Közép-Európa egyik leglátványosabb, legnépszerűbb idegenforgalmi régiója, a Csehország és Németország határán fekvő Cseh Svájc és Szász Svájc nevű, rendkívül változatos felszínű, különleges sziklaformációiról híres régió. Az Elba vágja ketté e csodás vidéket, jobb partján a cseh és a német oldalon is Nemzeti Parkokat alakítottak ki, ahol a legszebb, legérdekesebb látványosságok csoportosulnak, de a folyó bal oldalán is számtalan látnivaló várja a látogatókat.

A területnek Svájchoz annyi köze van, hogy a XVIII. század második felében svájci festőművészek utazgattak erre, és a szülőhazájukra emlékeztető tájat ők nevezték el Szász Svájcnak. A német oldalon Elbsandsteingebirge nevű, homokkőből álló hegység az évmilliók során csodálatos sziklaalakzatokká erodálódott. A régió északi kapuja, Pirna csinos városa, a Szász Svájc Nemzeti Park két részből áll, az északi, Vordere Sächsische Schweiz (Elülső Szász Svájc) és a Csehországgal határos Hintere Sächsische Schweiz (Hátsó Szász Svájc) nevű egységből.

Az előbbi legfontosabb látnivalói, a régió legnépszerűbb sziklacsoportja, a Bastei, közvetlenül az Elba felett tornyosuló bástyái, a Lilienstein szabályos, koporsó alakú táblahegye az Elba nagy kanyarulatában, a Brand, a Hockstein, a Gamrig kilátópontjai. Az utóbbié pedig a Schrammsteine, az Affensteine sziklabirodalma, a Kirnitzsch vadregényes völgye, a Kuhstall sziklakapuja. A Nemzeti Parkban kitűnően jelzett turistautak, jól biztosított lépcsősorok, létrák, mászóutak sűrű hálózata könnyíti meg a sziklavilág felfedezését.

Az Elba bal partján jellegzetes alakú táblahegyek sorjáznak, a Königsteinre Európa egyik legnagyobb erődítménye épült, a Pfaffenstein, a Zschirnstein, a Zirkelstein, a Kaiserkrone érdekes sziklavilága, a páratlan panoráma, mind megér egy-egy túrát. kissé távolabb a Biela völgyében is találunk különleges sziklatornyokat, és a híres, főleg gyerekes családok által kedvelt nikolsdorfi Labirintus is itt található.

Szász Svájc központi települése az Elba partján fekvő Bad Schandau bájos kis városa, mely a legjobb kiindulópont a régió felfedézéséhez. Szász Svájc idegenforgalmi infrastruktúrája átlagon felüli, tömegközlekedése kiváló, egyedüli hátránya óriási népszerűsége, nyári hónapokban, főleg hétvégéken elképesztően sokan kíváncsiak a nem mindennapi látványosságokra. A közkedveltebb látványosságok mellett sokszor nem egyszerű parkolóhelyet találni, de szerencsére vonattal, autóbusszal, hajóval, villamossal szinte minden megközelíthető.

A természeti csodák, a látványosságok sora nem áll meg a határon, a Csehországban fekvő részt az egyszerűség kedvéért Cseh Svájcnak hívják, a hegységet pedig Labské pískovcének. Központi része az elba-parti Dĕčín nagy, ipari jellegű városa, tőle északkeletre terül el a České Švycarsko Nemzeti Park az ikonikus sziklaívvel, a Pravčícká brána (Prebischtor) gigantikus sziklakapujával. A Kamenice vadromantikus, több szakaszon csak csónakkal járható folyóvölgye, a terület központi üdülőfalva, Jetřichovice feletti sziklabirodalom kihagyhatatlan túracélpontok.

Az Elba bal partján érdemes ellátogatni a Tiské stĕny (Tyssaer Wände) különleges sziklavárosába, a magas homokkőtornyok, bástyák alkotta labirintusba és a régió legmagasabb, kilátóval koronázott csúcsára a Dĕčínsky Snĕžník-re.