Könnyű gleccsertúra, egyszerű sziklamászás

Stájerország legmagasabb hegycsúcsa, a Dachstein méltán népszerű úti cél, az 1000 méter szintkülönbséget leküzdő kabinos felvonónak (Gletscherbahn) köszönhetően bárki megismerkedhet testközelből, az örök hó birodalmában a gleccserekkel. A hegyi állomástól könnyű, rövid túrákat tehetünk a Gjaidstein sziklapiramisára és jól kiépített, biztonságos útvonal vezet a gleccseren át az elképesztő sziklameredélyen álló Seethaler Hüttéhez, mely közvetlenül a Hoher Dachstein (2995 m) mészkőtornya aljában épült.

dachstein-terkep1.jpg

Térképkivágat: Dachstein, Ausseer Land 1:50 000, freytag & berndt WK 281, www.freytagberndt.hu

Gleccservándorlás a Seethaler Hüttéhez (Dachsteinwarte)

A túra időtartama: 1-1,5 óra

A felvonó hegyi állomásától lefelé indulva elmegyünk a fedett mozgójárda (Skyline) mellett (csak felfelé menet), majd a Jégpalota kijáratánál rálépünk a gleccserre. Jól kiépített, színes oszlopokkal is jelzett útvonal vezet át a gleccseren. A kitűnően előkészített, előre kitaposott nyomvonalon vezető út abszolút biztonságos, táblák figyelmeztetnek, hogy ne jusson azért eszünkbe az útról letérni, mert könnyen egy jéghasadékban találhatjuk magunkat.

Speciális felszerelésre sincs szükségünk, de azért egy jó bakancs kötelező viselet, a hómezőn való haladás nem olyan egyszerű, meglehetősen fárasztó az ide-oda csúszkálás, főleg a kis emelkedő próbára teszi az egyszerű gleccsertúrázót. Gondoskodjunk megfelelő UV-védelemről, közel 3000 méter magasban vagyunk és a szél is kellemetlen lehet.

Az út jobbról kerüli meg a Dirndl gigantikus sziklatornyát (2832 m), végig a gleccseren maradva végül balra kanyarodva kapaszkodunk fel a Dachsteinwarte sziklameredélyén épült Seethaler Hüttéhez (2741 m). A rendkívül közkedvelt kis hütte feletti sziklán a fakereszttől nézhetünk körbe a parádés kilátást élvezve.  Tökéletes rálátás nyílik a Hoher Dachstein tornyára (2995 m), mely a legmagasabb csúcs a Dachstein-csoportban. Egy klettersteig (vasalt út) is felvezet ide, időnként a semmiből tűnnek elő a valószerűtlenül meredek sziklafalról a jól felszerelt mászók.

Ugyanazon az úton térünk vissza a felvonó hegyi állomásához.

Gjaidstein

A túra időtartama: Kleiner Gjaidstein: 1 óra, Hoher Gjaidstein: 2,5 óra

A Dachstein északi oldalán lévő két nagy, a Hallstätter és a Schladminger Gletscher közt tornyosul az égnek a Gjaidstein jellegzetes mészkőpiramisa. A fő csúcs a Hoher Gjaidstein (2794 m), előtte kisöccse, a Kleiner Gjaidstein (2735 m) mágnesként vonzza a könnyű mászástól nem visszariadó turistákat. A közelebbi, kisebbik csúcsra 2016 nyarától tanösvényt is létesítettek.

A Kleiner Gjaidstein-ra való mászás egyáltalán nem nehéz, a magasabbik csúcsra csak jó, stabil időjárási viszonyok közt induljunk el, és mindenképpen kalkuláljuk bele, mikor megy vissza a felvonónk.

A hegyi állomástól a gleccseren át ereszkedünk egy jól kitaposott, biztonságos útvonalon a Gjaidsteinsattel (2646 m) nyergébe. Itt kezdődik a sziklamászás, egy része az útnak lépővasakkal, láncokkal megtámogatott szakasz, több helyen kell használnunk a kezünket is. Biztos lépés és szédülésmentesség nélkülözhetetlen a mászáshoz, de nagyobb gyerekekkel is problémamentes a feljutás, kitett részek, szakadékok nincsenek. A fő nehézséget a jó időben, a hegyet sáskaként ellepő turisták jelentik. Az útvonalat a piros-fehér-piros alapra festett 615-ös szám is jelzi, eltévedni lehetetlen.

A Kleiner Gjaidstein (2735 m) tetején egy sziklapiramist találunk, a kilátás fenomenális minden irányban, gyönyörűen rálátunk az egész gleccserre, a Dachstein-csoport sziklaormaira. Amennyiben továbbmegyünk a Hoher Gjaidstein-ra, először leereszkedünk az éles gerincen egy nyeregbe, onnan kapaszkodunk fel a sziklákon a páratlan kilátást nyújtó csúcsra. Ugyanazon az úton térünk vissza a felvonó hegyi állomásához.

www.derdachstein.at