A legbarátságosabb és legnagyobb pincesor

Magyarország legnagyobb pincefaluja a dél-alföldi régióban található, Hajós mellett Kalocsától 25 km-re. A Hajósi Pincefalu a népi építészet páratlan ékköve. Az Európában egyedülálló, dimbes-dombos pincefalu 24 kacskaringós utcából és mintegy 1200 pincéből áll.

A pincefalu története

A törökök kiűzése után, a kalocsai érsek dolgos sváb családokat telepített be az elnéptelenedett faluba. Egy 1700-as évek elejéről származó okirat szerint az első években jelentős adókedvezménnyel ösztönözte az új lakókat a szőlőtermesztésre. A mai pincefalu területén valószínűleg a 18. század végén, a 19. század elején kezdtek a helybéliek pincéket építeni. A falu melletti löszhát kiválóan alkalmas volt borospincék kialakítására. A 20. század elejére már 850 pincét tartottak számon.

A 20.század elején készültek azok a présházak, amelyek azóta műemlék jellegűek. Az épületek vályogfallal oromzatra tapasztott vesszőfonattal, legfelül aládeszkázott formában épültek.

A második világháború után Hajósról is kitelepítették a svábok nagy részét, a borospincék pusztulásnak indultak, de a 60-as évektől kezdtek visszatérni a sváb gazdák, és hihetetlen szorgalommal megállították a pusztulást, majd nagy nehezen újjá élesztették a pincefalut, a hagyományokat.

A pincefalu

A pincefalu településszerkezete egyedülálló: a présházak egy külön települést alkotva a gazdák lakóhelyétől teljesen elkülönülten – Hajós városától mintegy három kilométerre - helyezkednek el. Hangulatos utcákat alkotnak az egymás mellett sorakozó borospincék.

A pincék átlagosan 25-30 méter mélyen nyúlnak a löszbe, hőmérsékletük évszaktól függetlenül 10-14 Celsius-fok, ezért kiváló borok érlelődnek bennük. Ezek a mesterségesen létrehozott "pincelyukak" többnyire boltívesek, téglával kirakottak.

A löszfalba vájt "pincelyukak" fölé présházakat építettek, melyek azon kívül, hogy itt dolgozzák fel a szőlőt, üde színfoltjai a falunak, és kellemes kikapcsolódást nyújtanak a vendégeknek. Hangulatos utcáiban sétálva lehetőség van pincelátogatásra és a pincében érlelődő borok kóstolására.

A sváb jelleg a történelem viharai ellenére máig megmaradt, és a legújabb építésű pincék is őrzik az ottani hagyományokat, amelyek a legújabb fesztiválok programjainak is szerves részét képezik, elég csak az ide látogató németországi vendégekre és fellépőkre gondolni.

Borok

A hajósi pincék jellegzetes borai a fehérek közül a chardonnay és a cserszegi fűszeres, a vörösök közül pedig a cabernet sauvignon, a kékfrankos és a kadarka. A hajósi borvidék talaja szerkezetében megegyezik az innen nem messze fekvő szekszárdi borvidék talajával.

Megközelítés

A hajósi pincefalu az 54-es főút hajósi kereszteződésénél található, Kalocsától 25 km-re délkeletre.

Budapestről leggyorsabban az M6 autópályán tudjuk elérni Hajóst, a szekszárdi letérőnél kell az M9 autóútra fordulni, át a Szent László Duna-hídon az 51-es útig, majd jobbra Sükösdre, aztán balra az 54-es úton érjük el a pincefalut, az útvonal hossza 180 km.

http://www.hajosipincefalu.hu