A leghíresebb magyar vár

Eger vára mind a magyar történelem, mind a kultúra egyik meghatározó építménye. Magyarország leghíresebb törökkori vára számos érdekes kiállításnak ad otthont. Lenyűgözőek a város fölé magasodó impozáns falak, melyek között ezer év kultúrtörténeti emlékeit találjuk.

A vár elsősorban Gárdonyi Géza híres regényének, az Egri Csillagoknak, ill. az abból készült felejthetetlen filmnek köszönheti népszerűségét. A várban számtalan történelmi és művészeti látnivalót találunk, a kazamatákat és a Hősök Termét csak vezetéssel, a többi kiállítást egyénileg is látogathatjuk.

A vár története

A Szent István király által alapított egri püspökség székhelye 500 éven keresztül a várdombon volt. A tatárjárás után a püspökség védelmére várat emeltek. A huszita harcok alatt nagyméretű külsővárral bővült.

Az elpusztult román stílusú templom helyére a várdombon gótikus majd késő gótikus stílusban építettek katedrálist. A várban kiépült püspöki székhely fénykorát a XV. században, a reneszánsz korban, élte. Ekkor az ország egyik meghatározó kulturális központjaként tartották számon.

A várat a hozzá fűződő 1552-es ostrom, illetve annak regénybe foglalt körülményei tették nem csak a magyarok, de az egész világ számára híressé. Dobó István és a várvédők legendás győzelme a törökök felett időtlen történet, amit a vár falai közt bárki szívesen idéz fel.  A győztes csata után – újabb támadástól tartva – még jobban megerősítették a várat. De Mohamed szultán csapatai 1596-ban el tudták foglalni a várat, ami majd 100 esztendő múlva szabadult csak fel a török uralom alól.

Később már csak a kuruc szabadságharc idején nyert jelentősebb szerepet, addigra azonban már csak a belső vár állt. Ezután a vár pusztulásnak indult. Köveit a környékbeli építkezésekre széthordták.

A vár látogatása

A várba a Dózsa György térről induló feljárón jutunk, a várkapun belépve magas falak, bástyák fogadnak, a várat sétajeggyel is látogathatjuk. A rendszer meglehetősen rugalmas, mivel még utólag is meggondolhatjuk magunkat, és a sétajegy mellé a kiállításokra is vehetünk belépőjegyet. Természetesen teljes belépőt is vehetünk az összes kiállítás megtekintésére.

Romkert

A várudvar közepén láthatók az egykori, hatalmas, román és gótikus stílusú püspöki székesegyház maradványai. Hajdani méretéről képet kaphatunk a Szent István szobor alapzatául szolgáló gigantikus oszlop vastagságáról. A templom kriptájában temették el Imre királyt 1204-ben, a helyet emléktábla jelöli.

A székesegyház romjai mellett láthatjuk a vár legrégebbi épületének, a X-XI. századi keresztelő kápolnának, a  rotundának helyreállított és tetővel fedett alapfalait.

Vártörténeti kiállítás

Az egykori püspöki palota emeletén kapott otthont a látványos vártörténeti kiállítás. Maga az épület is figyelemre méltó, a gótikus palota az egész vár legértékesebb építészeti emléke. Az 1470-es években épült palota legszebb része az eredetiségében fennmaradt csúcsíves, árkádos folyosó, gyönyörű hálóboltozatával.

A kiállítás a vár történetének a XVIII. századig terjedő időszakát öleli fel. Maketteken tanulmányozhatjuk a romkertben látott épületek eredeti formáját, számos régészeti leletet, díszes kőfaragványt találunk a várdombon állt épületekből. A kiállítás egyik legértékesebb darabja a XV. századi alexandriai Szent Katalint ábrázoló szobortorzó.

A negyedik terem a legnépszerűbb, az emlékezetes 1552-es török elleni hősi várvédés elevenedik meg a diorámákon, különböző hang- és látványelemek teszik még életszerűbbé az ostromot. A többi teremben főleg a végvári élet mindennapjaival, ill. a török megszállás emlékeivel találkozhatunk. De van itt virtuális kiállítás is, a nevezetes filmbe is belenézhetünk, sőt egy nagy terepasztalon ismerkedhetünk meg a híres ostrom részleteivel.

Hősök terme és a kazamaták

A csak vezetéssel látogatható Hősök terme a püspöki palota földszintjén van. A várvédők kegyeleti emlékét idéző hely közepén áll Dobó István várkapitány szarkofágja. Dobót a felvidéki családi birtokon temették el, máig ott nyugszik, síremlékének fedőlapja a XIX. században került Egerbe, 1965-ben helyezték el itt a püspöki palotában. A terem két oldalán hat nagyméretű, a várvédőket szimbolizáló szobor áll. A szobrok közötti szarkofágokban a várostromban elhunytak csontjai vannak, a falon pedig az ismert várvédők neveit olvashatjuk.

Az 1552-es ostrom után kiépített három szinten futó alagutak, a kazamaták a várbeliek mozgását biztosították a bástyák között ostrom idején.  A vezetett séta végigkalauzolja a látogatókat a kőtáron, de láthatunk egy, a filmből ismerős tüzeskereket is, és több korabeli ágyút, ill. az ostromhoz szükséges tárgyakat.

A kazamatákban hűvös van, nyáron is csak 12 fok körüli a hőmérséklet, pulóvert vigyünk magunkkal!

Képtár

A várudvaron a püspöki palotától balra álló épületben rendezték be a külföldi és magyar festők műveiből álló képtárat. A gyűjtemény legnagyobb részét kevéssé ismert külföldi, főleg itáliai és németalföldi festők művei adják, de néhány ismertebb XIX. századi magyar művész munkáit is láthatjuk.

Panoptikum

Az északnyugati Föld-bástya termeiben az Egri Csillagok jól ismert alakjai elevenednek meg viaszszobor formájában.

Börtönkiállítás

 A vár nagypincéjében (a képtár épülete mellől juthatunk le), rendezték be középkori kínzóeszközökkel a népszerű kis kiállítást.

Gárdonyi Géza sírja

A vár egyik fülesbástyáján, egy óriási fa alatt helyezték örök nyugalomra Gárdonyi Gézát, a legnépszerűbb magyar regény szerzőjét, az egri kultusz megalapozóját.

Gyakorlati tudnivalók

Cím3300 Eger, Vár 1.,

Nyitva tartás:

A várkapu nyitva tartása

január 1–március 29. 8.00- 18.00
március 30–november 4. 8.00- 22.00
november 5–december 31. 8.00- 18.00

 

Az állandó kiállítások nyitva tartása

január 1–március 29. 10.00 - 16.00
március 30–november 4. 10.00 - 18.00
november 5–december 31. 10.00 - 16.00
   

 

A kiállítások március 30-tól november4-ig minden nap nyitva vannak, egyéb időben hétfőnként zárva tartanak!

 

Belépődíjak:

Múzeumi belépő

Felnőtt: 1700 Ft

Kedvezményes (6-26) (62-70): 850 Ft

A fenti jegyek a vármúzeum összes, saját kiállítására érvényesek!

Sétajegy: 850 Ft, kedv.: 425 Ft

Érvényes a kiállítások zárva tartása idején:

  • január 1-től március 29-ig 15.30-tól és hétfői napokon egész nap
  • március 30-tól november 4-ig 17.30-tól minden nap
  • november 5-től december 31-ig 15.30-tól és hétfői napokon egész nap 

 

6 év alatt és 70 év felett ingyenes!

Eger kártyára kedvezmények!

Családi kedvezmény van!

A Panoptikumba és az aknafigyelő folyosókra való vezetett túrára kiegészítő jegyeket kell venni!

Részletes jegyinfó: http://www.egrivar.hu/latogatoknak/jegyarak 

Telefonszám(36) 312 744

http://egrivar.hu/