Tisza-parti műemlék óváros

Csongrád egykori központja a Belsőváros, más néven a csongrádi Óváros az Alföld egyetlen település méretű népi műemlékegyüttese, mely a mai városnak már a szélén, a Tisza partja mentén, a Körös-torok mellett fekszik. Ellentétben az újabb városrészekkel zegzugos, bonyolult útrendszerrel bír.

A Belsőváros

Az olyan utcanevek, mint az Öregvár és a Vár köz a hajdanán itt álló Csongrád várra utalnak. Az óváros élő múzeumként funkcionál, vendégházaival, kézműves foglalkozásaival – és a közelben lévő ártéri üdülőkörzet miatt – jelentős idegenforgalmi látványosság.

A műemléki védettség alatt lévő 37 db 2-300 éves ház többsége szépen karbantartott. A Belsőváros utcahálózata nehezen áttekinthető, girbe-gurba vonalvezetésű, zárt deszkakerítésű. Az épületek nagy része állóhézagos deszkaoromzattal ellátott, díszét a vízvezető deszka és tartójának csipkézett széle, a kis világító ablak formája, valamint a fölé rakott ciráda jelentette.  Látható itt patics-, vert és vályogfalú ház, a falak készítésének módja alapján, tetejüket náddal borították. Érdekességük, hogy a jobb védhetőség miatt – a környéket csatározások jellemezték – eredetileg nem volt utcára néző ablakuk. A parányi udvarok, a gazdasági épületek csaknem teljes hiánya a két beltelkes településforma jellemzői.

Múzeumház

Egyetlen múzeummá berendezett háza a Gyökér utca 1. szám alatt, 1985. október 16-án nyílt meg, és a hajdanán itt lakó hajósok, hajóácsok, halászok, kisparasztok és kubikosok életét hivatott bemutatni. A hátsó "öregházban" századfordulós berendezési tárgyakat láthatunk, illetve egy szabadkéményes konyhát, mely kenyérsütéshez lett berendezve. A "nagyház" már a harmincas évek lakberendezését tükrözi. A különálló mélyített kamrában pedig három nemzedék háztartási tárgyai, illetve a bortárolás és a kubikosmunka eszközei tekinthetők meg.

A múzeum tavasztól őszig várja az érdeklődőket, bejelentkezéssel látogatható.

Telefonszám: (63) 483 631

Körös-torok

A múzeumfalutól nem messze a Tisza partján találjuk a folyó vitathatatlanul legszebb strandját, főleg alacsony vízálláskor tengerpartokra emlékeztető homokföveny fogadja az ide látogatókat. A stranddal szemben torkollik a Tiszába a Körös. Közelben egy kemping és büfék szolgálják a kirándulókat.

 

Megközelítés: Csongrád központjából a Kossuth térről a gróf Andrássy Gyula úton jutunk a Belsővárosba. Az óvárostól tovább pár száz méter a Köröstorki strand.