Miskolc ékköve

Magyarország egyik legjelentősebb késő gótikus műemléke, Miskolc egyik szimbóluma az avasi református templom és a mellette álló masszív harangtorony.

Miskolc egyik igazi gyöngyszeme a 234 méter magas Avason látható régi templom, az 1411-ben épült Szent István plébániatemplom, illetve a mellette található, 1557-ben épült gyönyörű harangtorony, melynek harangjátéka (1941-ből) a magyar Rádió Miskolci Stúdiójának szignálja is.  A jellegzetes képhez hozzátartozik a város legrégebbi temetője is. 

A templom története

Az első templom itt a 13. században épült, mely egy román stílusú, egyhajós építmény volt. Többször bővítették, végül egy háromhajós, gótikus, hálóboltozatos csarnoktemplommá alakították át 1480 körül.

Miskolcot több támadás érte a török hódoltság idején, 1544-ben a templom is kigyulladt. Két évtizeddel később építették újra egy ma is látható, egyszerűbb formában már a református egyház kívánalmainak megfelelően. Ettől kezdve már nem változott jelentős mértékben az épület, a legutóbbi helyreállítási munkálatok 1982-ben fejeződtek be. 

A templom és belső tere

A templomnak három csúcsíves bejárata is van, leggyakrabban a nyugati oldali van nyitva. A XVI. századi átépítéskor a korábbi karcsú, nyolcszögű pilléreket megerősítették, négyzetes alaprajzúvá alakították át, a boltozott félköríves árkádsor fölé famennyezet került. Ekkor készült a ma álló fedélszék is. Figyelemre méltóak a mérműves ablakok, a 11 hatalmas, csúcsíves és a két kisebb ablak.

Az északi falban több színvonalas gótikus részletet figyelhetünk meg: a neogótikus előtérből gazdag kiképzésű kapuzat nyílik, pálcatagos kerettel és korabeli, vasborítású ajtószárnyakkal, egy szentségtartót, illetve az egykori sekrestye kisebb, körtetagos ajtókeretezését.

Különlegesség a déli falon található 17.-18. századi toronycsúcs és szélkakas gyűjteménye, és az 1735-ből származó „fekete szék”, amelybe a megszégyeníteni kívánt híveket ültették. Ugyanebből az évből való a népi barokk szép példája a szószék pelikános koronájával. A szentély tengelyében van a templom egyik fő ékessége, a 15. század végéről származó, reneszánsz díszítésű királyi stallum, amely feltehetően a diósgyőri várkápolnából származik.

A templomnak híresen jó az akusztikája, a neogótikus karzaton áll az 1895-ben készült Angster-orgona, melyen minden évben játszanak hazai és külföldi orgonaművészek. Az északnyugati kápolnában egy kis kiállítás is megtekinthető, mely bemutatja a templom történetét.

Harangtorony

A templom melletti, különálló harangtorony 1577-ben épült az elpusztult temetőkápolna helyén. A sarok- és támpillérekkel megtámasztott tornyot fazsindelyes gúlasisak fedi. A mellvéddel körülvett faárkád mutatja, hogy a torony egykor a várost figyelő tűzőrség figyelőhelye volt. A vastag, erődítményszerű kőfalat csak néhány, szűk ablaknyílás töri meg. Innen szól negyedóránként a jellegzetes harangjáték.

Temető

A templom mögötti sírkert a város legrégebbi temetője, XVII. századi sírköveket is találunk itt. Érdemes egy sétát tennünk a hangulatos temetőben, több fontos ember is nyugszik itt, így Szemere Bertalan, Palóczy László, a Latabár színész-család és Tompa Mihály édesapja is.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: 

3530 Miskolc, Papszer utca 14

Nyitva tartás:

VII.1. – VIII. 31. H – P 14-17

Más időpontokban bejelentkezéssel látogatható!

Telefonszám:

(46) 358 677