikumokat találunk, mint a Maros folyó felett 10 méter magasan átívelő drótkötélpálya vagy a 18 m magas, igazi adrenalinbomba, inga hinta.

 

Lombkorona sétány

A hazánkban egyedülálló lombkoronasétány a Maros-parton a folyópart élővilágát mutatja be egészen egyedi módon.

A Maros-parti strand felé vivő út mentén megépült sétány 190 méter hosszúságú építmény, amely összesen 18, eltérő magasságú vasbeton oszlopon áll. A látogatók 8–10 méter magasan, a lombok között sétálhatnak, és madártávlatból szemlélhetik meg a folyópart látnivalóit.

Minél feljebb jutunk a lombkoronák szintje felé, annál inkább megváltozik körülöttünk a világ. Az oszlopokon pihenők vannak és több, a Maros környezetét és élővilágát bemutató információs tábla látható. A sétány végén álló, 18 méter magas toronyból induló negyvenméteres csúszda a Kárpát-medence leghosszabb szárazföldi csúszdája. A sétány mellett játszótér és parkoló is van.

A strandon továbbá kajak és kenubérlésre, valamint szabad fürdőzésre is van lehetőség.

 

Gyakorlati tudnivalók

Hagymatikum

Cím: Makó, Makovecz tér 6.

Megközelítés: A fürdő Makó központjában található, a városon keresztülvezető 43-as főúttól pár méterre, táblákkal jelezve.

Telefon: +36/62/511-220

Nyitva tartás: http://hagymatikum.hu/nyitvatartas/

Belépő: http://hagymatikum.hu/araink/

www.hagymatikum.hu

 

Maros Kalandpart

www.maroskalandpart.mako.hu

6900 Makó, Üdülőtelep

+36 62/210-708