Vadregényes szurdok, türkizkék tengerszem a Dachstein keleti oldalában

A Silberkarklamm a Dachstein-Schladming régió egyik legjobban kiépített szurdoka, melynek bejárása nem igényel komolyabb erőnlétet, mégis lenyűgöző látványt biztosít. A szurdok felső végétől szép hegyi túrát tehetünk a Silberkar-tó ivóvíz tisztaságú víztükréhez. 

Megközelítés

A Schladming – Ramsau közti útról Rössing felé kell letérni (táblákon is jelezve van, hogy merre kell menni a szurdok felé), ezt követően 3 km-nyi hegyi, kanyargós úton jutunk el a parkolóig. A szurdokba való belépés felnőttek számára 2015-ben 3€ volt.

A szurdok

A belépést követően egy kis sétába telik, míg bevadul a természet, egy fapallón átjutva csöppenünk bele igazán a szurdokoktól megszokott vadságba. Végig fa pallókon, deszkákon, lépcsőkön haladhatunk, azonban ezekről letérhetünk (nem úgy mint a Liechtenstein szurdokban, ahol tilos elhagyni a kiépített részeket), köveken átkelhetünk a lefelé zúduló víztömegen, minden részét körbejárhatjuk a szurdoknak. Lehetőség van via ferrata-zni is, a meredek oldalfalakon egy kis mászást követően rögtön leküzdhetünk 150-200 méternyi szintkülönbséget. A szurdok bejárása körülbelül 20-30 percet vesz igénybe, ezt követően körülbelül ugyanannyi sétával eljuthatunk a Silberkarhüttéhez (1223 m), ahol osztrák népviseletbe öltözött helyiek teszik még hangulatosabbá a túrát.

Ez lehet az első pihenőhely azoknak, akik egy kicsit komolyabb túrára készülnek, ugyanis a menedékház elől (ahova egyébként az élelem és minden egyéb felszerelés egy csak tárgyak szállítására szolgáló felvonón érkezik) három irányba is elindulhatunk.

Silberkar-tó

A Silberkarhüttét magunk mögött hagyva komoly kihívás vár ránk. A Silberkar-tó (avagy Hölltalsee, Silberkarsee) a környék legmagasabban fekvő tava (1800 m), így keresztül kell vágni az 1923 méter magas nyergen (Grubach), hogy egy kis ereszkedést követően eljussunk az 1800 m tengerszint feletti magasságban található tóig, és mindezt 3 km alatt.

A hegyre felvezető cikk-cakkban kivájt turistaút részben kavicsos, így elég biztos lábakon kell állni. A nagy szintkülönbséget ellensúlyozza a táj látványa, ahogyan egyre magasabbra kúszunk fel a hegyen, úgy lesz egyre szebb a szurdok is, ami 1700-1800 méter magasságban már csak egy kis völgynek tűnik. Jó időben a hegyre felvezető úton az uralkodó széljárásnak köszönhetően nem fúj egyáltalán a szél, azonban elérve az 1900 méter fölé emelkedő nyerget, az északi szelet igencsak meg lehet érezni. A kitáblázatott csúcstól többfelé is elindulhatunk, a Silberkar-tóig körülbelül 20 percet kell sétálni lefelé, északi irányba. A bátrabbak fürödhetnek is a kristályvíz tisztaságú tóban.

Ezt követően ugyanazon az útvonalon ereszkedünk le a hegyről, majd a szurdokon át visszaérkezünk a parkolóba.

 

Túratáv: 9,2km | Idő: 7 óra | Szintkülönbség: fel 1200 méter, ugyanannyi le