Családi programok alpesi környezetben

Az elsősorban kitűnő síterepeiről ismert Planai, Schladming házi hegye nyáron és ősszel is remek kirándulástipp, mely kabinos felvonóval és fizetős úton is könnyen megközelíthető. A káprázatos kilátást nyújtó hegytető számtalan izgalmas, változatos programot kínál minden korosztálynak. Az egészen kicsik játszótér paradicsoma, a Hopsiland, a nagyobbaké a 40 állomásos kalandpark, az adrenalinfüggőket pedig Ausztria egyik legklasszabb downhill pályája és mountain bike parkja várja, de a csúcs körül futó panorámaúton akár babakocsival is végig lehet menni.

 

A Planai megközelítése

Planaibahn (Kabinos felvonó)

Schladming központjából indul a kétszakaszos, hat személyes kabinos felvonó, rendkívül nagy kapacitásának hála, csúcsidőben sem kell sokat várni a folyamatosan haladó drótkötélpályán közlekedő gondolákra. A völgyi állomásnál ingyenes parkolóház és hatalmas parkolók állnak a kirándulók rendelkezésére. Schladmingban a Planaibahn, Planet Planai táblákat követve találjuk meg a parkolási lehetőségeket. A felvonó 10-15 perc alatt küzdi le az 1075 m szintkülönbséget, a középső állomáson megállnak a kabinok, kinyílnak az ajtók, azonban nem kell átszállni, ha a hegytetőre megyünk.

A felvonó Sommercard-dal ingyenes!

Sommercard

A Schladming régióban megszállt turistáknak a legtöbb szálláshelyen ingyen jár a Sommercard nevű plasztikkártya, mellyel rengeteg látnivalót abszolút díjmentesen látogathatunk, többek közt a Planai felvonóra. Amennyiben szállást keresünk a régióban, ellenőrizzük, hogy a szállásadó ad-e ilyen kártyát. http://www.sommercard.info

Fizetős út

A 13 km hosszú fizetős út Schladming keleti végéből, a JET kút mellől kacskaringózik fel a hegyre, számtalan kanyarjával, jó minőségű burkolatával igazi autós élmény. Fontos tudnivaló, hogy a Sommercard nem érvényes az útra! Az út végénél a hegytető alatti Planaihof hegyi szálloda mellett tudunk parkolni díjmentesen.

Útdíj : 12,00 €/autó

planai-terkep.jpg

 Térképkivágat: Schladminger Tauern, Radstadt, Dachstein 1:50 000 freytag & berndt WK 201, www.freytagberndt.hu 

A Planai látnivalói

Alsó állomás – Planet Planai

Az állomás modern épületében a mélygarázsban tehetjük le a kocsit, de központi elhelyezkedésének köszönhetően a városka legtöbb pontjáról rövid sétával megközelíthetjük az impozáns épületet. Információs irodát, egy nagy Intersport áruházat, kávézót, wi-fi sarkot is találunk itt, természetesen a kis gondolák is innen indulnak a hegyre.

A 800 négyzetméteren kialakított Planai-Welten símúzeum is az épületben kapott helyet, az érdekes kiállításon megismerkedhetünk a télisportok történetével, a Planai, mint síparadicsom fejlődésével. A kiállítás ingyenesen látogatható!

Hegyi állomás

A felvonó felső állomása 1825 méteres magasságban van, jobbra találjuk a nagy múltú, autentikus Schladminger Hütte épületét. Egyenesen közvetlenül a csúcsra kapaszkodik fel egy sétaút, a csúcsot megkerülő Panoramaweg (Panorámaút – tanösvény) mindkét vége is innen indul. Jobbra a Hopsiland és a kalandpark várja a turistákat.

Tanösvény – Panoráma út

A Panoramaweg kényelmesen, szintet tartva kerüli meg a Planai csúcsplatóját. Hűen nevéhez, a végig parádés kilátást nyújtó sétaút babakocsival is jól járható. Természetesen bármelyik irányban elindulhatunk, a bal oldali, napos ág, a keleti, végig nyílt terepen halad egészen a hegytető mögötti nyeregig, a Krahberg Sattel-ig (1833 m). Innen az erdős, árnyas nyugati oldalon térhetünk vissza az állomáshoz. A hangulatos fenyvesben futó út neve a „Szemlélődés helye” (Ort der Besinnung) melyet számos, fából készült műalkotás határol. A panoráma utat, tempótól függően fél-egy óra alatt járhatjuk végig.

Planai-csúcs (1906 m)

A hegyi állomástól a Planai terjedelmes, füves csúcsplatójára, a szerpentinúton 15 perc alatt kényelmesen felérünk. A csúcson egy sífelvonó hegyi állomását találjuk a nevezetes égi wc-vel (Sky Toilet), de az obligát csúcskereszt sem maradhat el. A kilátás természetesen pazar, északra a Dachstein csipkézett hegylánca, délre a Schladminger Tauern sötét vonulatai kínálnak feledhetetlen kulisszát. Ugyanazon az úton is visszaereszkedhetünk, de mehetünk tovább délnek a jelzetlen, de jól követhető ösvényen, mely hangulatos törpefenyőligetek közt ereszkedik le a Krahberg Sattel nyergéig, ahonnan a panoráma út keleti, napos, vagy nyugati, árnyas oldalán térhetünk vissza a felvonó hegyi állomásához. Egy óra alatt kényelmesen végigjárhatjuk ezt az útvonalat is.

Hopsiland

A schladmingi sípályák kabalanyuszijáról, Hopsi-ról elnevezett gyerekparadicsom Stájerország legmagasabban fekvő játszótere. A több játékos állomásból álló másfél kilométeres sétautat elméletileg 45 perc alatt körbesétálhatjuk, de kisgyerekekkel minimum fél napot iktassunk be a kalandos, ismeretterjesztő park látogatására. Kuglipályák, nagy vizes játszótér, csúszdák, különféle mászó alkalmatosságok, erdei hinták csábítják maradásra a kicsiket.

A Hopsiland látogatása ingyenes, a kuglipályán aprópénzért bérelhetünk golyót.

Kalandpark – OCT Abenteuerpark Planai

Néhány lépésnyire a felvonó hegyi állomásától találjuk a 4 különböző nehézségű kötélpályával felszerelt mászóparkot. A több mint 40 különböző kaland elem között egészen egyedieket is kipróbálhatunk, pl. szánkóval csúszhatunk az egyik kötélpályán.

Sommercard-dal pár eurót spórolhatunk a belépti díjon. http://www.abenteuerpark-planai.at

Nyitva: júl. 1 – szept. 4, 09.30 – 17.00 Kedd szünnap!

Mountain Bike Park

Az adrenalinfüggők nyári mekkája a Planai csúcsáról egészen a városig kiépített, változatos elemekkel nehezített világszínvonalú downhill pálya. 12 különböző nehézségű pálya várja a mountain bike-osokat, a kezdőtől az egészen professzionálisig. A völgyi állomáson tudunk bérelni biciklit és biztonsági eszközöket is, a sisakoktól a kéz- és lábvédőkig. A napijegyeken kívül félnapos jegyeket is válthatunk, mellyel korlátlanul használhatjuk a felvonót. A biciklit a gondola oldalára tudjuk egy speciálisan erre kiképzett tartóra akasztani.

Részletek: http://www.bikeparkplanai.at

 Gyakorlati tudnivalók

Planaibahn

Üzemidő, nyitva tartás: máj. 26. – okt. 9. (2016) 09.00 – 17.00

A hegy tetején lévő vendéglők, hütték a felvonó üzemelésének napjain vannak nyitva. Természetesen a síszezonban is.

A Bike Park nyitvatartása is a felvonóéhoz igazodik.

Árak: Két szakasz, oda-vissza, felnőtt: 18,00 €, gyerek (15 alatt): 9,90 €

Részletek: http://www.planai.at/de/tickets-preise/preise-sommer/berg-talfahrt

Sommercard-dal ingyenes!

www.planai.at