A legszebb panoráma Eger városára

Eger házi hegye, a város felett trónoló Nagy-Eged, csúcsáról káprázatos kilátás nyílik a nagy múltú településre, annak ellenére, hogy sajnos a tetején álló, felújításra váró Dobó István-kilátó zárva van. A Bükk kapujának számító Felsőtárkányból a jellegzetes alakú Vár-hegy oldalába mászunk fel, majd a hangulatos Várkúti turistaház érintésével jutunk ki a Nagy-Egedre.

A túra hossza: 16,2 km

A túra időtartama: 4,5 óra

Szintkülönbség: 500 m fel, ugyanannyi le

A túra jellege: Közepes nehézségű gyalogtúra jól jelzett turistautakon. A Vár-hegy nyergébe hosszúnak tűnő, közepesen meredek, de széles, jól járható út vezet. A többi szintkülönbség nem jelentős.

Kiindulópont: Felsőtárkány, Bambara Hotel előtti parkoló. Autóbusszal érkezők a felsőtárkányi kisvasút végállomásától a P+ jelzésen indulhatnak, plusz 500 méter.

 felsotarkany-nagy-eged-terkep.jpg

 Térképkivágat: Bükk 1:40 000 (Cartographia)

A túra leírása

Az autót a felsőtárkányi Bambara Hotel előtti út melletti parkolóhelyek egyikén hagyhatjuk, a vasútállomástól a K és a P+ jelzések egy kerékpárúton vezetnek a bekötőúthoz, ahonnan az aszfaltúton folytatódó P+ jelzéseket kövessük. Felfelé megyünk egészen az út végéig, a Táltos Hotelig, ahol a jelzett út jobbra kerüli meg a szállót a kerítés mellett. A következő elágazásnál élesen balra vezetnek a P+ jelzések, majd hamarosan jobbra fordul az erdei út és megkezdjük hosszú, szuszogtató kapaszkodásunkat a Vasbánya-nyeregbe, a Zsérci úton. Utunkat balról a mély Kőbánya-lápa árka követi.

A nyeregbe felérve egy kissé megfáradt, bedőlt tetejű esőbeállónál elágazáshoz érünk. Jobbra tartunk a P és a Z jelzésű, széles, ledózerolt Török úton. Cseres tölgyerdőben, hosszú emelkedővel érjük el a Kövesdi-kilátóhelyet. A sziklás tisztásról megkapó kilátás nyílik a bükkaljai tájra. Lejtős, széles erdei úton folyatjuk tovább túránkat, jobbra rövidesen leágazik a Z jelzés, mi a P jelzésen maradva pár perc alatt kibukkanunk a szépen felújított Várkúti turistaház előtti hangulatos tisztásra.

Az 1925-ben épült, 1934-ben kibővített menedékház jelenleg is turistaszállásként üzemel, az előtte fekvő hangulatos rét pihenőpadjaival idilli piknikező hely az erre kirándulóknak. A nevét adó Vár-kutat bekerítették, vizet a közeli nyomós kútból vehetünk. Az épülettől a hozzá vezető bekötőúton megyünk tovább, de pár méter után a jelzések jobbra vezetnek le az útról. Találkozunk a jobbra, a Vár-hegy csúcsára tartó meredek P∆ jelzéssel. A Vár-hegyre való feljutás meglehetősen izzasztó vállalkozás, és a csúcsról nincs is kilátás.

Kényelmesen lejtő, kavicsos úton érjük el a P+ jelzés bal oldali leágazását, később szintben tartó, cserjés fiatal erdőben tartó nem túl változatos utunkról jobbra a PO jelzés ágazik le, majd enyhén, de hosszan emelkedve jutunk ki a Nagy-Eged nyergében lévő elágazáshoz, ahonnan a P∆ út kapaszkodik fel a Nagy-Eged (536 m) csúcsára. A már évek óta elszomorító állapotban lévő, lezárt, ötszintes Dobó István-kilátó sorsa reméljük megnyugtató módon rendeződik majd. A kilátó mellett elhaladva menjünk ki a Nagy-Eged meredeken leszakadó kopár oldalába, ahonnan a kereszt mellől lenyűgöző kilátást élvezhetünk tiszta időben. Lábunk alatt  Eger városa, a horizontot a Mátra bércei zárják.

A kereszt és a kilátótorony közti ösvényről észak felé pár lépésre egy tisztás meredek széléről a Bükk-fennsíkot őrző kövek láncolata látszik, alattunk Felsőtárkány falvával. Visszatérünk a P jelzéshez, a hegy nyergébe, ha jobbra pár lépést megteszünk, a híres Nagy-Egedi-dűlő felső részéről szép kilátásban lehet részünk a Bükkaljára. A kereszteződésnél a PO jelzésű utat választva leoldalazunk a Tiba-kút, kifolyóval nem ellátott, gyér vizű forrásához. Innen a KO jelzésen egy-két perc alatt érjük el a Bükki Kék turistaútvonalat, melyen jobbra térve megkerüljük a Kis-, majd a Nagy-Tiba-hegyet.

Keresztezzük a Miklós-völgyet, majd szintet tartó K jelzésű utunk az erdőszél közelében haladva a Vár-hegy oldalában fut tovább. Keresztezzük a Z jelzésű, ún. Keringő utat, és kissé lejtve egy fenyvesfolton átvágva érünk ki egy kerítés mellett a Bambara Hotelhez vezető bekötőútra. Innen, ha egyenesen megyünk tovább a K jelzésen, a kerékpárúton, a focipálya felett, a faluba érünk, ha jobbra felkanyarodunk, visszajutunk a Bambara Hotel előtti parkolóhoz.