Csehország egyik legszebb tájegysége, a Cseh Paradicsom (Český ráj) dimbes-dombos, erdővel fedett homokkőterülete. A Prágától északkeletre fekvő, a D 10-es autópályán könnyen megközelíthető, viszonylag kompakt, kis területű régió tömérdek természeti és történelmi látnivalót kínál. A Jičín, Mnichovo Hradiště és Turnov, ill. Železný Brod között fekvő Cseh Paradicsom legnagyobb részét Tájvédelmi Körzet védi, fő jellegzetessége a sűrű erdőből kibújó homokkősziklavárosok, sziklalabirintusok látványos együttese. Nagyjából 100 millió éve a vastag homokkőlerakódásokat tektonikus mozgások gyűrték fel, majd a szél, a csapadék eróziója alakította a ma is látható lenyűgöző, bizarr formára. Az impozáns sziklatornyok, sziklatűk, sziklafalak koncentráltan az ún. sziklavárosokban csoportosulnak, melyeket jelzett, kényelmes turistautak hálóznak be, a sziklafalak tetején számos kilátóponttal, a völgyekben finom, puha, homokos talajon, csodás fenyvesekben kanyargó ösvényekkel.

A Cseh Paradicsom két legismertebb, legnagyobb sziklavárosa a Jičín melletti Prachovské skaly, közismert magyar nevén a Porladó Sziklák, ill. a Hrubá Skála kastélya és Valdštejn vára közti sziklaváros, a könnyen megjegyezhető nevű Hruboskalské Skalní Město. A bájos Jičín városától néhány km-re északnyugatra, viszonylag kis területen fekvő Porladó Sziklák nevű homokkő birodalom, rendkívül változatos, sziklaalakzatokban bővelkedő terület, a jószívű betyár, Rumcájsz képzeletbeli lakóhelye. A híres-nevezetes rejtekadó jicsini erdő legszebb pontjait, kilátóit sűrű turistaút-hálózat köti össze, le-föl lépcsőzünk a sok helyen csak egy méter széles, szűk hasadékokban, álmélkodva bolyongunk a mesebeli fenyvesekben, puha, homokkal és fenyőtűvel borított hangulatos ösvényeken fedezzük fel e csodavilágot. A Turnovtól délkeletre elterülő Hrubá Skála sziklaváros lenyűgöző formájú sziklatornyai két várkastély között nyúlnak az égbe. A hangulatos erdőben, a lombkorona fölé magasló bizarr sziklaalakzatok lábainál és tetején is sűrű, jól kiépített turistaút hálózaton fedezhetjük fel a mesevilágot.

Turnovtól északkeletre, Malá Skála környékén is találunk figyelemreméltó, kisebb sziklavárosokat a Jizera folyó mindkét partján. A leglátványosabb és a nagyobb tömegektől szerencsésen megkímélt Suché Skaly (Száraz sziklák) környékét érdemes felfedezni.

A fantasy filmekbe illő, mesebeli tájat ráadásul jónéhány középkori vár, várrom is tarkítja, melyek közül kiemelkedik a népszerű turisztikai régió szimbóluma, a kettős bazalttornyon magasló Trosky várának romja. Az épen maradt várak közül a legjelentősebb a hamisítatlan középkori hangulatot árasztó Kost vára. Várkastélyokból is bőséges a kínálat, a legnagyobb sziklavárosnak nevet adó Hrubá Skála kastélyán kívül említésre méltó a Sobotka melletti barokk stílusú Humprecht vadászkastély, Mnichovo Hradiště kastélya és a Turnovhoz közeli Hrubý Rohozec vagy a Sychrov kastély.

A Cseh Paradicsom idegenforgalmi infrastruktúrája kitűnő, rengeteg színvonalas kis szállodával, családias panzióval, autentikus éttermekkel várja látogatóit. A települések, a legnagyobb város, Jičín kivételével viszonylag jellegtelenek, érdemes bázisunkat a középkori óvárosáról is híres Jičínben kialakítani. A kompakt óváros a gyönyörű fő térrel, a kastéllyal, a barokk templomokkal, a magas kaputoronnyal hamisítatlan cseh kisvárosi hangulatot áraszt.