A Dél-Alföldi régió igen változatos kirándulási lehetőségekkel büszkélkedik, a hangulatos, nagyvárosias benyomást keltő Szegedtől, középkori téglaváron, impozáns főúri kastélyon, érseki székesegyházon keresztül a nagyszabású történelmi emlékhelyig. Az első osztályú fürdőhelyek Gyulától Makón át Szegedig, a lustán hömpölygő folyók és gazdag madárvilágú tavak pedig az aktív és kevésbé aktív turistának is különleges élményeket ígérnek.

A régió fővárosa, Szeged szépen rendben tartott hangulatos belvárosának kiemelkedő látnivalói az impozáns Fogadalmi templom és a színpompás Új Zsinagóga épülete. Szegedtől nincs messze az ország egyik legnépszerűbb történelmi emlékhelye a nagyszabású Feszty-körképnek is otthont adó ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, míg kissé északabbra a Tisza mentén találjuk a környék legjobb állapotban fennmaradt népi műemlékegyüttesét a csongrádi Óvárost, a Tisza legszebb partjával, a köröstorki stranddal.

Békés megye turisztikai központja egyértelműen Gyula városa, gótikus téglavárával, és nagy hagyományú gyógyfürdőjével, mely egy modern, minden vízi igényt kielégítő egész évben nyitva tartó élményfürdővel is gazdagodott. Ha már itt járunk, ne hagyjuk ki az ország egyik legromantikusabb főúri rezidenciáját a Wenckheim-kastélyt, Szabadkígyóson, és látogassuk meg az Alföld legszebb botanikus kertjét, a szarvasi arborétumot.

A kiskunsági rész egyedülálló látványossága az ország legnagyobb pincefaluja, a hajósi pincefalu, és innen nem messze találjuk, Kalocsán, a Dél-Alföld egyházi központjában, a pompás barokk székesegyházat és a gyönyörű könyvtáráról nevezetes érseki palotát.

A Dél-Alföld legértékesebb természeti látványosságait két nagy területen elhelyezkedő, szétszabdalt, különálló részekből álló nemzeti park is gondozza, a Kiskunsági és a Körös-Maros Nemzeti Park.

A régió fürdőkultúrájának három emblematikus helye, a hagyományost a legmodernebb vízi élményekkel kombináló Gyulai Várfürdő, az építészetileg rendkívül különleges makói Hagymatikum és a gyönyörűen felújított, békebeli hangulatú szegedi Anna-fürdő.