Vadregényes szurdok, türkizkék tengerszem a Dachstein keleti oldalában

A Silberkarklamm a Dachstein-Schladming régió egyik legjobban kiépített szurdoka, melynek bejárása nem igényel komolyabb erőnlétet, mégis lenyűgöző látványt biztosít. A szurdok felső végétől, a közkedvelt Silberkarhütte érintésével szép hegyi túrát tehetünk a Silberkar-tó ivóvíz tisztaságú tengerszeméhez. Ausztria egyetlen magántulajdonban lévő szurdoka komplett aktív turisztikai élményt kínál, a biztonságosan kiépített sziklaszoros gyermekes  családoknak sem jelent komolyabb kihívást, az adrenalinfüggők három, komoly, nem kezdőknek való vasalt úton (via ferrata) próbálhatják ki tudásukat, az átlag turista pedig felkapaszkodhat a Dachstein keleti részének magashegységi karsztbirodalmába.

A túra hossza: 9,4 km

A túra időtartama: 5 óra. Csak a szurdokot, oda-vissza egy óra alatt meg tudjuk járni.

Szintkülönbség: 1300 m fel, ugyanannyi le

Kiindulópont:

Ramsau am Dachstein, Silberkarklamm buszmegálló. Elérhető menetrendszerinti autóbusszal. Kocsival érkezők a Silberkarklamm parkolójában hagyhatják az autót, érdemes figyelni hova parkolunk le, az út egyik oldala ingyenes, a másik fizetős! A díjköteles parkoló napi díja (2020): 2,50 €. Az automata aprót és kártyát is elfogad.

Közlekedés:

A helyi busztársaság, az RVB menetrendszerinti buszai közlekednek a szurdok bejáratához közel eső megállóig. Schladmingból jőve, a Hotel Stierernél át kell szállni.

A túra jellege:

Közepesen nehéz gyalogtúra kitűnően jelzett, kitáblázott turistautakon, ösvényeken. A fákra és a sziklákra festett piros-fehér-piros jelzéseket kell figyelni. A Silberkarklamm falépcsőkkel, hidakkal, pallókkal kiépített szurdok, nedves időben csúszósak lehetnek a fából ácsolt műtárgyak. A biztonságra nagyon ügyelnek a fenntartók, minden évben, ha szükséges többször is átvizsgálják a korlátokat, járdákat, nagyobb viharok után megtisztítják az építményeket, ellenőrzik az esetlegesen meglazult sziklákat. A szurdok 8 éven felüli gyerekekkel is bátran bevállalható! A hüttétől a tengerszemig vezető szerpentinút végtelennek tűnő kanyarjai, meredek kaptatója fárasztó, de kitett, veszélyes részek nincsenek. Déli fekvése miatt nyári melegben, napos időben meglehetősen tikkasztó, kellő mennyiségű folyadékot vigyünk magunkkal! A szurdok kétirányú, a lépcsők, járdák kellően szélesek, nem jelent problémát a szemből jövő forgalom.

Nyitvatartás, belépő:

A szurdok időjárástól függően májustól októberig tart nyitva, belépő (2020): 4,20 €, gyerek: 2,50 €, magántulajdonban van, így semmilyen kedvezményes kártya, a Sommercard sem érvényes!

A túra leírása

A Silberkarklamm buszmegállótól a táblával is jelzett kocsiúton megyünk be az erdőbe, átmegyünk a hídon, és egy nagy kanyar után, a patakkal párhuzamosan érünk fel a parkolóig. Kissé feljebb, jobbra egy türkizzöld színű kis, duzzasztott tavacska mellett megyünk el, mely már ízelítőt ad a ránk váró csodákból. A murvás út végén mobil Wc-t is találunk, a kassza házikója előtt pedig nagy információs táblán tanulmányozhatjuk a túra lehetőségeket. A szurdok népszerű via ferrata helyszín három, meglehetősen nehéz, technikás pályával, részletesebben, lejjebb írunk az útvonalakról. A belépődíj kifizetése után, mindjárt egy hídon kelünk át a haragosan zúgó Silberkar-patak felett, majd a túlparton emelkedünk hosszú falépcsősorokon, meredek, a csúszkálás ellen keresztlécekkel felszerelt pallókon. A Silberkarklamm Ausztria egyetlen magánkézben, az Erlbacher család tulajdonában lévő, kiépített szurdoka, melyet gondosan karbantartanak, javítgatnak. A patak által kivájt szoros nem kimondottan szűk, bár falai eléggé gigantikusak, a V alakú völgy viszonylag rövid, a biztonságosan kiépített útvonalon családok is nyugodtan túrázhatnak. A szurdok kétirányú, számítsunk szembejövőkre is, bár szinte mindenhol elég szélesek a hidak, pallók, nem gond a találkozás.

A meredek pallókról szép látványt nyújt a bővizű, zúgó patak, kissé feljebb a növényzet is egyre jobban utat ad a sziklák birodalmának, hatalmas tömböket kerülget a Silberkarbach robogó vize. A szűkebbé váló szurdokban híd vezet át a túlpartra, és pár perc múlva elérjük a Hias Klettersteig vasalt útjának látványos beszálló pontját, a patakon átívelő drótkötélhidat. Meredek, korláttal biztosított, keresztléces pallósoron kapaszkodunk tovább a sziklás patakmeder mellett. Előttünk már látszik a szurdok vége, ismét keresztezzük a patakot, és rövidesen végetér az egybefüggő palló- és lépcsősor. Köves talajon folytatjuk kapaszkodásunkat, elmegyünk a Rosina vasalt út beszállópontja, egy drótkötélhíd mellett, majd a lassan kitáruló völgyszoros bal oldalán előtűnik egy gyönyörű, fátyolszerűen szétterülő vízesés. A patak legnagyobb forrása ez, a sziklából előtörő víz zubog le a zuhatagban. Útelágazáshoz érünk, kettéválik a hüttéhez vezető út, balra, az egyszerűbb Normalweg, jobbra a változatosabb Heinrich Pilz Weg indul. Menjünk a jobb oldali ágon, mely meredeken vezet fel az erdőbe, a szokásos piros-fehér-pirossal jelzett, gyökerekkel szabdalt ösvény hangulatos fenyvesben kapaszkodik.

Feljebb kérünk a fák közül, keresztezünk egy kőfolyást, majd felmászunk a Silberkarhütte (1223 m) épületét körülvevő tágas legelőkhöz. A menedékház is a szurdok tulajdonosa, az Erlbacher család birtokában van, az étlapon saját bio gazdaságuk termékeivel, főleg a tejtermékek nagyon finomak. A hütte mögötti útelágazástól a 619-es úton indulunk tovább Grubach felé. Törpefenyő övezeten keresztül kanyarog ösvényünk a gleccservájta üstvölgyben, az azt lezáró hatalmas sziklafal alá érve balra fordul utunk, egy pihenőpadtól, visszafelé pillantva parádés kilátás nyílik a V alakú Silberkarklamm szorosára, a Schladminger Tauern vonulatára. Előttünk a Wasenspitze sziklatömbje magasodik, ösvényünk lassan észak felé fordul, és felszerpentinezik a Stangalm (1850 m) hegyi tanyájának közelébe, ahol még egy helikopter leszálló pályát is kialakítottak. Északkeletnek forduló ösvényünk végül felér a Grubach (1923 m) nyergébe, ahonnan egy rövid pihenő után a 66. számú turistaúton indulunk le a Silberkar-tóhoz (1800 m).

A csodás fekvésű tavat Seetal- vagy Hölltalsee néven is ismerik, a jelzett turistaút a déli partján fut végig. Meleg nyári napokon bátrabb turistatársaink meg-megpróbálkoznak a csobbanással, de a csontrepesztően hideg víz nem túl csábító. A Silberkarhüttéig ugyanazon az útvonalon megyünk vissza, a menedékháztól választhatunk, hogy a nedves időben igencsak csúszós, gyökerekkel szabdalt Wurzelsteig útvonalon jövünk vissza vagy az ún. normál úton. A Kampspitze meredek, erdős oldalában futó 7. számú útvonalra az épület mögötti útelágazásnál tudunk rátérni (útjelzőtábla: Silberkarklamm ü. Höhenweg 7). Az egyszerűbb Normalweg (a gpx file-unkban is feltüntetett) a hütte alatti részen, a teherlift kötélpályája alatt ágazik el jobbra. A köves, törmelékes úton gyorsan visszaérünk a szurdok felső kijáratához, ahonnan a már ismert úton érünk vissza, még egyszer megcsodálva a természet nagyszerűségét a Silberkarklamm bejáratához, kiindulási pontunkhoz.

Vasalt utak (Klettersteig, Via ferrata):

Három kitűnően felszerelt, látványos vasalt útvonal található a szurdokban és környékén, közülük kettő közvetlenül a sziklaszorosból indul. A via ferraták használata ingyenes, de a szurdok belépőt ki kell fizetni.

Hias-Klettersteig

D kategóriájú, azaz nagyon nehéz, vasalt út számtalan látványos, technikás elemmel. Rövid, de néhol igen nehéz, sportos via ferrata, szintkülönbség 120 méter, beszállási pont a szurdokban, a turistaút mellett, egy drótkötélhíd a patak felett. A kiszállás a Heinrich Pilz Weg turistaúton, ahonnan egyenesen mehetünk tovább a hüttéhez vagy balra kanyarodva a szurdok felső kijáratához érünk.

Rosina Klettersteig

D kategória (nagyon nehéz), a három közül ez a vasalt út a legnehezebb, szinte végig függőlegesen mászunk pihenési lehetőség nélkül. 130 méter szintkülönbség, igen látványos, a sziklafalon, a zuhatag mellett vezet az út. Beszállási pont a szurdok turistaútján, a Hias út hídja után még egy kicsit feljebb kell menni, aztán balra egy drótkötélhíd az első elem. A kiszállás után még egy darabig felfelé kell kapaszkodni egy földes ösvényen, majd elérjük a keresztező 7-es számú utat, a Wurzelsteigot, ahol jobbra fordulva érünk a Silberkarhüttéhez.

Siega Klettersteig

C/D kategória, 150 méter szintkülönbség, sportos, technikás, közepesen hosszú vasalt út a Silberkarhütte mögötti sziklafalon. A beszállási pontot a menedékháztól a táblával jelzett ösvényen tudjuk megközelíteni. A vasalt út végén, törpefenyőkön át vezető ösvényen érjük el a 619-es turistautat a Stangalm és a Silberkarhütte között.

Felszerelésbérlés:

Komplett Via ferrata szettet Ramsauban tudunk bérelni, akár fél napra is, a szurdok bejáratánál nincs lehetőség bérlésre. Az alábbi három helyet tudjuk ajánlani.

Ski-Willy , Ramsauban két helyen is!

Intersport Bachler Ramsau, Két helyen: Ramsau 167 és Schladming Hauptplatz 17.

Sport Steiner, Ramsauban Kulm 231.