Tömény középkor és egy oldtimer autógyűjtemény a meredek sziklagerincen épült várban

Stájerország egyik legnagyobb középkori erődítménye, Strechau vára, mely a Gesäuse Nemzeti Parktól nem messze, a Paltental szűkületében, egy magasan a völgy feletti sziklagerincen őrzi a mélyben fekvő Rottenmann városát. A rendkívül jó állapotban fennmaradt, látványos vár kulisszáját a Rottenmanner Tauern festői kétezres hegyvonulata adja. A lenyűgöző fekvésű vár történelmi, építészeti emlékei mellett érdekes oldtimer autógyűjteménye teszi népszerű úticéllá.

A vár rövid története

A vár magját képező torony a XI. században épült, írásos dokumentumok először 1074-ben említik meg Strechau várát. A salzburgi érsekség építtette, majd a XIII. századan használatra az admonti apátságnak adta, a román és gótikus stílusú erődítmény később több tulajdonosváltáson ment át egészen a XVI. századig, amikor a Hoffmann család birtokába került. Az 1500-as évek második negyedében a stájerországi protestantizmus bástyája lett. Ekkor épült ki a reneszánsz stílusú kastély, az itáliai hatású árkádos udvarral és a várkápolnával. Az ellenreformáció ideje alatt a Hoffmann családnak külföldre kellett menekülnie, így 1629-ben ismét az admonti apátság lett a tulajdonos.

Az 1820-as években itt a várban találkozott többször is szerelmével a polgári származású, Anna Plochl-lal a népszerű stájer herceg, János főherceg, sőt itt a várban tervezték esküvőjüket, azonban testvére, Ferenc császár akkor még nem adott rá engedélyt. 1848-ban megszűnt az admonti apátság tulajdonjoga, a vár, birtokosok nélkül az enyészetnek indult, míg 1892-ben meg nem vásárolta Dr. Julius Hofmayer, aki végül 1909-ben eladta a birtokot. Az új tulajdonos Dr. Adolf Boesch restaurálta az ingatlan nagy részét és történelmi bútorokkal rendezte be, de fia az 1920-as évek válságában, 1926-ban elvesztette a tulajdonjogot. A bécsi Maria Terézia Akadémia birtokába került vár sokáig kihasználatlanul állt, majd 1938-ban egy kisebb átalakítás után a Napola, a náci elitképző egyik iskolája rendezkedett be falai között. A háború után a vár állapota folyamatosan romlott, végül 1979-ben az egykori tulajdonos unokája, Harald Boesch vásárolta meg a várkastélyt, aki folyamatos restaurálással látogathatóvá tette, sőt egy oldtimer autókat bemutató kiállítás is kialakítottak. Jelenleg a vár a Boesch Privátalapítvány tulajdonában és kezelésében áll.

A vár látogatása

A völgy felé kinyúló éles hegygerincen épült, hosszan elnyúló erődítmény elővárból és fellegvárból áll, több bástya és torony is fennmaradt, a fellegvár szabálytalan háromszög alaprajzú, három- és négyszintes szárnyakkal, udvarának keleti és déli oldalain három szinten húzódó, gyönyörű reneszánsz árkádokkal. A vár stratégiailag rendkívül jó helyre épült, a Paltental összeszűkülő végében, Rottenmann városára nézve, egy három oldalról gyakorlatilag megközelíthetetlen sziklás, éles hegygerincen.

A várat csak vezetett látogatás keretében lehet látogatni, a csoportok minden egész órában indulnak, a túra kb. 50 percig tart. A kasszát, a shoppal együtt az elővár területén találjuk, amíg várunk a csoport indulására, érdeme pár lépést visszamenni a bejárathoz, és megnézni a félkörbástyaszerű tornyos kapuépítményt, nem mellesleg a mosdók is itt találhatók. A szűk lőréses, piros-fehér-piros spalettás, galériás építményben már megcsap a középkor szele, jó kis bevezető ez a várlátogatásra. Pártázatos várfal, majd régi lakóépületek mellett, hatalmas vadgesztenyefák árnyékában érünk a fellegvár bejárati kapujához, melyet egy árkon átívelő kis hídon érünk el. Már az udvarban szemet szúrnak a muzeális korú, meglepően jó, forgalomképes állapotban lévő kis személygépkocsik, melyek tanúskodnak a tulajdonos különös vonzalmáról az oldtimerek iránt.

A német nyelvű vezetett látogatás során megnézzük a vár legszebb részeit, az árkádos, reneszánsz udvart, közepén a kovácsoltvas kúttal, a pompás, barokk stukkókkal és freskókkal díszített mennyezetű dísztermet és a hajdani evangélikus, később katolikus, barokk berendezésű várkápolnát. A csodálatos,  égszínkék mennyezeti freskókat állítólag még sosem restaurálták, abszolút eredeti állapotukban maradtak ilyen ragyogó színűnek. A látogatás egy pontján kivisznek a vár Rottenmann városára néző várfalára, ahonnan lenyűgöző kilátásban lehet részünk az autópálya csúfította Paltental völgyére. A csoportos túra második felében nézzük meg szabadon, a meghökkentően gazdag és színvonalas oldtimer kiállítást, mely a világ leggazdagabb Steyr gyűjteménye. Az eredetileg fegyverek gyártásával foglalkozó osztrák gyár az I. világháború után kezdett el eleinte nagyobb méretű autók gyártásával foglalkozni, majd a gazdasági világválság után előtérbe kerültek a kisebb járművek is. 1932-től összeolvadva a Daimler céggel, Steyr-Daimler-Puch néven folytatták tovább. Érdekes, hogy 1929-ben, külsős tervezőként Ferdinand Porsche is készített több modellt a cég megbízásából. A II. világháborúban ismét katonai célokra állították át a termelést, majd az 1950-es évektől a gyár 1978-as bezárásáig, elsősorban kis Fiat típusokat gyártottak Steyr motorral. A kiállított gyűjteményben főként az 1920-as, 30-as évek modelljeit láthatjuk, alapos, sajnos csak német nyelvű leírásokkal.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Burg Strechau, Burgfried 14, 8903 Lassing

Megközelítés:

Rottenmann közelében, az A9 autópályáról, jól látható a hegyormon épült vár, megközelítése azonban nem olyan egyszerű. A közigazgatásilag Lassing községhez tartozó várhoz, csak autóval lehet felmenni. A sztrádáról jőve, Rottenmann lejárónál hajtsunk ki, majd a 113-as főúton Liezen irányába induljunk el, pár km múlva, a 740-es útra, balra, Lassing felé kanyarodjunk le. Niedermoos településrésznél forduljunk balra, majd a keresztező útra felérve, ismét balra kanyarodva érünk a Burgfriedweg útra, melyen végig egyenesen maradva érjük el a vár parkolóját. Az útvonal nagyrészt ki van táblázva.

Nyitvatartás:

Májustól októberig kedd – vasárnap: 10 – 16 óra, csoportok minden egész órában indulnak, az utolsó 15 órakor. Hétfő szünnap! A vezetés német nyelvű, angol nyelvű leírást kérhetünk a kasszánál, gyakorlatilag ugyanezeket mondja el a vezető is. Az oldtimer gyűjtemény már szabadon látogatható a túra végén.

Belépő:

Felnőtt: 11,00 €, gyerek (15 éves korig): 5,00 €, családi jegy: 23,00 €. A tartomány szerte több helyen is megvásárolhat Steiermark Card birtokában ingyenes!

A felső és a nyitó kép forrása: Boesch Privatstiftung by Fred Lemmerer