Stájer hegyek, kilátóhelyek a Dachsteintől Graz városáig

Ausztria zöld szíve, Stájerország, az aktív turizmus kedvelőinek valóságos Kánaánja, területének legnagyobb részét az Alpok keleti vonulatai foglalják el, melyek Graz környékére, a tartomány keleti széléhez érve idilli középhegységekké, dombságokká szelídülnek. Kilátóhelyek, hegytetők seregéről élvezhetjük a csodálatos panorámát szerte a tartományban, Stájerország legmagasabb hegyétől, a közel 3000 méter magas Dachsteintől egészen a Graz óvárosa felett magasló Schlossbergig. A hegycsúcsok némelyikét egyszerű sétával, másokat kemény kaptatóval, sokakat pedig kényelmes felvonókkal érhetünk el. A teljesség igénye nélkül, hat különböző élményrégió panorámáiból, kilátóhegyeiből mutatunk egy jó kis válogatást cikkünkben.

Stájerország teteje, a Schladming-Dachstein élményrégió hegyvonulatai

A tartomány leglátványosabb, legmagasabb hegyei találhatóak ebben a hamisítatlan alpesi hangulatú régióban. Központi városától, az Enns völgyében fekvő, remek turisztikai infrastruktúrájú Schladmingtól északra magaslik a rendkívül fotogén, vakítóan fehér, csipkézett hegylánc, a közel 3000 méter magas Dachstein. Percek alatt suhan fel velünk az örök hó és jég birodalmába a kényelmes, kabinos felvonó. A SkyWalk kilátó mellett a Jégpalota és a pár éve épített, több száz méteres mélység felett átívelő, idegborzoló függőhíd és a szakadék felett lebegő üvegépítmény, a „Lépcső a semmibe” jelent kihagyhatatlan látnivalót és párját ritkító élményt. Jól kiépített útvonal vezet a gleccseren át, a közvetlenül a legmagasabb csúcs, a Hoher Dachstein alatt fekvő Seethaler Hütte új, ultramodern épületéhez.

A panoráma lenyűgöző a Dachstein tetejéről, de a gigászi sziklafalak tövében is számos csodás kilátóhelyre tehetünk kirándulást, nagy kedvencünk, az öt hütte útján fekvő Brandriedel nyergéből és a déli fal alatt álló Südwandhütte elől feltáruló panoráma is. Schladming városától délre a Schladminger Tauern 2500 métert is meghaladó vonulata húzódik, mely az ország egyik legnagyszerűbb túraterepe. Az Alacsony-Tauern-hez tartozó, vizekben, tengerszemekben gazdag hegység egyik nagy vonzereje, a szemközti Dachsteinre nyíló panoráma. Négy fantasztikus kilátóhelyet felvonóval vagy akár autóval is megközelíthetünk, nyugatról keletre tartva az első a Reiteralm, mely felett a Tükör-tavakban tükröződő Dachstein csúcsok látványát nem feledi könnyen az ember. A következő a Hochwurzen, melynek hüttével koronázott tetejéről nyílik a régió egyik legparádésabb kilátása a Dachstein lenyűgöző, csipkés hegyláncára. Innen indul a régió egyik legszebb túraútvonala, a Giglach-tavakhoz vezető magaslati panorámaút, a Giglach Höhenweg.

Az elsősorban kitűnő síterepeiről ismert Planai, Schladming házi hegye nyáron és ősszel is remek kirándulástipp, mely kabinos felvonóval és fizetős úton is könnyen megközelíthető. A káprázatos kilátást nyújtó hegytető számtalan izgalmas, változatos programot kínál minden korosztálynak, gazdagon felszerelt játszóterével, kalandparkjával és hegyi kerékpár útvonalaival. A negyedik kilátóhegy, a Hauser Kaibling, melynek csúcsára érdekes formájú, retró kabin visz fel. A birkanyájak által karban tartott fűvel borított hegytetőre a 140 éve üzemelő Krummholtzhüttétől juthatunk fel.

Az élményrégió keleti részének panorámahegyére, a Stoderzinkenre rövid gyalogtúrával juthatunk fel a fizetős út végétől. A lapos platójú, csodás kilátást nyújtó hegytetőre a kitett sziklapárkányon épült, fazsindelyes kápolnát érintve kapaszkodunk fel.

Erzberg-Leoben régió kilátóhegyei

A Stájerország szívében fekvő pici, de annál változatosabb kalandrégiót a Mura völgyétől északra húzódó Eisenerzi-Alpok és a Hochschwab nyugati felének ölelésében találjuk. Habár az Eisenerz városa felett emelkedő, a régiónak is nevet adó Erzberg maja piramisokra emlékeztető, lépcsőzetes, vörös színű hegyóriásának csúcsára nem lehet felmenni, de a tőle nem messze magasló Eisenerzer Reichenstein az egész tartomány egyik legnépszerűbb túracélpontja. A hamisítatlan alpesi élményért viszont keményen meg kell dolgozni, a hágótól közel 1000 méter szintet kell legyőznünk a csúcstámadás során, de a csúcskeresztnél állva tényleg a világ tetején érezzük magunkat, a Reichensteinhütte tökéletesen csapolt sörei és autentikus fogásai pedig megkoronázzák a tökéletes napot.

A környék másik kultikus természeti látnivalója nem egy hegycsúcs, hanem egy átjáróbarlang, a Hochschwab délnyugati részén magasló, gigantikus sziklatömb, a Frauenmauer belsejét szeljük át egy izgalmas, csak vezetővel járható túra keretében. Természetesen a kilátás itt sem hiányozhat, a magasan nyíló barlang mindkét kijáratától bámulatos kilátást élvezhetünk a környező hegyek világára.

Magas-Stájerország panorámahegyei

A tartomány északkeleti részét elfoglaló Hochsteiermark régió igazán bővelkedik hegyekben és magától értetődően panoráma útvonalakban. A hosszan elnyúló Hochschwab vonulata a legmagasabb hegység, névadó csúcsa kétnapos gyalogtúrával hódítható meg több irányból is, mi az Aflenzer Staritzen gerincén futó hosszú panorámaúton értük el a csúcs közelében álló Schiestlhaus modern menedékházát, majd a hüttében töltött éjszaka után másztunk fel a hatalmas csúcskereszthez. Igazi csúcsélményt rövidebb túrán is átélhetünk, nagy kedvencünk a hegység déli szélén, a híres Grüner See mellett, a gyönyörű középkori templomáról is ismert Aflenz üdülőhely feletti Bürgeralm, melyet hétvégén libegővel, autóval pedig egy fizetős magánúton közelíthetünk meg. Az alpesi tanyacsoport felett emelkedő Windgrube tetejéről fantasztikus körpanorámában lehet részünk, a meredeken leszakadó sziklafalak pereméről pedig panorámaösvényen megyünk át a Höchstein sziklás csúcsára, ahonnan képeslapra illó, idilli tájon ereszkedünk vissza a tanyákhoz.

Különösen a Mürz völgyétől északra sorakoznak egymás után az egyszerű gyalogtúrával meghódítható hegységek, a félelmetes sziklafalakkal határolt, kiterjedt fennsíkkal koronázott masszívum, a Veitschalpe, melyet könnyű megközelítése, változatos felszíne, hamisítatlan alpesi hangulata, vendégváró hegyi tanyái tesznek méltán népszerűvé vagy a tőle keletre helyezkedő, a már a Bécsi-Alpokhoz tartozó Schneealpe. Az utóbbi, óriási kiterjedésű fennsíkkal dicsekedhet, melyet át meg átszőnek a turistautak, tehenek százai legelésznek az üdén zöldellő, kövér réteken, a plató szélét meredeken leszakadó sziklafalak határolják, melynek pereméről parádés kilátás nyílik a környék hegyeire, völgyeire.

A tartomány északkeleti határán fekszik a hazánkban is roppant népszerű Rax-hegység, melynek legmagasabb pontja, a Heukuppe Stájerország területére esik. A csúcsra, ill. a hullámos platón lévő hüttékhez kalandos, kihívásokkal teli útvonalakon kapaszkodhatunk fel, többek közt a Gretchensteig és a Reisstaler Steig sziklamászással tarkított ösvényén, de a legegyszerűbb túra a Preiner Gscheid hágótól indul a Schlangenweg szerpentinjén, a fennsík szélén épült Karl-Ludwig-Haus barátságos, páratlan kilátást kínáló hüttéjéhez.

Kelet-Stájerország magaslatai

A Graztól északkeletre elterülő régióban az Alpok vonulatai már megszelídülve változnak át alacsonyabb hegységekké, de itt is találunk könnyen megközelíthető, formájukban változatos csúcsokat. Az élményrégió északi szélén sorakoznak a legmagasabb vonulatok, a Wechsel, a Stuhleck és a Pretul is mind megközelíthető autóval, fizetős magánúton egészen a hegyek tetejéig hajthatunk fel. A széles, lapos, hosszan elhúzódó hegyekről gyönyörű körpanoráma tárul fel.

A kelet-stájer hegyvidék legmarkánsabb csúcsa, a széles, idilli legelőiről nevezetes Almenland Naturpark peremén magasodó Hochlantsch, melyet egyik oldaláról a híres Medve-szurdok határol, déli oldala szelíd, erdővel borított, míg északi oldala irdatlan nagy, függőleges sziklafalakkal szakad le a mélybe. Az Almenland Naturpark kiterjedt, vadvirágos, alpesi rétjeivel, lágyan hullámzó, fűvel borított, nagyszerű kilátással kecsegtető hegyvonulataival, autentikus hüttéivel elsőrangú túracélpont, mind a komolyabb, mind a könnyedebb túrát választó turistáknak. Egyik legszebb kilátóhegye, a könnyen megközelíthető Plankogel, a festői Sommeralm felett.

A magyar határhoz közel fekvő, bukolikus hangulatot árasztó, dimbes-dombos Joglland is bővelkedik széles panorámákban, kedvencünk a Pöllaut koszorúzó hegyek egyik nyúlványán álló, pompás, gótikus búcsújárótemplom, és a körülötte kialakult kis falu, Pöllauberg-ről nyíló  páratlan kilátás.

Graz és környéke panorámapontjai

Graz, Ausztria második legnagyobb városa, Stájerország fővárosa, nemcsak kulturális és történelmi látnivalóival, izgalmas eseményeivel, változatos, magas színvonalú gasztronómiai élményeivel kápráztatja el a látogatókat, kilátópontokat és hegyeket is találunk a városban és környékén. Az egyik legszebb kilátóhegy pont a város közepén, a Mura folyó partján emelkedik, a Schlossberg, melynek tetejét Graz szimbóluma, a híres Óratorony koronázza. A Várhegy a város egyik legnépszerűbb kirándulóhelye virágok tengerével és páratlan kilátással az ódon háztetőkre. Graz nyugati peremét a Plabutsch hegység vonulata foglalja el, északi részén, a Fürstenstand kúpjáról, míg déli felén a Buchkogel csúcsáról nyílik remek kilátás. Mindkét hely könnyű gyalogtúrával érhető el a városból.

Graz házi hegye, a már-már alpesi jellegű, közel 1500 méter magas, jellegzetes alakú, már messziről jól látható, lapos tetejű Schöckl. Az akár felvonóval is elérhető hegytetőről bámulatos panoráma tárul fel, a hegy, a nagyváros közelségéhez illően tele van különböző játék- és sportolási lehetőséggel.

A stájer Termál és Vulkánvidék

A kelet-stájer dombvidék nagy részét magában foglaló élményrégió vonzerejét elsősorban a fürdők és a gasztronómia, főleg a borvidék kínálja, de nem véletlenül szerepel a nevében a vulkán szó, a remek termőtalaj a hajdani vulkáni működés gyümölcse. A geológiai korok tűzhányói ma dombokká szelídülve elsősorban a szőlőknek és gyümölcsösöknek adják a kiváló termőtalajt. A szemet gyönyörködtető hepehupás tájat rengeteg kisebb kilátópontról élvezhetjük, Ausztria egyik legszebb és legnagyobb erődítménye a kitűnő állapotban fennmaradt Riegersburg vára lenyűgöző látványt nyújt a 200 méter magas vulkáni kúp bazaltszikláján. A zöldellő tájból meredeken kiemelkedő sziklaszirtre épült középkori várban a parádés kilátás mellett gazdagon díszített termeket és egy izgalmas boszorkánymúzeumot is találunk.

A régió fő jellemzői a dombtetőket koronázó megerődített templomok vagy kastélyok, melyeket többnyire szőlők vesznek körül, a kilátást több helyen egy jófajta helyi bor kortyolgatása közben is élvezhetjük. Remek példa Kapfenstein várkastélya, Straden három templommal is díszített, a toszkán tájra emlékeztető hegyi falva vagy St. Anna am Aigen szép kilátással bíró települése. A szlovén határ közelében fekvő, a tramini fellegvárának számító Klöch feletti magaslaton épült középkori vár romjaitól is fantasztikus panoráma tárul a stájer borvidékre. A Termál- és Vulkánvidék déli részére a Frutten-Gießelsdorf feletti magaslaton emelt, autóval is megközelíthető kilátótoronyból nyílik lebilincselő körpanoráma.

További információk egy stájerországi nyaralás megtervezéséhez ide kattintva találhatók.

 X - Támogatott tartalom