Rumcájsz nyomában, a rejtekadó jicsini erdőben

A Cseh Paradicsom (Česky ráj) legnagyobb és leglátogatottabb sziklavárosa a Porladó Sziklák (Prachovské skaly) nevű homokkő birodalom a bájos Jičín városától néhány km-re északnyugatra. A viszonylag kis területen fekvő, de rendkívül változatos, sziklaalakzatokban bővelkedő terület a jószívű betyár, Rumcájsz képzeletbeli lakóhelye, a híres-nevezetes rejtekadó jicsini erdő. Sűrű turistaút-hálózat köti össze a sziklaváros legszebb pontjait, kilátóit, le-föl lépcsőzünk a sok helyen csak egy méter széles, szűk hasadékokban, álmélkodva bolyongunk a mesebeli fenyvesekben, puha, homokkal és fenyőtűvel borított hangulatos ösvényeken fedezzük fel e csodavilágot.

A túra hossza: 6 km

A túra időtartama: 3 óra

Szintkülönbség: 230 m fel, ugyanannyi le

Kiindulópont:

Prachov, a kis település szélén lévő díjköteles parkoló, napijegy: 80 Kč. A sziklaváros másik, nyugati szélén, a turistaház mellett is van egy parkoló, a túrát onnan is lehet indítani. Prachovot, a Jičínből kivezető 16-os főúton lehet megközelíteni, a város északnyugati részén lévő nagy csomóponttól kb. 1 km-re jobbra kanyarodunk el a jelzőtábla iránymutatása alapján Prachov felé, majd a falucskán átérve, balra lesz a kitáblázott parkoló. A másikhoz még tovább kell menni 2 km-t.

Belépő, nyitvatartás:

Felnőtt: 70 Kč, kedv.: 40 Kč, családi jegy: 180 Kč, kutyát is be lehet vinni: 10 Kč. A sziklaváros látogatásáért minden nap 9 és 17 óra között kell fizetni, általában áprilistól októberig, július-augusztus: 8.00 – 18.00. Ezen kívül is természetesen lehet látogatni, az utak nincsenek lezárva.

A túra jellege:

Közepesen nehéz gyalogtúra kitűnően jelzett turistautakon, ösvényeken. A nehézséget elsősorban a sok le-föl lépcsőzés jelenti. A sziklaszirteken kialakított kilátók korláttal védettek. Gyerekekkel is nyugodtan végigjárható kirándulás.  A körtúra tetszés szerint, több ponton is rövidíthető. Az itt leírt útvonal az összes érdekes pontot láncra fűzi, érdemes a bejáratnál a sziklaváros 1:7000 méretarányú, részletes térképét megvásárolni. Nagy hátizsákot ne vigyünk, a szűk hasadékokban körülményes úgy a közlekedés. Lehetőség szerint nyári hétvégeket kerüljük el, a rengeteg turista, a kritikusabb szakaszokon kialakuló torlódások miatt sokat veszít varázsából a hely. Nedves időben csúszósak lehetnek a homokkősziklák. A kijelölt útvonalakról ne térjünk le, egyrészt mert nem szabad, szigorúan védett területen járunk, másrészt nagy a balesetveszély, elsősorban a lezuhanás miatt. enni, inni elsősorban a turistaház és a környékén lévő büfékben érdemes, az árak egészen barátiak. A belépőjegyeket őrizzük meg, egész napra szólnak, a turistaháztól újból vissza kell menni a másik kasszánál, és be kell mutatni a megvásárolt jegyeket.

A túra leírása

A sziklavárost a nálunk is ismerős felfestett, különböző színű jelzésekkel jelölt utakon járhatjuk be, ráadásul az összes fontosabb kereszteződésben találunk útjelzőtáblákat. A turistaházat és a prachovi parkolót a Piros sáv jelzésű út köti össze, ezen kívül a turistaháztól indul két körút, a Sárga sáv jelzésű, kb. 1,5 km hosszú rövid, ill. a Zöld sáv jelzésű, 3,5 km hosszú körtúra. Néhány kilátóhoz az út jelzésének megfelelő ∆ jel vezet. Leírásunkban kombináljuk mindhárom útvonalat, így a teljesség igényével fedezhetjük fel a Porladó Sziklák világát. A név természetesen a homokkő mállékonyságára utal, a talaj mindenhol homokos.

A prachovi parkolóból a bódésor mellett indulunk a Prachovské skaly bejárata felé. Kiérünk az országútra, de mindjárt balra fordulunk a széles földútra, melyet Piros és Sárga jelzések mutatnak. A Sárga jelek pár lépés után jobbra térnek le, mi maradunk a Piros jelű úton és egy perc múlva el is érjük a kassza épületét. A széles kocsiútról rövidesen jobbra térünk le egy eleinte enyhén, majd lépcsősorokon emelkedő gyalogútra, továbbra is a P jelzéseket követve. El is érjük túránk első kilátóhelyét, a jobbra magasló sziklákon álló Křížkovský-kilátót, mely az 1930-ban ide látogató kórus nevét viseli. A sziklafal tetejéről pompás panoráma nyílik északra, a halastavakra, balra pedig jól látszik a Cseh Paradicsom szimbólumának számító Trosky vár kettős tornya.

Visszatérve a P jelzésű útra, jobbra fordulva megyünk tovább a kényelmes, pihenőpadokkal ellátott sétaúton. Az elágazásnál találkozunk a szemből jövő Z jelzéssel, innen fogunk majd visszajönni, és jobbra térünk le a Z sáv jelű ösvényre. Hatalmas sziklafalak közé ereszkedünk a kőbe vájt lépcsősoron, néhol alig egy méter széles folyosón lépcsőzünk egyre lejjebb. Gigantikus sziklatornyok mellett kanyarog az ösvény, a Rumcajs-kilátótól a felnövő, magas fák miatt ma már csak korlátozott kilátás nyílik, de pár méterrel odébb, a Haken professzorról elnevezett kilátópontról egy kicsit jobban láthatjuk a környező sziklaformációkat.

Folytassuk tovább utunkat a Z jelzésű úton, melyen le- majd fellépcsőzünk szűk szorosokban, lenyűgöző homokkőtornyok aljában. Romantikus ösvényünk a fenyőerdőből kiemelkedő sziklaformációk közt végül két kilátóhoz ér. Az első, a balra lévő Všetečka-, ill. a vele szemben álló szikla tetején kialakított, az útról jobbra elérhető Schlik-kilátó. Mindkettőből parádés panoráma nyílik a bizarr alakú sziklaképződményekre, az erodált homokkőformákra. Déli irányban, a mélyben a sziklaváros központi részén futó árok, a Császár-szoros és a mögötte emelkedő bástyaszerű sziklafalak látványa felejthetetlen. A kilátóktól, izgalmas útvonalon, hasadékokon keresztül ereszkedünk le a sziklaváros központi terének számító, impozáns sziklatornyok, bástyák által határolt katlanba. Itt találkozik mindhárom jelzés, mi balra kanyarodunk a Sárga jelű kis körútra, mely egyben a Piros jelzésű fő útvonal is.

Utunk egyik leglátványosabb szakasza következik, a Császár-szoros; égbe nyúló, függőleges sziklatornyok sorfala közt emelkedik P és S jelzésű lépcsős ösvényünk. Feljebb érve egyre szűkebbé válik a kanyon, majd elágazáshoz érünk, ahol élesen jobbra fordulunk a S és a Z jelzéseket követve. Pár lépés után elérjük a Béke-kilátó (Vyhlídka Míru) felé vezető Z∆ jelű bekötőutat. Talán innen a legteljesebb a kilátás a Porladó Sziklák tornyaira, színes panoráma táblák segítenek beazonosítani a sziklatűket, bástyákat. Láthatjuk többek közt, a Sast, a Barátot, az Ördög-tornyot, a Császár-tornyokat és az állítólag legnehezebben megmászható sziklát, a Szt. Vencel-tornyot. Nyugatra, remekül rálátunk következő úti célunkra, az átellenben, falként magasló sziklák tetején kialakított Česky Raj-kilátóra. A szédítő mélységben pedig látjuk a katlant, a hangyányi emberekkel.

Visszasétálunk az elágazásig, jobbra fordulva pár lépés csak az újabb, U buku néven ismert csomópont, ahol ismét jobbra kanyarodunk a S jelzésű ösvényre, melyen rövidesen elérjük a Cseh Paradicsom-kilátóhoz vezető P∆ jelzésű rövid bekötő utat. Káprázatos panoráma nyílik a Császár-szoros bejáratát őrző monumentális sziklatornyokra, a távolban Trosky bazalttornyai is kivehetők. Visszatérve a S jelű körútra, balra kanyarodva hatolunk be a sziklafalak közti résbe, a huszita vezér, Žižka emlékét őrző, sziklába vágott kehely után egy emberesre szűkül a hasadék, ez a nevezetes Egérlyuk nevű szakasz, melyet meredek lefelé vezető lépcsősoron át küzdünk le. A már ismerős, központi térségnél bukkanunk ki a homokkő sziklák közül.

Balra fordulva, a P, S és Z jelzésű, széles, kényelmes sétaúton jutunk ki a sziklaváros szélén álló turistaházig és a vele szemben álló épülethez, ahol az információs irodát is találjuk a számtalan vendéglátóhely mellett.  Miután feltankoltuk szervezetünket a cseh finomságokkal, menjünk vissza a sziklavárosba, de most jobbra folytassuk, a bejárat után túránkat a P és Z jelű úton, mely egy totemoszlop mellett vezet be az erdőbe.  Hangulatos fenyvesben, lépcsősoron emelkedünk, az elágazásnál érdemes kitérőt tennünk a jobbra felfelé vezető Z jelzésű ösvényen a Pech-kilátóhoz (Pechova vyhlídka). Végeláthatatlan, meredek lépcsősor vezet fel a sziklák tetején lévő ponthoz, ahonnan a Porladó Sziklák központi részét láthatjuk be. Visszaereszkedünk a P jelzésű útra, jobbra fordulva kapaszkodunk fel az egyre szűkebbé váló völgyben, a hangzatos nevű Zöld-szakadékban (Zelené rokle). 

Felérve a platóra, a P jelzésű úton maradva érjük el a Nad Fortnou turistaút-csomópontot, ahol a P, a Z és a K utak találkoznak. Élesen balra kanyarodunk a P és a Z jelzésű útra, a Vyhlídka Šikmá Vĕž irányába. A sziklaváros déli, viszonylag ritkábban látogatott, de nem kevésbé látványos kerületébe tartunk, lépcsőkön ereszkedünk le a Fortna, gigászi sziklatömbökkel keretezett zord világába. Egy faragott kőfej mellett is elmegyünk, majd jobbra térünk le a Z∆ jelzésű ösvényre, mely a Ferde Torony (Šikmá Vĕž) kilátójához vezet. Izzasztó kaptatón lépcsőzünk fel, igazi sziklalabirintusba érünk, össze-vissza hányt sziklatömbök közt kanyarog ösvényünk a szürreális sziklavilágban. A Ferde Torony-kilátó tetejére a homokkőbe vájt lépcsőkön jutunk fel, ahonnan Jičín városára nyílik szép panoráma.

A Ferde Toronytól lejőve, a Z∆ ösvény jobb oldali ága visszavisz a P és a Z jelzésű utak kereszteződéséhez, egyenesen folytassuk tovább túránkat a Z jelzésű, nagy körút útvonalát követve. Romantikus erdőben, méretes sziklatömbök közt kanyarog ösvényünk, az útvesztőszerű sziklavilágból végül felérünk a már ismerős elágazáshoz, az U buku-hoz. Csatlakozik hozzánk a S jelű kis körút is és rövidesen elérjük a Császár-szoros feletti elágazást (Nad císařskou chodbou). Jobbra kanyarodunk a P és a Z jelű útra, de pár perc múlva balra térünk le a Nad Bukovinou elágazásnál a Hlahol-kilátó felé (Hlaholská vyhlídka). Keletre és északkeletre nyílik panoráma az utunk legmagasabb pontján (460 m) lévő kilátóból. A bal oldali ágon térünk vissza a P és Z jelű útra, pár lépés után érjük el a Z jelzés leágazását, innen a már ismert úton, a P jelzéseket követve sétálunk vissza kiindulási pontunkra, a Prachov parkolóba.

(X)

Bárhova is vezessen a kalandvágyad, az Allianz utasbiztosításaival biztonságban érezheted magad. Az Allianz Útitárs utasbiztosítás platina csomagja a legjobb választás a tengerparti nyaralásokhoz, túrázáshoz vagy a népszerű nyári sportokhoz is, de a platina csomag limit nélküli fedezetet nyújt a baleset vagy betegség miatti sürgősségi ellátásra, mentésre, valamint hazaszállításra is.

 Az Allianz utasbiztosítást gyorsan és egyszerűen akár az indulás előtt 2 órával is megkötheted online.

Az Allianz Útitárs utasbiztosítás már napi 220 forinttól köthető, a gyermekek részére 50 százalékos, míg csoportok részére további 10 százalékos kedvezménnyel érhető el.

Ha gondtalan kikapcsolódásra vágysz, válaszd az Allianz utasbiztosításait!