Autentikus matyó világ

A Bükk hegység és az Alföld találkozásánál fekvő matyó főváros, Mezőkövesd legérdekesebb része a Hadas nevű városrész, mely népi műemlékházaival, szabálytalanul kanyargó kis utcáival maga a megtestesült matyó világ.

Az élő skanzen régi, 100-150 éves házai tájházként, alkotóházként várják az érdeklődőket, bemutatva a matyóság építészetét, életformáját, népi művészetét, így az élő matyó népművészet autentikus színhelyének számít a városrész.

Megismerkedhetünk a gyékényezés, a bútorfestés, a szövés-fonás, a hímzés, a mézeskalács készítés és tűzzománcozás, a fazekas és üvegcsiszoló mesterség hagyományaival, illetve sok kedves ajándék- és emléktárggyal is gazdagodhatunk, illetve színes és vidám, hagyományőrző programokon is szórakozhatunk. A kis telkek, szabálytalan utcácskák, meszelt falú, nádtetős parasztházak felidézik az egykori mezővárosi életformát.

A „hadas” kifejezés atyafiságot jelent, az egymással rokoni kapcsolatban álló családokat hívták így, ők gyakran szomszédságban maradtak. Ezt az építészeti szerkezetet őrzi még ma is a városrész.

A város központjából, az áruház melletti Eötvös utcán keresztül érjük el a városrész fából faragott, matyó díszítésű kapuját.

A teljesség igénye nélkül néhány érdekesebb látnivaló:

 

Bútorfestő Alkotóház és Hímzőház

A matyók népi kultúrájának sajátos részét jelenti a helyi bútorfestő hagyomány, mely több mint 250 éves múltra tekint vissza.  A mezőkövesdi asztalosmesterek egyik legjelesebb dinasztiája, a Kovács család bútorfestő műhelye működik ebben a szép XIX. századi házban. Az érdeklődők nemcsak az elkészült munkákat tekinthetik meg, hanem a mestereket munka közben is megfigyelhetik.

Cím: 3400 Mezőkövesd, Kisjankó Bori u. 8-10.

Telefon:  49/500-288, 49/311-169

 

Mézeskalács Ház

Az 1856-ban épült, jelenleg tájházként működő, jellegzetes háromosztatú elrendezésű (tisztaszoba, konyha, kamra) épületben a mézeskalácsos mesterséggel ismerkedhetünk meg.  A Pető Anna vezette édességműhelyben áprilistól szeptemberig minden szombaton, 10.00-15.00 óráig szakmai kulisszatitkokat leshetünk el a mézeskalács készítés rejtelmeiről, a közös sütögetés felejthetetlen élményt nyújt.

Cím: 3400 Mezőkövesd, Kisjankó Bori u. 6.

Telefon: 06/70/230-0138

 

Népi Művészetek Háza, Táncpajta

A városrész központjában áll a Népi Művészetek Háza, amely a több mint 60 éve működő Matyó Néptáncegyüttes otthona, a próbák és nyári táborok, hímző tanfolyamok helyszíne.

A szomszédos Táncpajtában az augusztusi Matyóföldi Folklórfesztivál napközbeni eseményein vagy csoportosan a matyó lakodalmas programjain vehetnek részt a vendégek.

Cím: 3400 Mezőkövesd, Kisjankó Bori u. 5-7. (Hadas városrész)

Telefon: 49/411-686

 

Kisjankó Bori Emlékház

A Népművészet Mestereként is elismert, híres mezőkövesdi rajzolóasszony életének, tevékenységének, a korabeli népművészetnek állít emléket a kiállítóhelyként 1974-től működő Kisjankó Bori Emlékház, mely egész évben látogatható.

A „százrózsás” népművész 1876-ban ebben a házban született, az eredeti festett bútorokkal, búboskemencével berendezett, szentképekkel díszített épület hűen tükrözi a több mint 100 éves állapotokat.

Nyitva tartás:

I. 1.- II. 29. Sz-V: 10-14

III. 1. - 31. és XI. 1.- XII. 31.  kedd-szombat: 10-14

IV. 1. –VI. 30. és VIII. 24. –X. 31. kedd-vasárnap: 10-16

VII. 1. –VIII. 23. H-V: 10-18

Belépő: felnőtt 500 Ft; gyerek, nyugdíjas 250 Ft, 6 év alatt, 70 év felett ingyenes.

 

Festőművész, Szövő Alkotóház

Mezőkövesd egyik legrégebbi, 1817-ben készült, eredeti formájában helyreállított épületében Laczkó Pető Mihály festőművész és Tábori Aranka kézi szövő munkáiból látható válogatás.  A hagyományos beosztású házat a kőből faragott ablakkeretek, a rendkívül ősi, "szabadkéményes" pitvar, valamint (a kamra alatti) boltíves pince különleges építészeti értékké teszik.

Cím: 3400 Mezőkövesd, Kisjankó Bori u. 30.

Telefon: 49/311-081

 

Tűzzománcos Ház

A ház 1899-ben épült ház a többi Hadas-beli házhoz hasonlóan háromosztatú, benne szoba, konyha, kamra helységekkel. A ház mérete annyira kicsi, hogy a hagyományos kemence nem fért be, ezért a szobába épített sparherten oldották meg a főzést és télen a fűtést. A szobában betekintést nyerhetünk  a hímzés történetébe, a textíliákon keresztül. Pótáné Bartók Annamária felügyelete alatt pedig ismerkedhetünk a tűzzománc készítés rejtelmeivel, illetve megcsodálhatunk egy tűzzománc és pasztellkép kiállítást is.

Cím: 3400 Mezőkövesd, Kisjankó Bori u. 9.

Telefon: 20/354-2987

 

Fazekas ház

Fehér Tibor népi iparművész műhelye és kiállítása tekinthető meg a XIX. században épült nádfedeles házikóban. A szobában a műhely munkáiból látható kiállítás, valamint a vendégek meg is vásárolhatják a mester által készített használati tárgyakat. Az egykori konyhában működik a korong, a kamra most raktárként szolgál.

Cím: 3400 Mezőkövesd, Kisjankó Bori u. 38.

Telefon: 49/311-595

 

Gari Takács Margit Emlékház és Zeneház

A híres mesemondó, Gari Takács Margit szülőházában népi hangszer kiállítást láthatunk, olyan érdekes népi hangszereket ismerhetünk meg itt, mint a citera, paraszt furulya, tilinkó, kaval, nagybőgő, harmónika, doromb, nádiduda, tárogató, koboz, okarina, dobok, török síp.

Cím: 3400 Mezőkövesd, Mogyoróköz 6.

Telefon: 70/946-1269

 

Érdemes indulás előtt a honlapon tájékozódni a programokról, nyitvatartásról.

www.mezokovesd.hu