Az igazi Egri Csillagok

Az egri líceum impozáns, késő barokk palotája ma is oktatási célokat szolgál, de a falai között található gyönyörű Főegyházmegyei könyvtár és az egyedülálló Varázstorony megtekintése a turistáknak is feledhetetlen élményt ígér.

A líceum rövid története

A tekintélyes építészeti remekművet Eszterházy Károly gróf egri püspök építtette a 18. század végén egyetemi célokra. Megnyitásakor csupán három fajta – jogi, teológiai és a filozófiai – képzés indult, egyetemi rangot azonban nem kapott az intézmény, csak líceumként működhetett.

Az 1763-ban Gerl Mátyás által elkészített rokokó stílusú terveket végül Fellner Jakab dolgozta át, és ő is irányította az építkezést. A líceum 1782-ig épült, a tanítás 1793-ban kezdődött meg benne. Tornya csillagvizsgálónak épült, annak idején Európa-hírű csillagászati oktatás is folyt itt.

Ma az alapító püspökről elnevezett tanárképző főiskola működik falai között.  

Az épület leírása

Az épület méltóságteljes, de visszafogott főhomlokzatának külső kialakításában a barokk és copf stílus dominál. A jellemzően késő barokk stílusú, kétemeletes szárnyak négyszög alakú belső udvart fognak közre. Lenyűgöző mennyezeti freskóját Franz Sigrist osztrák festő készítette, a kápolnájában található „Az üdvözültek” című freskót pedig honfitársa, Franz Anton Maulbertsch. A főbejárat fölött egy dísztermet találhatunk, mely eredetileg ünnepélyes vitavizsgák, később különleges ünnepségek és rendezvények helyszínéül szolgált.

Varázstorony

A Varázstorony a fő attrakció, itt található a Csillagászati Múzeum, a Planetárium, a Varázsterem, a Camera Obscura (periszkóp) és a Panoráma terasz.

A Varázstorony a Líceum toronyépületének 4. szintjén [3. emeleten] kezdődik, csak lépcsőn közelíthető meg, a hatodik emeleten találjuk a csillagászati kiállítást és a varázstermet.

A Varázsteremben a látogatók egy érdekes fizikaóra során, majd a végén saját maguk által elvégezhető kísérleteken keresztül ismerkedhetnek meg alapvető fizikai jelenségekkel.

A Csillagászati Múzeumban eredeti csillagász műszereket, távcsöveket találunk, itt a hatodik emeleten működött az eredeti csillagvizsgáló is, ahol  Hell Miksa magyar születésű, bécsi császári, királyi udvari csillagász is dolgozott. Különlegesség az ágyús napóra, mely kis durranással jelezte a delet, ill. a XVIII. század vége óta ugyanazon a helyen álló hatalmas , távcsővel egybeépült kvadráns.

A Planetáriumban a szokásos csillagászati programok kerülnek megrendezésre, az éjszakai csillagos égbolt valósághű képmása megjelenítésével.

A legérdekesebb látnivaló a csillagvizsgáló torony kilencedik, legfelső szintjén található, a misztikus sötétkamra. Az egri Camera Obscura szerkezete egyszerű optikai eszköz: egy hatalmas méretű fényképezőgép a besötétített szobában. Az általa létesített kép egy fehér asztallapra vetítődik ki, így azon látni, hogy abban a pillanatban mi is történik a város valamely adott pontján. Az eszközt maga Hell Miksa tervezte 1776-ban, ez Európa legrégebbi ma is működő ilyen berendezése. A megjelenő kép minősége leginkább az időjárástól függ. Az optika párásodása esetén a tárgyak képe életlenné válik, esetleg teljesen el is mosódhat.

A torony panoráma teraszára is kimehetünk élvezve a csodálatos kilátást a város tornyaira és tetőire.

Főegyházmegyei Könyvtár

Az épület első szintjén, a déli oldalon megtekinthető a méltán híres, folyamatosan fejlődő Főegyházmegyei Könyvtár, benne 162 800 kiadvánnyal, közel 30 különböző nyelven. Köztük régi kódexeket és kéziratokat, Mikes Kelemen eredeti Törökországból írt híres leveleit, illetve az országunkban egyedülálló és egyetlen Mozart-levelet csodálhatjuk meg. A copf stílusú berendezési tárgyakat, tölgyfából készült bútorokat szintén Fellner Jakab tervei alapján, Lotter Tamás egri asztalosmester készítette. A kezdetben 20 000 kötetből álló gyűjteményt Eszterházy egyetemi könyvtárnak szánta. A mennyezetét díszítő freskó Kracker János és Lukács József alkotása, mely a tridenti zsinat egy ünnepélyes ülését jeleníti meg. A különleges térhatású falfestmény olyan hatást kelt, mintha egy kupola lenne a fejünk fölött, holott a mennyezet teljesen vízszintes.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Eger, Eszterházy tér 1.

Varázstorony

Nyitvatartás:

IMárcius 15-től április 30-ig:
Hétfő kivételével mindennap 9:30-15:30-ig
Május 1-től augusztus 31-ig:
Mindennap 9:30-17:30-ig
Szeptember 1-től szeptember 30-ig:
Hétfő kivételével mindennap 9:30-17:30-ig
Október 1-től október 31-ig:
Hétfő kivételével mindennap 9:30-15:30-ig
November 1-től március 15-ig:
Hétfő kivételével mindennap 9:30-13:30-ig
December 21-től január 2-ig: Zárva


Pénztár zárás: nyitvatartás vége előtt fél órával!

Belépőhttps://www.varazstorony.hu/belepojegyek.php

Telefonszám:  (36) 520 400/2279

http://varazstorony.hu

Könyvtár

Telefonszám: (36) 325 211

Nyitva tartás:

III. 15 - IV.30 K - V 09.30 - 13.30

V.1.-IX.30: K-V 9.30 - 15.30

X.1 - X.15 K - v 09.30 - 13.30

X.15 – III.15: Szo-V 9.30 - 13.30

Decemberben, januárban és februárban zárva!

Belépő: 800 Ft, diák/nyugd.: 500 Ft

http://efkt.hu