Ékszerdoboz a Bükkalján

A késő barokk, copfstílusban emelt épület a magyar kastélyépítészet egyik gyöngyszeme, a szőlőhegyekkel körbevett, idilli fekvésű Noszvajon, a Bükk lábánál, Egertől 12 km-re keletre fekszik. A 2012-ben újra nyitott kastély elsősorban gyönyörű rokokó falfestményeiről híres, de a völgybe nyúló hangulatos angolpark is megér egy sétát.

A kastély története

A kastély 1774-1778 között épült, Povolni János tervei nyomán, a báró Szepessy család megrendelésére. A kastély felépítése azonban túl sokba került, így a báró kénytelen volt eladni az épphogy elkészült épületet és a birtokot. Az új tulajdonos báró Vécsey Anna, gróf Almásy Antal özvegye lett, és az ő második férje, a francia származású De la Motte Antal ezredes nevét viseli a kastély. Feltehetőleg neki köszönheti a kastély belső francia jellegű díszítését és utalásait. A márki halála után a bárónő első házasságából származó fiúk és leszármazottaik, az Almásyak birtokolták a kastélyt.

A később eladásra került kastély a Gallasy család tulajdona lett. Majd 1930 körül következett egy váltás megint, a Balla és Benteley Drake házaspár személyében, akik 1944-ig voltak birtokosai. A háború során elhanyagolt kastélyt az ’50-es évek közepén üdülőnek rendezték be, ekkor jött el a közel 200 éves freskók restaulásának ideje, melyek az épület beázása miatt rongálódottak, a gyertyás világítás miatt kormozódottak voltak.

A 70-es években történt helyreállítás után kastélymúzeum nyílt a falak között.

A kastély leírása, látogatása

A kastély területére egy szép kovácsoltvas kapun keresztül érünk, melynek oszlopfőin egy-egy unikornist láthatunk, amelyek az Almásy család nemesi címerét tartják mellső lábaikban.

A kastély öt termét rendezték be múzeumnak, melyekben az ajtók, kályhák, freskók mind eredetiek, a bútorzat máshonnan került ide, de azok is korhűek.

A kastély fő szenzációi a káprázatos, elsősorban antik témájú, néhol pikáns, rokokó falfestmények. Az emeleti előtér mennyezetén Auróra, a hajnal istennője látható, a díszteremben pedig a bor istene Bacchus mulatozik. Még a római és a madaras szobában láthatunk eredeti freskókat. Az utolsó két terem falát viszont az utolsó tulajdonos egyszerűen lemeszeltette, túl pajzánnak tartotta a festményeket.

Az angolpark

A kastélyt körülölelő park a korai angolkertek egyik nagyszerű példája, ahol számos fakülönlegesség és díszcserje is megtalálható.

A kertben található még egy több mint 52 méter mély, két méter széles, faragott kővel falazott kút, amelyre két barokk stílusú kútházat terveztek. A parkban többek közt még egy kovácsoltvas napóra, valamint egy díszes, tavirózsával és vízinövényekkel teli tavacska is volt.

Több helyen szolgálnak díszítőelemként római istenek szobrai, karikatúrái, gúnyképei, melyek a korra jellemző racionalista felfogást jelképezték.

Gyakorlati tudnivalók

Cím:

Noszvaj, Dobó u. 10.

Nyitva tartás:

Nyári időszakban: Idegenvezetések indulnak minden nap: 11.00, 12.00; 13.00; 14.00, 15.00, 16.00 órakor. 

Egyéb időszakban: 11.00; 13.00; 15.00; 16.00.              

A kastély csak vezetett túra keretében látogatható.

A kastélykert 2017.08.14 ig nem látogatható!

Belépődíjak:

Felnőtt: 800 Ft

18 év alatti gyermek: 400 Ft

Telefonszám: 0036/463-017

http://noszvaj.hu