Ég és jég között - 2700 méter magasan

A Dachstein Stájerország legmagasabb hegycsúcsa, a jellegzetes, csipkés mészkő hegylánc egész Ausztria egyik legnépszerűbb úti célja, köszönhetően a kabinos felvonóval megközelíthető kilátónak, amely számos élménnyel várja a látogatókat. A salzkammerguti tóvidék és Stájerország között található közel 3000 méter magas Dachstein északi oldalán, a gleccseren, kiépített útvonalon tehetünk könnyű sétát az örök hó birodalmában. A SkyWalk kilátó mellett a Jégpalota és a pár éve épített, több száz méteres mélység felett átívelő, idegborzoló függőhíd jelent kihagyhatatlan látnivalót és párját ritkító élményt.

 

Megközelítés

Autóval legegyszerűbben a Schladmingtól északra fekvő, napos platón épült Ramsau am Dachstein üdülőfalun át közelíthetjük meg. A csipkézett hegylánc tetején álló kilátó már igen messziről (30-50 km) is kivehető. A felvonóhoz vezető végső autóúton egy fizetős kapun kell áthaladnunk, melynek ára igen borsos (2020-ban 20 €). A többség ugyan a kilátóért jön el eddig, azonban számos túraút fut végig a környéken, melynek kiindulópontja lehet a felvonó előtti parkoló. Amennyiben jegyet váltunk a kilátóhoz vezető felvonóra és jelezzük, hogy autóval érkeztünk, az útdíj fizetésétől eltekintenek. A felvonónál a jegyet érvényesíttetni kell, és visszafelé a fizetős kapunál így lehet átmenni. Természetesen a Sommercard kártyával díjmentes a fizetős út is és a felvonó is.

Szép időben, nyári hétvégéken óriási a zsúfoltság, előfordulhat, hogy csak lejjebb az út szélén van már parkolóhely.

A parkolóból számos túraútvonalat járhatunk be, a gyalog útnak indulók többsége az 1900 méter magasan található Südwandhüttét veszi célba.

 dachstein-terkep1.jpg

Térképkivágat: Dachstein, Ausseer Land WK 281, freytag & berndt 1:50 000, www.freytagberndt.hu 

Skywalk, jégpalota, függőhíd

A magasság szerelmeseinek kötelező a jegyvétel a Dachstein-Gletscherbahn nevű felvonóra, amely 6 perc alatt küzdi le az 1000 méter szintkülönbséget. Jó időben az 50 fős nagy, panorámaablakos kabin tetején igazi cabrio-feeling-ben lehet részese a szemfüles turistának, a kabin tetején lévő nyitott teraszon.

A Hunerkogel-en (2700 m) lévő impozáns kilátó, a felvonó hegyi állomása mellett épült látványos SkyWalk délnek mutat, így be lehet látni az egész völgyet, de jó időben el lehet látni a Triglavig, ami Szlovénia, és egészen a Grossglockner-ig is, amely a 3798 méteres magasságával Ausztria legmagasabb pontja. A kilátóért külön díjat nem kell fizetni! A rácsos aljú kilátóban 250 méteres mélység felett állunk!  A panoráma lélegzetelállító, fényképes táblák segítenek a hegycsúcsok beazonosításában. A Dachstein-csoport legmagasabb csúcsa a Hoher Dachstein (2995 m) jobbra látszódik, míg balra a Koppenkarstein (2865 m) orma magaslik.

A felvonó hegyi állomásához épült a népszerű Gletscher-Restaurant, melynek déli, napos részén hatalmas terasz hívogatja a kirándulókat.

Aki egy kis plusz pénzt áldoz az élmény kedvéért, az megtekintheti a Jégpalotát (Eispalast), ahol számos jégbe vájt formát lehet szemügyre venni - a különböző megvilágításokkal még élvezetesebb a látvány. A jégpalotában vigyázni kell a lépkedéssel, ugyan van mindenhol korlát, de nagyon csúszós a talaj.

A Jégpalota mellett a másik főbb látványosság a 2013-ban átadott, 100 méter hosszú függőhíd (Hängebrücke), mely alatt 400-500 méteres szakadék található. A mészkősziklákon függő, acélból épített híd egyik végére illesztették a Lépcső a semmibe (Treppe ins Nichts) idegborzoló üvegplatformját. Szép időben akár félórát is várhatunk egy-egy fotóra vagy szelfire a semmiben állva. A függőhídra külön is lehet jegyet váltani, nem kell feltétlenül a Jégpalotába is bemenni.

A hegység északi oldalán sípályák találhatóak, szeptember elejétől (hóviszonyok függvénye) már a sífelvonók is üzemelnek, de a gleccseren nyár közepén is láthatunk megszállott síelőket.

A kilátóról indulnak vezetett túrák a Hoher Dachsteinre is, de megfelelő felszerelés mellett egyénileg is megmászható a legmagasabb csúcs. Népszerű útvonal a közvetlenül a Dachstein csúcsa alatt, a Dachsteinwarte sziklapárkányán kapaszkodó, 2020-ban teljesen új, ultramodern épületben lévő Seethaler Hüttéhez (2740 m), a Hallstatti gleccser felső részén át vezető út. A jól kitaposott csapás nagy része hómezőn vezet keresztül, megfelelő lábbeli viselése igencsak ajánlott! 

Völgyi állomás

A felvonó alsó állomásánál, a parkolók környékén három nagy vendéglátóhely is várja a kirándulókat. A Gasthof Hunerkogel, a Türlwandhütte és a Hotel Dachstein is szobákkal felszerelt nagy terasszal rendelkező étterem.

 

Gyakorlati tudnivalók

Dachstein Gletscherbahn

 

Nyitva tartás nyáron: 08:30-16:30 (első és utolsó felvonó indítás)

Július-augusztusban erősen ajánlott az előzetes helyfoglalás, melyet a honlapon tudunk díjmentesen elvégezni. A fel és a levezető utat is be kell foglalni. A foglalásról e-mailen kapunk visszaigazolást, ezt be kell mutatni a kasszánál. Elég, ha mobiltelefonon mutatjuk be az e-mailt.

Elméletileg foglalás nélkül is kaphatunk helyet, de főleg hétvégén kicsi az esély.

 

Jegyárak

Gletscherbahn: Fel és le: 40 €

Kombinált jegy: felvonó, Jégpalota, függőhíd: 44,50 €

Sommercard: felvonó ingyenes, Jégpalota, függőhíd, lépcső a semmibe: 10 €

Aktuális, részletes belépődíjak a hivatalos honlapon.

Aktuális infók, árak a függőhídról. 

Sommercard

A Schladmingban és környékén megszállt turistáknak a legtöbb szálláshelyen ingyen jár a Sommercard nevű plasztikkártya, mellyel rengeteg látnivalót abszolút díjmentesen látogathatunk, többek közt a Dachstein felvonóra, de az odavezető kocsiútra sem kell fizetnünk. Amennyiben szállást keresünk a régióban, ellenőrizzük, hogy a szállásadó ad-e ilyen kártyát. http://www.sommercard.info

Hivatalos honlap: http://www.derdachstein.at/en

Élő körpanorámás webkamera: http://dachstein.panomax.com/