Kilátásban gazdag, rövid túra az Eger felett magasló Nagy-Eged hegyre

Eger házi hegye, a várostól északkeletre, csaknem szigetszerűen kiemelkedő, 536 m magas Nagy-Eged különleges mikroklímájának köszönhetően, kiemelkedő jelentőségű terület természetvédelmi és turisztikai szempontból is. A régi tanösvény romjain, 2019-ben a Kaptárkő Egyesület jóvoltából példásan kialakított, 10 állomásos, új természet- és tájismereti tanösvény végigjárásával másszuk meg, az ősszel vörösen izzó cserszömörcésen keresztül az Egerre és környékére lenyűgöző panorámát nyújtó Nagy-Eged hegyet. Az ország legmagasabban fekvő szőlőtermő vidékén, a hegy déli oldalába felkapaszkodó szőlők közt ereszkedünk vissza, végig pompás kilátást élvezve a bukolikus tájra.

A túra hossza: 4,3 km

A túra időtartama: 2 óra

Szintkülönbség: 250 m fel, ugyanannyi le

Kiindulópont, megközelítés:

Eger, Csomós-tanya, bekötő út, az Eger – Noszvaj közti országút mellett. Autóval a bekötő út elején lehet parkolni, a tanösvény indító állomásánál. Autóbuszmegálló (Eger, Csomós-tanya) pár méterre, az országúton, a viszonylag sűrűn közlekedő Volánbusz járat az egri autóbuszállomástól 13 perc alatt, a noszvaji faluközpontból 14 perc alatt ér oda.

A túra jellege:

Rövid, közepesen nehéz gyalogtúra kitűnően jelzett turistautakon, keskeny ösvényeken, köves dűlőutakon. A nehézséget elsősorban a hegyre történő fárasztó kaptató jelenti, meleg időben, a kevés árnyék miatt izzasztó élményben lehet részünk. Vigyünk magunkkal kellő mennyiségű folyadékot, útközben vízvételi lehetőség nincs. A túra októberben, a cserszömörcés „izzásakor” a legszebb!

Ajánlott szállások a közelben:

A Bükkalja leghangulatosabb településén, Noszvajon két remek lehetőség is kínálkozik, a minden igényt kielégítő, család- és gyermekbarát Oxigén Hotel és a valamivel kedvezőbb árú, közvetlen a barokk De la Motte-kastély mellett álló Tündérkert Hotel.

nagy-eged-tanosveny-terkep.jpg

Térképkivágat: Bükk 1:40 000 (Cartographia)

A túra leírása

A Nagy-Eged hegyi természet- és tájismereti tanösvény indító táblájától kezdjük túránkat, már a betonútról remek rálátást kapunk a Nagy-Eged, szőlőkkel betelepített déli lankáira. A jobb oldalon álló tanya épülete után véget ér a betonút, elágazáshoz érünk, itt térünk rá a Piros T betűvel jelzett tanösvény útvonalára. Egyenesen megyünk tovább a széles, sokszor sáros földúton, a jobb oldali úton fogunk majd visszatérni a hegyről. Egy darabig még a Piros sáv jelzések is kísérnek, erdős részen vágunk át, rövidesen kiérünk egy szabad területre, ahol egy Y alakú elágazásnál a jobb oldali ágat választjuk, a bal oldali ágon a Piros sáv jelzés fut tovább Eger felé. Pár lépés után, alig észrevehetően, a dűlőútról jobbra térünk le egy keskeny, köves aljú ösvényre, mely közepes emelkedővel indul meg hegynek felfelé.

A bokros, cserjés területen egy-két kisebb fán találjuk a Piros T jelzéseket, figyeljük őket, mert az ösvény több helyen is szétválik. Sorban következnek a tanösvény információs táblái, a 4-es állomás pl. a hegy oldalát óriási foltokban elfoglaló cserszömörcésről tájékoztat. Innentől már érdemes sűrűn visszapillantgatni, a panoráma egyre teljesebb, már látszik Eger városa és a Mátra vonulata is. A következő, 5. (Rovarvilág) állomás után, ösvényünk bebújik az itt fent már-már erdőt képező cserszömörcésbe, melyben egyre sűrűbben találunk fiatal tölgyeket is. 450 méter felett a melegkedvelő tölgyek már zárt erdőt alkotnak, ösvényünk meredeken kapaszkodik tovább a hegy teteje felé.

Hamarosan kibukkanunk a Nagy-Eged tetejének legnagyobb kiterjedésű tisztására, a Szent István király által 1004-ben alapított egri püspökség emlékére állított, nagy kereszt előtti sziklagyepes karrmezőről elragadó kilátás nyílik Eger városára és szőlőkkel borított környékére. A 7-es állomás melletti mészkősziklákon megpihenve élvezhetjük a Mátra vonulatának látványát is, a toronnyal koronázott Kékes-tetővel és a Galya-tetővel. Szabad szemmel is jól kivehetőek az ikonikus egri műemlékek, elsősorban a bazilika és a líceum monumentális épületei. A siklóernyősök kedvelt startpontja is ez a varázslatos szépségű rét.

Induljunk tovább a hosszúkás tisztáson a hegy legmagasabb pontja felé, félúton, érdemes egy pár méteres kitérőt tenni balra, ahonnan a rétről, tiszta időben gyönyörűen látszanak a Bükk hegység híres „kövei”. Elmegyünk a meglehetősen szomorú látványt nyújtó, lezárt, hajdani Dobó István-kilátó tornya mellett, majd egy pihenőhelynél élesen jobbra fordulva sétálunk tovább a széles földúton, melyen a Piros háromszög jelzések is feltűnnek. Könnyű lejtővel érünk ki egy turistaút-csomóponthoz, balra, a Piros kör jelzés a Tiba-kút felé igyekszik, az itt keresztező Piros sáv jelű turistaúton, a jelzőtábla szerint jobbra fordulunk Eger felé. A széles, köves földúton pár lépés után kiérünk az erdőből, a 9. állomás mellől csodás kilátás nyílik az előttünk elterülő szőlőkre, a dimbes-dombos Bükkaljára. 500 méter körüli magasságban járunk, hazánk legmagasabban fekvő szőlőtermő területén, mely az Egri Borvidék legmagasabb presztízsű dűlői közé tartozik.

Lejtős, kellemetlenül köves dűlőúton ereszkedünk a hatalmas, katonás rendben álló szőlőtáblák között délnyugat felé. Előbukkan Eger városának látképe is, végig remek kilátást élvezve gyalogolunk le a hegyről. A dűlőút nagy bal kanyarjában figyeljünk, mert a tanösvény és a Piros sáv jelű út hirtelen, egy kerítés mellett jobbra letér a fehéren világító Mária-szobor felé tartó széles útról. A keskeny, köves aljú ösvény karsztbokorerdős területen ereszkedik tovább. Kissé lejjebb, a cserszömörcésben elérjük az utolsó, a 10. állomást is, majd jól követhető tanösvényünk nagy kanyarokkal szerpentinezik le a hegyről, végül egy zárt erdős területen átvágva bukkanunk ki a Csomós-tanya melletti, már ismert elágazásnál, ahonnan balra fordulva a beton bekötőúton gyalogolunk vissza kiindulási pontunkra.