A Bükkalja gyöngyszeme

A Bükkalja látnivalókban gazdag, szép fekvésű települése a Hór-völgyben elterülő Cserépfalu. Legérdekesebb nevezetességei a falu keleti szélén lévő Kis-Amerika barlanglakások, a hangulatos Berezdaljai pincesor és a fölötte lévő dombon magasodó, Csete György által tervezett  Millenniumi kilátó.

A faluból induló Ördögtorony tanösvény fűzi össze a falu jelentősebb látnivalóit, a jelzett tanösvény a Bükk Déli kapu Látogatóközpontot érintve a Hór-völgyi Suba-lyuk ősemberbarlangig megy, majd a híres kaptárköveket, az Ördögtornyot is útba ejtve tér vissza a pincesornál a faluba. A tanösvény északi része az Ördögtorony cikkünkben található.

Kis-Amerika

Cserépfalu szélén a gyönyörű, régi parasztházakkal szegélyezett Berezdalja utcából egy táblával is jelzett kis ösvényen jutunk fel a Kis-Amerikának nevezett különös barlanglakásokhoz. A puha riolittufába vájt barlanglakások nagyon elterjedtek voltak a Bükkalja településein, az itt látható üregeket az 1900-as évek elején vésték ki. A Kis-Amerika gúnynév a világválság alatt ragadt rá, mivel a környékről sokan vándoroltak ki Amerikába, de a legszegényebbek csak a falu szélén terpeszkedő földbe vájt lyukakig jutottak, így lett Kis-Amerika Cserépfalu szélén.

A barlanglakásokban meglehetősen nyomorúságos körülmények közt laktak egészen az 1970-es évekig. Az üregekbe nem lehet bemenni, de túl sok mindent úgysem láthatunk bennük, viszont felülről, a domb szélén futó tanösvényről nagyon egzotikus látványt nyújtanak a szép fekvésű barlanglakások.

Látogatható, berendezett barlanglakást Szomolyán és Cserépváralján találunk.

Millenniumi kilátó

A Kis-Amerikától a tanösvény jelzései felvezetnek a felette húzódó domboldalba, ahonnan remekül rálátunk a barlanglakásokra. Pár perc sétával felérünk a dombtetőre, ahol a Csete György által tervezett, kőből épült, jellegzetes alakú Millenniumi kilátó magasodik. A torony formája egy kaptárkőre emlékeztet, s az ablakok képezik a fülkéket. Apró nyílásai a Göncölszekér csillagképét formázzák. A dácittufa tömbökből épült kilátóba beillesztett régi faragott kövekkel az egykori cserépi kőfaragóknak állítanak emléket.

A mindig nyitva tartó toronyba egy szűk csigalépcsőn fel tudunk menni, és a kis ablakokon kitekintve élvezhetjük Cserépfalu idilli látképét, a környező hegyeket, dombokat, szőlőket. A kilátó alatti részen egy felhagyott kőbányát is láthatunk.

Berezdaljai pincesor

A Bükkalja szinte mindegyik falujában találunk egy-két hangulatos pincesort, Cserépfalu szélén a pincefalunak is beillő, építészileg egységes képet mutató Berezdaljai pincesor a legismertebb és legszebb, ahol három pincesor sorakozik egymás fölött a domboldalon. A különlegesen kiképzett, faragott, festett pincék közül a leglátványosabb is a berezdaljai pincesoron található. Az alsó sor közepén lévő, takaros külsejű Gacsó-féle pince két hosszú falán életnagyságú, állig felfegyverzett, első világháborús honvédek sorakoznak. Itt található Derda László pincéje is (bor-kápolna), ahol a falon bibliai jelenetek vannak a kőbe vésve.

A pincesor harmadik soráról érhető el a táblával is jelzett kis ösvényről a Berezdi sétány északi végénél található Nótaaréna, ahol nyaranta zenés programokkal várják a vendégeket. A hely nem más, mint egy kétszintes mesterséges tufabarlang. A sétány elején áll a népszerű, fából faragott borissza gazda szobra a jó borivó emlékére.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés: Mindhárom látnivaló a Berezdalja utcából érhető el gyalogosan.