Kabinos felvonó, lélegzetelállító panoráma, legelésző birkanyájak

A Schladmingtól és az Enns völgyétől délre fekvő kilátóhegyek egyike a kabinos felvonóval könnyen megközelíthető Hauser Kaibling (2015 m). Az érdekes formájú, retró gondolákban való utazás is már egy élmény, a hegyi állomás környékén több vendéglátóhely közül is választhatunk, a pazar kilátást nyújtó hegy csúcsa pedig könnyen meghódítható és a füves hegytetőn legelésző népes birkanyáj teszi még idillibbé a kirándulást.

 

A Hauser Kaibling megközelítése

A Schladmingtól 6 km-re keletre fekvő kis Haus település déli végében találjuk a hivatalos nevén Schladminger Tauernseilbahn elnevezésű drótkötélpályát. A völgyi állomás melletti parkoló használata díjmentes. A kétszakaszos, több mint 1000 méter szintkülönbséget legyőző kis kabinos felvonó gondolái igazi retró hangulatot árasztanak. Viszonylag kevés kabin forog a kötélpályán, így legalább 10 perces követési távolsággal számoljunk, nyári hétvégeken sorállás is előfordulhat, főleg délután lefelé a hegyről. A középső állomáson át kell szállni a fentről érkező kabinba, helyet cserélünk a hegyről lejövő kirándulókkal.  

Nyitvatartás: Máj. 20 – okt. 16., 08.00 – 16.45 (utolsó völgymenet) minden nap. 12 és 13 óra között ebédszünet!

Jegyek: Hegy- és völgymenet: 17,90 €, gyerek (5-15 év) 11,30 €, 5 év alatt ingyenes.

A felvonó használata Sommercard-dal ingyenes!

Sommercard

A Schladmingban és környékén megszállt turistáknak a legtöbb szálláshelyen ingyen jár a Sommercard nevű plasztikkártya, mellyel rengeteg látnivalót abszolút díjmentesen látogathatunk, többek közt a Kaibling felvonóra. Amennyiben szállást keresünk a régióban, ellenőrizzük, hogy a szállásadó ad-e ilyen kártyát. http://www.sommercard.info

hauser-kaibling-terkep.jpg

Térképkivágat: Schladminger Tauern, Dachstein 1:50 000, freytag & berndt WK 201, www.freytagberndt.hu 

A Hauser Kaibling látogatása

A hegyi állomás (1840 m) az 1879 óta üzemelő Krummholzhütte rusztikus épülete mellett található. Pár méterre a Berggasthof Scharfetter csábítgatja az éhes-szomjas kirándulókat. A legszembetűnőbb „látványosság” a hatalmas, betonból épült, meglehetősen csúnya adótorony. A Dachstein láncára nyíló feledhetetlen panoráma szerencsére bőven ellensúlyozza a látványt. A Kaibling síszezonban rendkívül népszerű síterep, ezt nyáron is elég egyértelművé teszi az egész hegyet behálózó sífelvonók rendszere.

A hegyi állomástól kiindulva több, kisebb-nagyobb túrát, sétát is tehetünk, élvezve a gyönyörű panorámát, az echte alpesi hangulatot. A két legnépszerűbb rövid túra, a csúcs meghódítása, ill. a füves hegytetőt megkerülő panorámaút. Mindkét útvonalhoz ugyanazon az úton jutunk, elmegyünk az adótorony mellett, a kerítés kapuja után jobbra egy kis, szabadon használható mászóparkot mellőzünk, majd a balról feljövő Quattralpina sífelvonó után elágazáshoz érünk. Innen indul a körpanorámaút bal oldali, keleti ága, mely 2016-ban építési munkálatok miatt zárva volt.

Tovább haladva hamarosan újabb elágazáshoz érünk, a jelzett, 44. sz. turistaút jobbra tart, ez kerüli meg nyugatról a hegytetőt, míg egyenesen a jelzetlen, de jól követhető, kanyargós csapáson 20 perc alatt felkapaszkodunk a Hauser Kaibling (2015 m) csúcskereszttel és természetesen sífelvonóval koronázott tetejére. Elképesztő körpanoráma nyílik a Dachstein-Tauern régió hegycsúcsaira, az Enns széles völgyére. Északnak a Dachstein csipkés mészkőlánca, kissé keletebbre a Stoderzinken, Kammspitze jellegzetes csúcsai, délra a Schladminger Tauern sötétebb színű hegyei sorjáznak, legszembetűnőbb a Höchstein (2543 m) sziklapiramisa. A hegy havasi legelőit hatalmas birkanyáj tartja karban, a szelíden legelésző állatokra emlékeztet a csúcskereszt közelében felállított színes birka szobor.

A csúcsról ugyanazon az úton is visszaereszkedhetünk a felvonóhoz, de érdemes tovább menni dél felé, a jelzetlen, de jól követhető ösvényen a remek panorámát nyújtó hegygerincen. A lejtős út törpefenyőkön keresztül ereszkedik le a 44. sz. turistaútra. Itt élesen jobbra fordulva a szintet tartó, kilátásban gazdag turistaúton félóra alatt kényelmesen visszasétálunk a felvonó hegyi állomásához.

A Hauser Kaibling platóját megkerülő panorámautat Schafsinn-Rundweg-nek hívják hivatalosan az itt legelésző birkák után. A Quattralpina sífelvonó felső végétől induló keleti ág a hosszabb és nehezebb, a szintet tartó nyugati ág rövidebb és babakocsival is járható. A kör hossza 5,6 km, 2-2,5 óra alatt végigjárható.