Kis magyar Kappadókia

A Szomolyai Kaptárkövek Természetvédelmi Területen találjuk legnagyobb számban az egész Bükkalján előforduló, olyan rendszerint kúp alakú kőtornyokat, melynek oldalaiba a letűnt korok emberei rejtélyes fülkéket faragtak. Az ország leglátványosabb kaptárköveit egy könnyű körséta formájában tudjuk meglátogatni.

A kaptárkövek leírása

Szomolya határában, a Kaptár-völgy fölött, a Vén-hegy délnyugati oldalában lévő hatalmas kúpokkal, sziklaormokkal tagolt riolittufa-vonulat négy lelőhelye, összesen 13, egymástól jól elkülöníthető kaptárkövet foglal magába, melyeken 132 db fülke látható. A kaptárkövek fülkéinek rendeltetéséről, készítőik kilétéről, a fülkék koráról számos legenda, tudományos elmélet született.

Az egyik népszerű feltevés szerint a kaptárkövek síremlékek voltak, a fülkékbe az elhunytak hamvait tartalmazó urnákat helyezték. Mások szerint a vakablakoknak bálványtartó, áldozat-bemutató szerepük volt. A leginkább ismert és elfogadott vélemény szerint a fülkékben méhkaptárokat tartottak. Érdekes módon a kaptárkövek feletti csodaszép, vadvirágos réten jelenleg egy nagy méhészet található, a rét szélén lévő erdősáv zúg a hangos méhzümmögéstől. A régészeti feltárások azonban egyik feltevés igazolására sem szolgáltattak bizonyítékot.

A kaptárkövek anyaga zömében könnyen megmunkálható, véshető riolittufa, mely a miocén kori heves vulkáni tevékenység nyomán jött létre több mint 2000 millió évvel ezelőtt. A természetileg és kultúrtörténetileg is rendkívül értékes területen 1958-ban kőbányát nyitottak, mely súlyos károkat okozott, a tiltakozás hatására 1960-ban nyilvánították védettnek a szomolyai kaptárköveket. Pár évvel ezelőtt tanösvényt létesítettek, és jobban megközelíthetővé tették az érdekes sziklaalakzatokat. Korlátokat, lépcsőket építettek a könnyebb körbejárás végett.

2019 májusában adták át a teljesen megújított tanösvényt, acél platformokon, fémkorlátokkal védett lépcsősorokon tudjuk most már bejárni a kaptárkövek birodalmát, az új, vandálbiztos információs táblákról rengeteg érdekes információt tudhatunk meg a kaptárkövekről. A kissé tájidegen fémjárdák, lépcsők, korlátok jóval biztonságosabbá teszik a látogatást, bár a hely varázsából sokat elvesznek, ráadásul fotókat is nehéz úgy készíteni, hogy a fémépítmények ne látszódjanak a képeken.

A sorompótól a P∆ jelzéseket követve tudjuk körbejárni a kaptárköveket, testközelből megcsodálni a misztikus fülkéket, a bizarr sziklakúpokat. A legimpozánsabb sziklatömbben, a Királyszéke elnevezésű formációban nem kevesebb, mint 48 db fülkét számlálhatunk meg. A kaptárkövek feletti, Natura 2000 védettségű Kaptár-rét ún. erdőssztyepp vegetáció, mely számos védett állat- és növényfaj élőhelye.

Érdemes még felsétálni az aszfaltút kanyarulatában álló kereszttől, a dombon magasló Nagy-Völgy-tetői kilátóhoz, ahonnan szép panoráma nyílik Szomolyára és a Bükkalja szelíd vonulataira.

szomolya-terkep.jpg

Térképkivágat: Bükk 1:40 000 (Cartographia), http://www.cartographia.hu/bukk-turistaterkep-29.html 

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés

A szomolyai kaptárkövek a falu nyugati felén emelkedő füves, lapos Vén-hegy oldalában találhatók. A felújított szomolyai főtérről táblák igazítanak útba a kaptárkövekhez. A térről a P∆ jelzéseket követve az aszfaltos utcán csinos kis házak között emelkedünk a falu szélén lévő sziklába vájt barlangpincék mellett elhaladva egy nagy kanyarban álló keresztig. Itt az aszfaltcsík balra tart, a kaptárkövekhez a jobboldali, kavicsos, autóval is jól járható út vezet. Pár száz méter után egy sorompónál kezdődik a tanösvény hurokútja. A 2019-es felújítás során egy új, kaptárkövet formázó bejárati kapun keresztül jutunk.

Szomolya központjából 1400 méter séta a Kaptárkő tanösvény bejárata, a személygépkocsival is megközelíthető parkolóból pedig kb. 150 méter.

A tanösvény

A tanösvényt jó félóra alatt kényelmesen végig lehet járni. Lépcsőzésre számítsunk, néhány helyen csúszós, morzsalékos lehet az ösvény. Az új fémjárdák, lépcsők nagyban megkönnyítik a kirándulást, azért kényelmesebb egy profi túracipőben felfedezni a kaptárkövek bizarr világát. Kevés árnyékra számítsunk, így nyáron remek viselet lehet egy gyorsan száradó technikai póló, egy mozgást nem akadályozó, strapabíró rövidnadrággal.

Ajánlott szállások a közelben:

A Bükkalja leghangulatosabb településén, Noszvajon két remek lehetőség is kínálkozik, a minden igényt kielégítő, család- és gyermekbarát Oxigén Hotel és a valamivel kedvezőbb árú, közvetlen a barokk De la Motte-kastély mellett álló Tündérkert Hotel.