Barlangászkodni, fürdőzni és gyógyulni egyszerre

Magyarország legkülönlegesebb fürdője, az egyedülálló miskolctapolcai barlangfürdő, melynek természet vájta zegzugos járataiban, nagy csarnokaiban fürdőzni páratlan élmény kicsiknek, nagyoknak egyaránt.  Az egész évben nyitva tartó fürdőkomplexum igazi kuriózum, a gyógyhatású termálvízben úszkálva fedezhetjük fel a barlang kanyargós járatait, élvezhetjük a vadvíz sodrásának kellemes masszírozását.

A fürdő rövid története

Már az őskortól fogva ismert volt a barlang termálvize, az évszázadok során sokan keresték fel a helyet. Az üdülőhely igazi kiépítése csak a XX. század elején kezdődött, a tavasbarlangot 1936-ban térképezték fel, és nyitották meg a barlangfürdőt. 1959-ben épült hozzá a két fedett termálmedence, majd a soron következő évtizedek során folyamatosan fejlesztették, bővítették a fürdőt. 2005-re már egy modern élményfürdővé alakították szaunaparkkal, gyerekmedencékkel.

A gyógyvíz

A magas ásványi anyag tartalmú 30 fokos forrásvíz Európában egyedülálló, hiszen karsztban ilyen magas hőfokú víz nem található másutt. A gyógyvizet elsősorban mozgásszervi és idegrendszeri betegségek kezelésére ajánlják.

A barlangfürdő

A fürdő legérdekesebb és legnépszerűbb része természetesen a barlangi rész, itt találjuk a nevéhez méltó dögönyözőt, ahová a termálforrások vizét egy kürtőn keresztül elvezetik, és itt tör elő zuhatagként a falból. Érdekes megfigyelni, hogy az elmúlt 40 év alatt a csempézett terem falait és a vízköpőket teljesen benőtte a kicsapódó kalcit, és úgy néz ki lassan az egész terem, mint egy természetes termálforrás.

A két legérdekesebb terem az ókori római hangulatot keltő római terem és a csillagterem, melynek kupolája a csillagos égboltot idézi.

A girbe-gurba homályos folyosókon úszkálva érezhetjük a víz áramlását, amely néha úgy beindul, hogy lebegve tudunk egyik teremből a másikba közlekedni.

A belső két termálmedencében találjuk a legmelegebb vizet, 35 Celsius fokos gyógyvízben tudunk itt ejtőzni.

A gyerekek részére három medencét is kialakítottak vízi pancsolóval, élményelemekkel.

A Barlangfürdő déli oldalán egy Tavi-fürdő található, mely az 1930-as években épült (Szeghalmi Bálint) és az 1960-as években lebontott tavi-fürdő rekonstrukciójával a korábbi tapolcai hangulatot idézi fel, melegvizes pezsgőfürdővel.

Figyelemre méltó a fürdő nyitható üvegkupolájú fogadó épülete is, ill. a félig fedett külső élménymedence jellegzetes kagyló alakú megoldása. A medencék, ill. a barlangfürdő víz alatti sejtelmes világítása is felejthetetlenné teszik a látogatást.

A nyári szezonban az ősparkban lévő hangulatos strandfürdővel bővül a kínálat.

Szauna park

Az egyik legújabb fejlesztés az európai színvonalú 300 négyzetméteres szaunapark, melyben egy 30 fős, két 10 fős és egy 4 fős finn szauna, egy 14 fős gőzkabin, négy 2 fős infra szauna, és két álló szolárium található öltözővel. A szaunák külön belépővel vehetők igénybe.

Gyakorlati tudnivalók

Cím:

Miskolc, Miskolctapolca, Pazár István sétány 1.

Telefon:

46/560-030

Nyitva tartás:

Június – augusztus: minden nap 09.00 – 19.00

Szept.. – máj.: minden nap 09.00 – 18.00

Minden hónap második szombatján éjszakai fürdőzés 23 óráig!

Belépő:

Felnőtt: 2050 Ft, kedv.(gyermek/diák/nyugd): 1650 Ft

4 órás belépő: 1500/1200 Ft

15 órától kedvezményes belépő: 1650 Ft

Családi kedvezményes belépőjegyek is válthatók.

4 éves kor alatt ingyenes!

Szauna: 1350 Ft/ két óra

Részletes ártáblázat a honlapon.

Miskolc Pass turisztikai kártyával ingyenes! A kártya időtartamán belül egyszeri használat.

www.miskolcpass.com 

http://www.barlangfurdo.hu/