Szurdokok, vízesések, tavak, folyók, fürdők Ausztria zöld szívében

Stájerország Ausztria zöld szíve, nagyon találó szlogen már évtizedek óta, a zöld szín a rengeteg erdőre, a legelőkre, vadvirágos rétekre utal, a tartományban utazgatva értelmet nyer, hogy itt a szomszédban a fű mindig zöldebb. Az uralkodó színen kívül óriási vonzerő a kék, ill. a kék és a zöld különböző, mesés elegyei, a smaragd, a türkiz. Ahol zöld a növényzet, ott sok a víz, a régiókat át meg átszelik a kisebb-nagyobb folyóvizek, a hegyvidéken a tajtékozva zúgó, mély szurdokokat vágó patakok, lejjebb a hegyek-dombok közt kanyargó, a síkvidéken szélesen elterülő folyók, a magashegységek láncait visszatükröző varázslatos tengerszemek mind meghatározó képei a stájer vidéknek. A jéghideg vizű alpesi tavacskák mellett bőven találunk fürdésre tökéletesen alkalmas, kristálytiszta vizű tavakat is, és nem utolsósorban, főleg a tartomány délkeleti részén számos termálfürdőben lazulhatunk az év minden szakában. Stájerország a vizek tartománya is, hat különböző turisztikai régió legszebb vizeit mutatjuk be cikkünkben.

Szurdokok, vízesések

A magyar kirándulók között óriási népszerűséget élveznek a kiépített, járhatóvá tett szurdokok, melyeket bőségesen találunk Stájerországban. Sajnos a leglátványosabb, legközkedveltebb, a Medve-szurdok 2022-ben még zárva marad, de a Graztól északra, a Kelet-stájer régióban fekvő látványosságon kívül is rengeteg izgalmas kanyont fedezhetünk fel. A legdramatikusabb látványú szurdokok a Schladming-Dachstein turisztikai régióban sorakoznak, keleti szélén, az Enns-folyó völgyében találjuk a mélyen bevágódott Wörschachklamm sziklaszorosát. Jól kiépített, látványos útvonalon, lépcsősorokon, hidakon, fapallókon járhatjuk végig a hatalmas sziklafalakkal keretezett kanyont. A viszonylag rövid szurdok felső végéhez félóra alatt kapaszkodunk fel, majd a visszaúton egy kénes forrást érintve érünk ki Wolkenstein ódon várának maradványaihoz, ahonnan lenyűgöző kilátás tárul elénk az Enns völgyére, az Alacsony-Tauern hegyláncára. A védett természeti csoda meglátogatása ideális családi program a Schladming környékén kirándulóknak.

Nem messze, még egy fokkal vadabb, igazi alpesi környezetben fekszik a Silberkarklamm a régió egyik legjobban kiépített szurdoka, melynek bejárása nem igényel komolyabb erőnlétet, mégis lebilincselő látványt kínál. Ráadásul a szurdok felső végétől, kitartó túrázók, a közkedvelt Silberkarhütte érintésével szép hegyi túrát tehetnek a Silberkar-tó ivóvíz tisztaságú tengerszeméhez. Ugyancsak Schladming környékén, az Alacsony-Tauern vonulatai közt találjuk Stájerország legmagasabb vízesését az Untertal (Alsó-völgy) felső végén, mely több, hatalmas sziklalépcsőn átbukva dübörög a mélybe. A népszerű Riesachfall (Riesach-vízesés) mentén épült merész vonalvezetésű Alpinista ösvény szakadékon átívelő, látványos függőhídjával, vaslétráival a régió egyik közkedvelt kirándulóhelye. Kiérve a vad szurdokból, a Schladminger Tauern lenyűgöző csúcsai nyújtanak kulisszát az idilli Riesach-völgynek, melynek alsó részén a hegyeket visszatükröző Riesachsee már csak hab a tortán.

Magyarországhoz közelebb is részesülhetünk a vad folyóvizek élményéből, a Kelet-Stájerországot átszelő folyók közül a Rába alakította ki a leglátványosabb völgyet. Az Ausztria leghosszabb szurdokaként számon tartott Nagy-Rába-szurdok (Grosse Raabklamm) a Rába felső szakaszának kereken 10 km hosszú, több helyen hatalmas sziklafalak között rohanó, végig kitűnően járható folyóvölgye. A Natura 2000 hálózathoz tartozó, szigorúan védett szurdok végigjárása felejthetetlen élmény, a közvetlenül a folyó mentén kialakított útvonal kitűnően jelzett és kiépített, néhol nagyon kalandos, sziklafalra erősített fa járdák, lépcsősorok, több helyen kötéllel biztosított, sziklás ösvény, ill. nagyon kényelmes sétautak váltják egymást. Nagyobb gyerekekkel is nagyszerű kirándulás. A Kis-Rába-szurdok a kissé feljebb található nagy testvérhez képest jóval szelídebb, idilli partján könnyen végigsétálható, kényelmes turistaút vezet.

A legszebb stájerországi tavak

Kétféle típusú tavat különböztethetünk meg Stájerországban, amelyikben nyáron kellemes fürdőzni, és amelyikbe csak a legbátrabbak merészkednek be. Az utóbbi csoportba természetesen a magashegyi tavacskák, tengerszemek tartoznak, melyek partján rendszerint egy barátságos hütte várja a megfáradt vándort. A legnépszerűbb tó egyértelműen az Erzberg-Leoben élményrégió természeti csodája, az egyenesen Ausztria legszebb kirándulóhelyének megválasztott, a Hochschwab hegycsoport vonulata alatt fekvő mesés Grüner See, azaz Zöld-tó, mely teljes mértékben rászolgál nevére.  A tó valóban párját ritkító, évszaktól változóan más a színe és a nagysága is, a hegyekből, a tavaszi olvadás után lezúduló olvadékvíz tölti meg medencéjét, mely nyár elejére csordultig lesz tele, majd szép lassan visszahúzódik a vízszint és télre gyakorlatilag kiszárad a tó. A smaragdzöldtől türkizkékig terjedő színskálájú víztükörben fenségesen tükröződnek a környező hegyek csipkés vonulatai, a partján futó sétaúton könnyen megkerülhetjük a tavat, különböző szögekből újabb színekre rácsodálkozva.

A Schladming-Dachstein régiót nyugodtan hívhatjuk a tengerszemek földjének, főként a Schladminger Tauern hegyei közt csillognak a megejtően mesés alpesi tavacskák. Három kedvencünk egyike a felvonóval megközelíthető Reiteralm közelében fekvő Spiegelsee, azaz Tükör-tó, melynek a felszínén visszatükröződő Dachstein csipkés, vakítóan fehér lánca felejthetetlen látvány. A másik két varázslatos tengerszem, az egymástól nem is olyan messze fekvő, csak gyalogtúrával elérhető Giglach-tavak, melyeknek partjain két hütte is áll, ill. a Duisitzkarsee, ahol szintén két autentikus hüttében kóstolhatjuk meg a helyi finomságokat.

A maja piramisok formáira hajazó, gigantikus érchegyéről nevezetes Erzberg-Leoben régió ékköve, a magas hegyek keretezte, kristálytiszta vizű Leopoldsteiner See. A kényelmesen körülsétálható tó felett hajmeresztő vasalt utak (Klettersteig-ok) várják az adrenalinra vágyó turistákat. Magas-Stájerország (Hochsteiermark) legkellemesebb nyári úticélja, a Mariazell környéki Erlaufsee könnyen felmelegedő tava. A Stájerország legszebb kirándulóhelyeként is számon tartott, ivóvíz tisztaságú hegyi tóban hemzsegnek a halak a horgászok legnagyobb örömére, de a vállalkozóbb kedvűek búvárkodhatnak is a 38 m mély vízben. Természetesen a hangulatos, jól felszerelt, szépen gondozott strand sem hiányozhat a választékból.

Kelet-Stájerország szívében, lankás hegyek karéjában fekszik az ország legmelegebb vizű fürdőtavai közé számító mesterséges tó, a Stubenbergsee. A klasszikus családi úticélok közé tartozó tó partján gondozott pázsitú strandok, hangulatos vendéglátóhelyek sorakoznak, ráadásul egy remek retró hangulatú vidámpark is csalogatja a kicsiket. A kelet-stájer hegyvidék másik gyöngyszeme a Graztól északra fekvő hegyek ölelésében fekvő hatalmas kiterjedésű alpesi legelő, az Almenland régió legnépszerűbb kirándulóhelye, a csodálatos fekvésű Teichalm vadvirágos havasi legelőivel és idilli hegyi tavával, a Teichalmsee-vel. A vendéglőkkel, hüttékkel gazdagon ellátott terület a tó körüli sétaútjával, csónakázási lehetőségeivel, és a tó melletti lápos területen kiépített fapallókon húzódó tanösvényével igazi családbarát kirándulástipp.

Stájerország folyói

A vizekben rendkívül gazdag tartományt keresztül-kasul szabdalják a folyók is, melyek a vízisportok kedvelőin túl a kerékpáros turistáknak kínálnak felejthetetlen élményeket. Szinte minden nagyobb folyó völgyét jól kiépített bicikliutak követik, kiváló infrastruktúrával. Stájerország legjelentősebb folyóvize, a Mura, mely teljesen átszeli a tartomány középső részét. Stájerország fővárosa, Ausztria második legnagyobb városa, Graz rendkívül szervesen kapcsolódik a nagy folyóhoz. A kulturális világörökségek közé tartozó óvárosán keresztülfolyó Murán lebeg a különleges épület, az úszó sziget, a Murinsel, melyet a 2003-as Európai Kulturális Főváros tiszteletére hoztak létre. A Mura-völgyi kerékpárút az ország egyik leghosszabb kiépített útvonala, összesen 453 kilométeren keresztül követi a folyót Salzburg tartománytól egészen a szlovén határig. A legszebb városok a Mura mentén, Stájerország második legnagyobb települése Leoben, melynek Ausztria egyik legszebb főterével díszített óvárosát három oldalról öleli körül a Mura nagy kanyarulata, Bruck an der Mur a Mura és a Mürz folyók találkozásánál, nagy hegyek karéjában fekvő, kis Graz-ként is emlegetett nagymúltú kisvárosa, valamint a Graztól nem messze északra lévő festői Frohnleiten. A Mura végül átfolyik a híres stájer borvidékeken majd a Termál- és Vulkánvidéken át éri el a híres fürdőváros, Bad Radkersburg után Szlovéniát.

A tartomány második legnagyobb folyója, az Enns stájerországi szakasza hamisítatlan alpesi miliőt áraszt. A Schladming-Dachstein régiót kettészelő folyó a vadvizek szerelmesein kívül, remekül kiépített kerékpárútjának köszönhetően az egyik első számú biciklis úti cél az országban. A Dachstein és az Alacsony-Tauern hegyvonulatának látványa mellett olyan történelmi, kulturális látnivalók is sorakoznak az út mentén, mint Trautenfels várkastélya.

Magas-Stájerország elsőszámú bicikliútja nem meglepően szintén egy mesés völgyben fut, a Mürz-völgyi kerékpárút, mely biztonságos kialakításának, minimális szintkülönbségének köszönhetően a régió egyik legnagyszerűbb családi élménye. A csodás hegyek közt fekvő széles völgyben kényelmesen gurulhatunk végig a Mürz partján egészen torkolatáig, Bruck an der Mur történelmi városáig.

Hazánkhoz közelebb még két folyómenti kerékpárutat ajánlunk, a Kelet-Stájerországban eredő, Magyarországon nagykorúvá váló Rába völgyében vezető bicikliutat és a talán még nála is vadregényesebb, tőle nem sokkal keletre található Feistritz-menti útvonalat. A Rába felső szakaszának szűk, csak gyalog járható szurdokai után a jól kiépített kerékpárút nagyszerű családi útvonal, míg a 85 km hosszú Feistritz-völgyi kerékpárút a táj szépségei mellett olyan neves kirándulócélokat fűz fel, mint a népszerű állatkerttel is gazdagított Herberstein kastély vagy a már említett fürdőtó, a Stubenbergsee.

Stájerország termálfürdői

A vizekről beszélve kihagyhatatlanok a tartomány megannyi szegletében, az alpesi vidékektől egészen Stájerország délnyugati pereméig megtalálható gyógy- és élményfürdők. A magyar határhoz közeli Termál- és Vulkánvidék dicsekedhet a legtöbb neves gyógyfürdővel, olyan gyöngyszemek sorakoznak egymástól kis távolságra, mint a Hundertwasser által tervezett, exkluzív Rogner-fürdő Bad Blumauban, vagy a magyar határtól mintegy 20 km-re, idilli dombok ölelésben fekvő Loipersdorf Gyógy- és Élményfürdő, mely Stájerország legnagyobb fürdőkomplexuma. Bad Waltersdorf két teljesen különálló fürdővel is rendelkezik, az egyik a nyugodt, csendes pihenés, a „wellnessezés”, míg a másik, a H²O élményfürdő a vidám családi pancsolás mintapéldája. A szlovén határon fekvő történelmi kisváros, Bad Radkersburg, a Mura-parti árnyas ligetben lévő Parkfürdője is megér egy utazást. Az elsősorban a gyógyulást, a pihenést előnyben részesítők pedig Bad Gleichenberg fürdőjében érezhetik magukat a legjobban.

A Graz környéki élményrégió büszkesége a Köflach városában kialakított modern Therme Nova fürdőkomplexum. Az Erzberg-Leoben turisztikai tájegység legfontosabb fürdője pedig a Leoben-ben található, keleti beütésű Asia Spa wellnessközpont. A fentieken kívül minden tájegységben találunk kisebb-nagyobb fürdőket, strandokat, szaunafalvakat.

További információk egy stájerországi nyaralás megtervezéséhez ide kattintva találhatók.

 X - Támogatott tartalom