Szász Svájc szimbóluma, legnépszerűbb kilátója

Szász Svájc jelképe, leglátogatottabb kirándulóhelye, a közvetlenül az Elba felett magasodó Bastei sziklatornyai, kilátója. Ráadásul az egészen elképesztő panorámát nyújtó sziklavilágot rendkívül könnyen meg lehet közelíteni, a nagyon kényelmesek szinte a kilátóig mehetnek autóval vagy busszal. A zsúfoltság ellenére a Bastei Szász Svájc kihagyhatatlan, páratlan látnivalója.

 

A Bastei megközelítése, látogatása

A Bastei a két részből álló Szász Svájc Nemzeti Park Vordere Sächsische Schweiz (Elülső Szász Svájc)  nevű részében van, mely az Elba mentén, a Drezdához közelebbre eső terület. Gépkocsival és gyalogosan is egyszerűen megközelíthető, amennyiben tehetjük, hétköznap menjünk, a hétvégék iszonyúan zsúfoltak, a konstans emberáradat kissé lehangoló tud lenni.

Autóval érkezőknek két parkoló áll rendelkezésre, a harmadikat, mely a legközelebb van a kilátóhoz, csak a szállóvendégek és mozgáskorlátozottak vehetik igénybe. A külső P+R parkoló a 165-ös út mellett van, Lohmen és Rathewalde között, a Bastei-hoz vezető bekötő út elején, az Erlebniswelt SteinReich mellett. Itt csak akkor érdemes leállítani a kocsit, ha a belső parkoló már megtelt, ilyenkor be se hajthatunk a bekötő úton. Jó időben, és hétvégén elég gyakran foglalt már a közelebbi parkolóhely. A P+R kb. 3 km-re van a Bastei-tól, aki nem akar gyalogolni, busszal is mehet innen a kilátóhoz. Parkoló napijegy: 3 euro, busz: 1 €, oda-vissza: 1,50 €.

Ha szerencsénk van, be tudunk menni egészen a belső parkolóig, mely kb. 5-600 méterre van a kilátótól. Díj: 3 óra: 3 €, 3 óra felett: 5,50 €.

A gyalogos megközelítésre számtalan, szebbnél szebb túraútvonal kínálkozik, de vegyük figyelembe, hogy a 200 méteres szintkülönbséget valahogy le kell küzdenünk. A legrövidebb út Rathen városából vezet a Bastei-ra, Niederrathen-ből a kék sáv jelzéseket követve kapaszkodhatunk fel a sziklák tetejére. Niederrathen-be csak komppal tudunk átmenni a folyó túloldalán fekvő Oberrathen-ből, ahol hatalmas P+R parkolóban hagyhatjuk az autót. A vonattal érkezők is innen tudnak felmenni a Bastei-ra, a vasútállomás Oberrathenben található.

A legszebb, legérdekesebb túraútvonal az Amselgrund-on és a Schwedenlöcher vad sziklakanyonján át vezet fel a Bastei-ra.

A Bastei kilátói, látnivalói

A tengerszint felett 305 méter magasra törő sziklatornyok világa már több mint 200 éve népszerű kirándulóhely, az első vendéglőt 1826-ben építették meg. Jelenleg meglehetősen jellegtelen betonépületek rondítanak bele a tökéletes természeti szépségbe. Az északi oldalon a Berghotel szállóépülete, a délin a Schweizerhaus étterme áll. Rossz időben a meglehetősen drága étterem panorámaablakaiból is élvezhetjük a kilátást.

A híres kilátóhoz, a meredek sziklakiszögellésre épült Basteiaussichthoz a két épület között, ajándékboltok és büfék mellett vezet az út. 194 méter magasan vagyunk itt a folyó felett, mely szinte karnyújtásra van tőlünk, légvonalban mindössze 130 méterre. Lenyűgöző, felejthetetlen kilátás nyílik a Szász Svájc változatos formájú táblahegyeire, az alant hömpölygő Elbára, a bizarr alakú sziklatornyok birodalmára.

Bastei-híd (Basteibrücke)

A kilátótól visszatérve az épületek között futó útra, azon tovább haladva érünk a Bastei talán legtöbbet fotózott szimbólumához, a káprázatos, merész vonalvezetésű Bastei-hídhoz, mely az égnek törő sziklatornyokat köti össze. A 76 méter hosszú, kőből épült híd 1851 óta köti össze a Bastei-t a Felsenburg Neurathen sziklavárával. A középkorban fa felvonóhíd vezetett a rablólovagok várába, melyet a monda szerint ostrom esetén egyszerűen leromboltak, bevehetetlenné téve az erődítményt.

A hídra a legjobb kilátást, a Ferdinandstein kilátóhelyről élvezhetjük, melyet egy ösvényen, közvetlenül a híd előtt balra letérve érünk el. Magáról a hídról is fantasztikus a kilátás, főleg az északra fekvő változatos formájú sziklavilágra. A szinte minden irányból gigászi sziklákkal övezett amfiteátrumszerű katlanban alakították ki a népszerű szabadtéri sziklaszínpadot, a Felsenbühnét. A híd végénél balra tudunk belépni a hajdani sziklavárba, mely ma már csak erős fantáziával emlékeztet rablólovagok várára.

Felsenburg Neurathen

Az először 1261-ben említett sziklaerődöt belépődíj ellenében látogathatjuk meg (1,50 €). A kassza közvetlenül a kőhíd végénél balra van. A németül tudók információs táblákon olvashatnak a vár történetéről, egykori épületrészeiről, szerepéről. Néhány rekonstruált kamra, épületmaradvány, ciszterna, lépcső is látható, de elsősorban a fantasztikus kilátásért éri meg végigjárni a rövid körtúrát. Az útvonal lépcsőkön, ijesztő mélységek felett átvezető kis hidakon, számtalan kilátóhelyen keresztül vezet végig.

Kijőve a vár területéről érdemes még balra tovább menni az úton, melyen pár perc alatt egy jobbra lévő elképesztő helyen lévő kilátóhoz jutunk, a Kanapee-ra. Tovább lefelé, a kék sáv jelzésű Basteiweg Niederrathenbe vezet, a Kanapee-tól kissé lejjebb, szintén jobbra egy újabb kilátó, a Tiedgestein késztet megállásra.