Eger Vendéglátás

Eger olyannyira patrióta város, hogy nemzetközi konyhát kínáló étteremnek szinte nyomát sem találjuk, mindenhol a klasszikus magyaros fogásokba ütközünk. Az élen két, országos viszonylatban is kiemelkedő gourmet hely foglal helyet, az Imola Udvarház, a most már Macok Bisztró névre hallgató étterme és a Hotel Aqua étterme, a Zsálya Bisztró.  

Az egri éttermi árak jóval a megszokott vidéki árszínvonal felett vannak, a fővárosi vendéglátóhelyek árszintjéhez közelítenek.

A legtöbb étterem a belváros sétálóutcává alakított részén, a Dobó tér, ill. a vár bejáratának környékén található.

Külön kategóriát képez a város gasztronómiai térképén a nyári hónapokban, főleg hétvégenként rendkívül népszerű Szépasszony-völgy. A rengeteg turistacsapda vendéglő, borpince között találhatunk azért megbízható minőségű helyeket is. A sok turistacsoport ellenére a völgynek van egy szerethető hangulata is, igaz előtte le kell küldeni pár pohár Bikavért.

 

Gourmet

Macok Bisztró és Borbár (Imola Hotel Udvarház étterme)

Eger, Tinódi Sebestyén tér 4. (a régi Dózsa György tér)

Eger vitathatatlanul első számú étterme új névvel, változatlan magas minőséggel, kifogástalan kiszolgálással várja az első osztályú étkekre kiéhezett vendégeket. A lokáció jobb nem is lehetne, közvetlenül az egri vár feljárója tövében találjuk az igényesen kialakított kis hotelt és éttermét egy morajló kis vízeséssel tarkított apró, de hangulatos kerthelyiséggel. A konyha a magyar, azon belül is egries, a mediterrán és a francia gasztronómia izgalmas fúziója. lenyűgöző borkínálattal.

Hétköznap déltől háromig verhetetlen ár-érték arányú két- és háromfogásos menü.

Főételek: 2-3000 Ft

http://www.imolaudvarhaz.hu

Zsálya Bisztró

Eger, Maklári út 9.

A Hotel Aqua étterme a város másik gasztronómiai csúcspontja, kitűnő minőségű, elsősorban regionális alapanyagokból készült szofisztikált magyaros ételkülönlegességekkel, gazdag borlappal.

Az étterem a termálfürdő közelében van, a Makovecz-féle sportuszodától nem messze, de a vár bejáratától is csak 5 perc séta.

Hétköznap délben itt is találunk kedvező árú menüsorokat.

Főételek: 2-3000 Ft

http://hotelaqua-eger.hu/

 

Belvárosi éttermek

Senator-Ház étterme

Eger, Dobó tér 11.

A város talán legjobb helyén, a Dobó tér vár felőli oldalán álló nagy múltú Senator Ház étterme megbízható, egyenletes minőségű magyaros konyhájáról, udvarias kiszolgálásáról híres. Nem olcsó, de a lokációt is meg kell fizetni, Eger legjobb nézelődő helye az étterem sétálóutcára nyíló terasza.

Főételek: 1800-2800 Ft

www.senatorhaz.hu

Szantofer vendéglő

Eger, Bródy Sándor u. 3.

A város legrégebbi étterme hagyományos, magyaros fogásokat felvonultató étlappal, hatalmas adagokkal, hatékony kiszolgálással, hangulatos kerthelyiséggel várja vendégeit.

A Ciszterci templom melletti, a Széchenyi utcából nyíló kis utcácskában találjuk ezt az egri műintézményt.

Főételek: 1800-2300 Ft.

http://www.szantofer.hu

HBH Bajor Sörház

Eger, Bajcsy Zs. u. 19.

A nem túl csalogató portál mögött egy abszolút korrekt étterem húzódik meg magyar és bajor fogásokkal, emberes adagokkal, kitűnő ár-érték arányokkal. Kerthelyiség is van.

Főételek: 1500-2500 Ft.

http://hbh-eger.hu/

Forst-ház étterem

Eger, Dobó tér 1.

A Dobó tér és az Érsek utca sarkán található népszerű étterem megbízható, egyenletes színvonalú, főleg magyaros fogásokkal, külön cukrászdai résszel csalogatja a vendégeket. A kínálat már-már gyanúsan széles a hamburgerektől a pizzákon át a halételekig, a lokáció pedig verhetetlen.

Főételek: 1700 – 3000 Ft.

http://www.forsthaz.hu

Fehérszarvas Vadásztanya

Eger, Klapka út 8.

Egy biztos pont a város gasztronómiai térképén, az elsősorban vadételeiről ismert, az Érsek-kert mellett található étterem. A Termálfürdő bejáratától öt perc séta.

Főételek: 2200-4000 Ft.

http://www.feherszarvasetterem.hu

 

Pizza

A városban sajnos nincs fatüzelésű kemencében sütött pizza, aki ennek ellenére is ragaszkodik mindennapi pizzájához a következő két pizzériában tehet próbát.

Elefanto Pizzeria

Eger, Katona I. tér 2.

Korrekt, viszonylag vékony tésztájú pizzák. A meglehetősen nagy, rusztikus stílusban berendezett étterem a piac épületében található, a Dobó térhez közeli oldalon.

http://www.elefanto.hu/

Il Padrino Pizza Club

Eger, Fazola Henrik utca 1

Elfogadható minőségű pizzák megfelelő alapanyagokból. Pici kis helynek tűnik, de az emeleten nagyobb a hely. A vár bejárata előtti tértől 2 perc séta, a Dobó utca egy csendes mellékutcájából nyílik.

http://padrinopizza.hu

 

Cukrászda

Dobos Cukrászda

Eger, Széchenyi u. 6.

Eger legnagyobb hagyományú cukrászdája a sétálóutcában. Természetesen a dobos torta a legnépszerűbb sütijük

http://www.doboscukraszda.hu/

Marján Cukrászda

Eger, Kossuth Lajos utca 28.

A város másik híres cukrászdája a vár bejáratától 1 percre. Hatalmas kerthelyiség, minőségi alapanyagokból készített sütik, torták, fagylaltok.

http://marjancukraszda.hu

 

Gyorsétterem, reggelizőhely

Érdekes módon a más városokban gombamód szaporodó gyros-osoknak és kínai büféknek alig van nyoma Eger belvárosában.

Rádi Pékség és Szendvics Bár

Eger, Kossuth Lajos u. 5.

Az országos hálózattal rendelkező cég egri központú, a városban több helyen is találunk mintaboltokat. A Kossuth L. utca és a Jókai utca sarkán lévő szendvicsezőnek nagyon hangulatos terasza van. Jó időben verhetetlen reggeliző hely.

Palacsintavár

Eger, Dobó utca 9.

Édes és sós palacsinták óriási választéka a vár és a Dobó tér között félúton. A teraszon is majszolgathatjuk az óriáspalacsintánkat.

Hétfőn zárva!

http://www.palacsintavar.hu

Retro Burger

Eger, Széchenyi u. 5.

A sétálóutcában a McDonald's-al szemben ehetünk igazi magyaros, csalamádés burgereket.

Szépasszony-völgy

A völgy bejáratánál lévő két csárda számít a legmegbízhatóbbnak a nagyobb vendéglátóhelyek közül. A Ködmön és a Kulacs Csárda is hatalmas területű, már messziről kihallatszik a muzsikaszó, a turistacsoportok lelkesen lapátolják magukba az emberes adagokat. A konyha természetesen echte magyaros.

Borpincék

Nem sok jót lehet hallani az itt található, inkább a mennyiségre, mint a minőségre építő borpincékről, de azért akad néhány kivétel. Mi elsősorban a Hagymási, a Sike, a Wanda és a Juhász Pincészetek borait ajánljuk.