Káprázatos fekvésű várkastély

A festői fekvésű Trautenfels várkastélya a monumentális Grimming hófödte hegycsúcsa alatt, stratégiai helyen épült az Enns völgyében. Gazdagon díszített termeiben a régió néprajzi kultúrájával ismerkedhetünk meg.

A kastély története és látogatása

Stratégiai fontosságú erődítésként az Enns völgyének forgalmát és védelmét biztosító kitűnő ellenőrző ponton, a XIII. században a salzburgi hercegérsekek, majd a Trautmannsdorf grófok építették ki, akik 1664-1815 között birtokolták. A középkorban Neuhaus néven ismeretes négyszögletes alaprajzú várkastélyt óriási bástyák és mély árkok veszik körül. Közepén gótikus eredetű torony, északnyugati sarkán XVI. századi kerek torony emelkedik.

Dísztermeiben gazdag barokk stukkódíszeket és freskókat találunk, különösen értékes a déli szárny márványterme hosszú, kétszintes galériájának három gazdag márványkeretű kapuval és a mennyezet mitológiai és allegorikus tárgyú freskóival, melyek Carpoforo Tencalla alkotásai.

A várkápolna az együttes keleti oldala mellett szabadon áll. A kastély jelenleg a grazi Joanneum múzeum kezelésében áll, a környező régió néprajzi kultúráját mutatja be különböző, eredeti tárgyak, rengeteg korabeli fotó segítségével, valamint a környék geológiai, régészeti leletei is bemutatásra kerülnek. A gyűjtemény az Ennstal és az Ausseerland természet- és kultúrtörténetéből merít és próbál teljes spektrumot bemutatni.

A Trautenfels-kastély ideális kirándulóhely akár családosoknak is, hiszen az izgalmas múzeumi körsétán kívül a kastélytorony kilátója, valamint a bejárat előtt a szabadban kialakított nagy játszótér is kellemes kikapcsolódást biztosít gyermekeseknek. Érdemes utazásunkat júniusra tervezni, ekkor virágzik a csodaszép kék szibériai nőszirom, mely a környező alpesi réteken honos.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Schloss Trautenfels, Trautenfels 1

Megközelítés

Schladmingtól 36 km-re keletre az Enns völgyében, a 320-as úton érjük el a kastélyt. A Salzkammergut felől, Bad Ausseetől 30 km-re a 145-ös úton közelíthető meg. Liezentől 15 km-re nyugatra a 320-as úton.

Nyitva tartás: márc. vége-okt: H-V 10.00-17.00

Belépő: 9,00 €, nyugd: 7,00 €, diák: 3,00 €, 6 év alatt ingyenes.

http://www.museum-joanneum.at/schloss-trautenfels