Parádés barokk könyvtár, kitömött állatok, értékes egyházi műkincsek

A világ legnagyobb és legszebb kolostori könyvtára lenyűgöző szépségű természetvédelmi táj kapujában, csipkés alpesi hegyláncok koszorújában, az Enns völgyében, Admontban komplex élményt kínál a látogatóknak. A káprázatos szépségű könyvtár mellett az apátsági épületekben találjuk a világ legnagyobb rovargyűjteményét, egy érdekes szépművészeti múzeumot és a kortárs osztrák képzőművészet izgalmas alkotásait is.

Az apátság története

A Gesäuse Nemzeti Park kapujában, az Ennstaler és az Eisenerzer Alpen kétezres hegyei által övezett széles, buján zöldellő völgyteknőben 1074-ben alapította a bencés kolostort Gebhard salzburgi hercegérsek. A középkorban évszázadokig a legnagyobb és leggazdagabb kolostornak számított Ausztriában, a viharos történelmi idők sem bolygatják folyamatos bővülését és könyvtárának tartalmi fejlesztését. A XVII. századi nagyszabású bővítések és barokk stílusú átépítések már öt udvar köré rendezik az épületegyüttest, 1865-ben azonban komoly tűzvész sújtja, csodával határos módon a könyvtár és felbecsülhetetlen értékű gyűjteménye épségben marad. Az ötből négy udvar pusztult el a tűzben, helyükön parkot létesítettek, ahol egy szép barokk kori Neptun-kutat láthatunk. A templomot neogótikus stílusban újjáépítettek, 1869-ben szentelték fel. Az újjáépítés után a könyvtár mellett műgyűjtemények sora kapott otthont az apátság falai között. A bencés apátság ma is működik, a kolostor melletti modern épületben rangos gimnáziumot működtet a rend.

Az apátság látogatása

A négy négyzetkilométeren elterülő apátság méltán érdemelte ki a világ csodálatát, a látnivalók színvonala, a színes programkínálat lenyűgözi az ide látogatókat. A fő vonzerő természetesen az egyedülállóan szép könyvtár. Az 1770-76 között épült 72 m hosszú, kétszintes, galériás könyvtárterem nemcsak méreteivel és szépségével lenyűgöző, hanem rendkívül gazdag gyűjteményével. A 200 000 itt őrzött könyv legértékesebb kincsei a több mint 1400 kézirat és kódex, valamint az 530, 1500 előttről származó ősnyomtatvány.

A színes, világos, ellipszis alaprajzú, körbefutó galériával keretezett terem középső része kupolával fedett. A fehér és arany színű rokokó tárlók mellett a főpilléreknél  a „négy utolsó történés” , a halál, az utolsó ítélet, a pokol, és a mennyország allegorikus szobrai állnak, Joseph Stammel alkotásai. A hét részes káprázatos mennyezeti freskóciklust Bartolomeo Altomonte festette 1774-76-ban, a művészetek és tudományok allegóriáit ábrázoló falfestmények a művész utolsó és fő műveinek tekinthetők.

Az apátsági épületben működő Szépművészeti Múzeum (Kunsthistorisches Museum) nem túl nagy, de néhány jelentős és ritka alkotást bemutató állandó gyűjteménye mellett izgalmas időszaki kiállításoknak is helyet ad. A legérdekesebb műkincsek közé tartozik egy 1375-ből származó, ametisztből készült, hordozható oltár és néhány, eredeti Mercator földgömb a XVI. század közepéről. Figyelemre méltóak a XVII. századi, világhírű admonti textilműhely műalkotásai is.

A Kortárs Művészetek Múzeumában (Museum für Gegenwartkunst) több mint 150, zömmel osztrák kortárs művész alkotásait szemlélhetjük meg, de néhányat meg is tapogathatunk.

A Természettudományi Múzeum (Naturhistorisches Museum) büszkélkedhet a világ egyik legnagyobb rovargyűjteményével, főleg a pillangó kollekció lenyűgöző. Több száz kitömött állat sorakozik a patinás tárlókban, hüllők, madarak, emlősök elképzelhetetlen mennyiségben, néhány már kihalt állatot is találunk a kiállított példányok közt.

A neogótikus Szent Balázs apátsági templom belső berendezése is korabeli, néhány barokk kori festményt találunk csak benne.

A hatalmas kolostorparkban gyógynövénykertet is létrehoztak, a csodálatos panoráma az illatozó virágok sűrűjében felejthetetlen élmény.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Stift Admont, Admont

Megközelítés: A kolostor a városka közepén található. A stájerországi Admont Graztól 120 km-re az A9 autópálya admonti lehajtójától 15 km-re fekszik. Schladmingtól 70 km-re keletre.

Nyitva tartás: márc. vége-okt: H-P 10.00-17.00, nov-márc közepe: P-Szo 10.00-12.00, V 10.00-13.00

Belépő: 9,50 €, nyugd: 8,50 €, diák, gyerek: 5,30 €, 6 év alatt ingyen.

http://www.stiftadmont.at

Felső fotó: Jorge Royan / http://www.royan.com.ar / CC-BY-SA-3.0