Noszvaji látnivalók kényelmes sétára fűzve

A Bükkalja festői fekvésű, barátságos települése, Noszvaj elsősorban kastélyáról nevezetes, a hangulatos faluban természetesen a kastélyon túl is van élet és látnivaló. Falusétánk láncra fűzi az összes noszvaji látványosságot, a misztikus barlanglakásokat, a rengeteg programot szervező Gazdaházat, felmászunk a csodás kilátást nyújtó Imány-tetőre, a Millecentenáriumi kilátóhoz, régi pincék mellett sétálunk el egészen a romantikus Síkfőkúti-tóhoz, útközben pedig ízelítőt kapunk Noszvaj kitűnő vendéglátásából is.

A séta hossza: 7,2 km

A séta időtartama:

3 óra, nagyobb pihenők nélkül, gyerekekel egész naapos programnak is tervezhetjük.

Kiindulópont:

Noszvaj, De la Motte-kastély, ill. a mellette álló Tündérkert Hotel, Dobó István u. 10.

Szintkülönbség: 110 m fel, ugyanannyi le

A séta jellege:

Kényelmes séta többnyire a falu aszfaltos utcáin, a barlanglakások környékén földutak, ill. ösvények vannak, az Imány-tetőre, a kilátóhoz kissé meredek, de rövid kaptató. Útközben több vendéglátóhelyet is érintünk, melyek az év legnagyobb szakában nyitva tartanak. Gyerekekkel is remekül végigjárható, babakocsival a barlanglakásoknál és a kilátónál nem nagyon tudunk közlekedni, a barlangoktól menjünk vissza a Gazdaházig, majd a Bocskai utcán át érjük el az Imány-tető alját. A falu utcái túlnyomórészt csendesek, de azért figyeljünk az autós forgalomra, főleg gyerekekkel! Ahol van, használjuk a járdát.

A séta leírása

Noszvaj egyik legkitűnőbb, de mindenképp legjobb elhelyezkedésű szállodája, a késő barokk stílusú De la Motte-kastély mellett lévő Tündérkert Hotel épülete elől indulunk körsétánkra. A belépőjegyeket a Tündérkert recepcióján tudjuk megváltani. Részletes infó a kastélyról itt!

A kastély unikornisokkal díszített főkapujánál lévő elágazásnál menjünk lefelé a Dobó István utcán, melyen pár perc alatt leérünk a hajdani Magtár nagy épülete mögé. A jelenleg fogadóként, borozóként funkcionáló, az 1780-as években épült, eredetileg magok tárolására használt épület színvonalasan felújítva várja a turistákat.  A helyi jellegzetességeket kínáló étterem csak előzetes foglalással tart nyitva, de a borozóba helyi borkülönlegességeket kóstolni a nyitvatartási időben bármikor bemehetünk. Az országút felőli bejárat pedig egy különleges kiállításhoz vezet, ahol másfélezer, többnyire régi üvegtárgyat csodálhatunk meg. Nyitvatartás: Szerdától-szombatig: 10.00-17.00, Vasárnap: 10.00-15.00, belépő: 500.- Ft,  14 év alatt: 300.- Ft.

A Magtártól délre, a Szomolyai úton folytassuk tovább sétánkat, mindjárt az első kis utcán, a Vörösmarty utcán forduljunk be balra. Az utcácska érdekessége, hogy átvezet a Kánya-patakon, de híd csak a gyalogosoknak van, a járműveknek át kell hajtaniuk az utcán keresztülfolyó patakon. Elérve a jobbra, a barlanglakások felé vezető Honvéd utcát, tegyünk egy kis kitérőt balra a Gazdaház felé. Ahogy kiérünk a forgalmasabb Deák Ferenc útra, bal kéz felől találjuk a falu új gyöngyszemét, a Csendülőt. A rendkívül ízlésesen kialakított hely igazi multifunkciós központ, a balra lévő épületben otthonos kávézó működik finom falatokkal, süteményekkel. A belső tér is rendkívül egyedi, könyvespolcok sorával borított falak közt kóstolgathatjuk a tulajdonos, a népszerű pszichiáter, Csernus doki világra szóló whisky gyűjteményét. Természetesen a fő vonal a helyben készített termékek, lekvárok, szörpök, borok. A másik épületben különböző kiállítások váltják egymást, ott jártunkkor éppen egy izgalmas fotó kiállítás volt soron. Rendszeresen tartanak nívós koncerteket és meg is szállhatunk a vendégháznak kiképzett épületrészben.

Tovább, a Deák Ferenc utcán, pár házzal odébb, szintén a bal oldalon találjuk a Gazdaház szépen felújított, fehérre és világoskékre festett épületét. A bükkaljai népi építészeti stílus szép példája az 1889-ben, jómódú, földműves családnak épített (az utca felőli falon látható is az évszám) ház. Az 1976 óta tájházként működő  épület mind külsőségében, mind belső berendezésében hű képet ad az 1800-as évek végének lakásviszonyáról, a benne lakók életéről, valamint azokról a maguk készítette használati tárgyakról, amelyek az adott kor emberének rátermettségét, ügyességét bizonyítják.  Érdekessége a központi helyen kialakított kétpadkás, szabadkéményes konyha, melyben még ma is sütik a kelt tésztás finomságokat a helyi asszonyok a különböző rendezvényeken, melyekből szerencsére elég sok van, ott jártunkkor épp a Tájházak Napját rendezték. Nyitva: márc.15 – okt.15 K-V 15.00-18.00, belépő: 400 Ft, kedv. 200 Ft.

A Gazdaháztól térjünk vissza a Honvéd utcához, a kereszteződésnél tábla is segít az eligazodásban, a barlanglakások felé indulunk. Az utca végén, balra megyünk a földúton, melyen pár méterre elérjük a domboldalba vájt telep bejáratát. A Bükkalja jellegzetes látnivalói a riolittufába vájt barlanglakások, itt a falu délkeleti részén fekvő, Pocemnek is hívott noszvaji barlanglakások egész évben látogathatóak. A délre néző domboldalba épített telep már messziről jól látható, szerves részét képezi a noszvaji faluképnek. Időszakosan néhány barlanglakásban működik a Farkaskői alkotótelep, néhány installációt fel is fedezhetünk a szabadon bejárható „kőkorszakinak” tűnő telepen. A barlanglakásokat régebben főleg a szegények lakták, a XX. században azonban már inkább a faluban építettek maguknak házat az emberek, a telepre pedig egyre inkább romák költöztek, ill. az idősebb falusiak maradtak csak ott. Az utóbbi évtizedekben már a romákat is kiköltöztették az egészségtelen barlangokból, a barlanglakások többsége szép csendben pusztul a Bükkalján. A noszvaji Pocem látogatásához belépőjegyet kell váltanunk, általában minden nap 10 és 18 óra között látogatható, a jegy 600 Ft, gyerek 300 Ft. A jegyet a telep szélén álló, parabolaantennás házban élő asszonytól kaphatjuk meg. Információs táblákon ismerhetjük meg a barlanglakások történetét, egykori mindennapjait. A barlanglakásoktól egy ösvény vezet felfelé, ahonnan szép kilátás nyílik a falura, a ferde fakeresztnél menjünk tovább a telep másik bejárati kapujához, majd az ösvény levezet a temető mellé.

Forduljunk balra, menjünk végig a temető mellett, keresztezzük az országutat, és tovább egyenesen folytatjuk sétánkat a Cserépi utcán. A 14-es számú háznál, a Sári tanyán kézműves sajtokat, tejtermékeket vásárolhatunk. Az utca végétől két párhuzamos dűlőút vezet tovább, a jobb oldalit választva egy széles szőlőtábla mellett gyalogolva, szép kilátást élvezve a környék lankáira érünk ki az Imány-tető alatti elágazáshoz, ahol kissé balra tartva jutunk ki a füves domb lábához.

 A domb tetején a Millecentenáriumi emlékmű kopjafára hajazó faszobra, az István király koronázása emelkedik. A domboldalban pedig a Trianoni emlékmű, Nagy-Magyarország határvonalával, látható. Természetesen a dombtetőről nyílik rá a legjobb rálátás. A kilátás lenyűgöző, remekül látszik a völgybe épült falu, északra a horizontot a Bükk vonulatai zárják, délen a Bükkalja lankái sorakoznak. Ereszkedjünk le a pincék mellett futó útra, forduljunk jobbra, itt újból találkozunk a kék színű, bástyát és félholdat ábrázoló felfestésekkel, melyek „A törökök nyomában” című tematikus útvonalat jelzik és egészen Síkfőkútig kísérnek el bennünket. Apró, földbe vájt borospincék mellett sétálunk el, leérünk az Árpád utcára, majd egy régi kerekeskút mellett egyenesen megyünk tovább az Alkotmány utcán. Az újabb elágazásnál tarthatunk egy kis pihenőt, a Kurta Kocsmában, a Kánya-patak partján lévő autentikus falusi vendéglátóhelyen, egy pofa sör erejéig. Visszatérve a patak túlpartjára a Rákóczi Ferenc úton indulunk Síkfőkút felé. A jellegzetes, csendes falusi utca végül a síkfőkúti országútba torkollik, ahol jobbra felfelé kanyarodva érünk a hétvégi házakból álló Síkfőkút üdülőtelepre.

Balra lent fekszik a stílusos vidéki vendéglátás zászlóshajójának számító Nomád Hotel és Glamping (a kemping és a glamour (csillogás) divatos elegye) területe. Jobbra, a 32-es számú házban a Rozmaring étterem kínál minőségi étkeket és helyben főzött fagylaltot. Az úton rövidesen meg is érkezünk az üdülőtelep szívének számító Síkfőkúti-tó kettőséhez. Az 1930-as években kialakított Síkfőkút az egriek népszerű kirándulóhelye, ékessége a két részből álló, egymástól átjárható gáttal elválasztott tavacska, melynek partján, számos pihenőpaddal felszerelt, gondozott sétány fut körbe. Északi oldalán a hajdani turistaházból átalakított Hotel Síkfőkút beépített teraszos étterme csalogatja a kirándulókat. A felső tó déli partján kulturált játszóteret és egy kis ajándékboltot is találunk, kissé feljebb pedig tisztán tartott nyilvános illemhely várja a rászorulókat. A Síkfőkúti-tó északi oldalán a jelenleg (2019) zárva tartó kemping bújik meg a lombok közt. A szállótól balra látjuk a tavat tápláló legfontosabb forrást, egy méretes, idős tölgyfa alatt fakadó Szent Imre-forrást, melynek vize ma már sajnos nem iható, előtte pedig egy vízikerék emlékeztet az itt álló egykori vízimalmokra.

Induljunk vissza a falu felé a tavacskák déli oldalán futó kavicsos földúton. Jobb kéz felé érdekes kezdeményezést láthatunk, az erdős oldalba, a lombok közé épített, lábakon álló, különleges faházak igazi luxust kínálnak a vendégeknek, még privát jacuzzi is jár a lombházakhoz. A Treehouses néven futó egyedi szálláshely a noszvaji turizmus izgalmas színfoltja. A Kánya-patakot követve pár perc alatt kiérünk a faluba vezető fő útra, a Béke útra, melyen az egri országútra jutunk ki.

Az elágazásnál, jobb oldalon van a közkedvelt Harmónia cukrászda, mely remek süteményei és fagyija mellett egyben a Meseút játékos tanösvény indító állomása. Itt lehet megvásárolni (1500 Ft) a térképes mesemappát, ill. némi letét ellenében megkapjuk a 10, a falu nevezetességei közelében kihelyezett meseházikó kulcsát. A fából készült, gyönyörűen, kézzel megfestett ládákban találjuk a meséket és játékos feladatokat, időkorlát nincs, akár mind a tízet is végiglátogathatjuk, de megelégedhetünk csak pár darabbal is, a lényeg az egyedi, játékos, kalandos élmény, a kis házikók megtalálása, majd kulccsal történő kinyitása és a bennük található mesék egyedülálló élményt kínálnak a gyerekes családoknak. A kulcsot visszaszolgáltatva, a kis felfedezők jutalma, a meseoklevél sem maradhat el. Részletes infókat a honlapon találunk.

A cukrászdától balra, a falu fő útján, a Kossuth Lajos úton folytatjuk sétánkat Noszvaj központja felé. Kissé odébb érdemes a forgalmas úttal párhuzamosan, a hangulatos patakparton futó kis utcán sétálni. Beérünk Noszvaj centrumába, balra az általános iskola impozáns épülettömbje, jobbra az önkormányzat és a könyvtár mellett megyünk el. Az út jobb oldalán emelkedik a református templom, mely 1928-ban épült a régi Árpád-kori templom helyén. Az oldalbejárat előterében a régi templom falszakasza megmaradt, melyben szépen faragott gótikus nyílás található. Az elbontott templom festett fakazettái, melyek a történelmi Magyarország egyik legkorábbi ilyen jellegű emlékei, jelenleg az egri várban lévő Dobó István Vármúzeumban tekinthetők meg. A templomban az eredeti kazetták másolatait láthatjuk.

A templom után, jobbra kanyarodva a Dobó István úton percek alatt visszaérünk kiindulási pontunkra a kastély melletti Tündérkert Hotelhez.