Ahol nemcsak a fürdőzés élmény

A Bükkalja egyik leghangulatosabb, legcsaládiasabb termálfürdőjét találjuk Bogácson, a Mezőkövesdtől 12 km-re, Egertől 18 km-re, festői környezetben fekvő kis faluban, a helyi borvidék központjában.

A fürdő rövid története

A fürdőhely története itt is, mint sok más magyarországi termálfürdőnél, az olaj utáni kereséssel kezdődött. Bogácson 1955-ben kezdtek olajkutató fúrásokat, egy kisebb baleset után viszont olaj helyett 60-70 fokos víz tört fel a fúrólyukból. Pár év múlva 1958-59-ben indították el a mélyből feltörő termálvíz kinyerését, a fúrás mögött pedig már ásták is az első fürdőmedence gödrét a helybeliek – társadalmi munkában. Az 1970-es évek eleje óta a bogácsi fürdő fokozatosan fejlődött, sorra nyíltak a különböző medencék, élményelemek, ma már egész évben várja a gyógyulni, pihenni, kikapcsolódni vágyó fürdőzőket.

A rendszerváltás után kapott igazán nagy lendületet a fürdő és a hozzá kapcsolódó szálláslehetőségek bővítése, a komplexum legújabb büszkesége, a 2014 nyarán megnyílt egyedi izgalmakat kínáló csúszdapark.

A gyógyvíz

A bogácsi gyógyvíz ásványianyag-tartalma szerint kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos. Fő biológiai hatóanyaga alapján a kénes gyógyvizek csoportjába tartozik. A kénes gyógyvizek különösen erős ingert jelentenek az emberi szervezetre. A kén beépül az ízületi porcba, belélegezve a koszorúsereket tágítja, egészséges emberben kedvező hatást fejt ki az érszűkület megelőzésében, sőt, a beépült kén a koleszterin lerakódását is megakadályozza.

A bogácsi gyógyvíz emellett hatékonyan elősegíti a reumatikus, ízületi, mozgásszervi betegségek gyógyulását, de törések utókezelésénél is hasznos. Kiválóan alkalmazható nőgyógyászati, prosztata-, epe- és májbetegségeknél, gyomorhurut esetében, sőt ivókúrára is kiválóan alkalmas.

A fürdő látogatása, szolgáltatásai

A fürdő területén 9 medence – hat gyógyvizes, két gyermek-, egy úszómedence – várja a fürdőzőket a nyári szezonban, május 1-jétől szeptember 30-áig. Szezonon kívül négy gyógyvizű medencében (az egyik speciális UV-szűrős tetővel fedett) lehet megmártózni.  A medencékben dögönyözők, nyakzuhany és jacuzzi is található.

A gyermekek részére a nyári szezonban két speciális medencét is kialakítottak, a vízi játszótéren az egészen apró csöppségek is jól érezhetik magukat a számos élményelemmel gazdagított sekély medencében, van itt vízköpő teknős, billenő vödör, vízi gomba. A másik, kissé mélyebb gyermekmedence közepén egy felhőtlen szórakozást ígérő vicces gömbcsúszda áll.

Az aktívabb élményeket kívánó vendégek pedig egy 33 méteres úszómedencében róhatják hosszaikat.

Csúszdapark

Nem mindennapi izgalmakat és élményeket ígér a vadonatúj, 2014 nyarán megnyílt csúszdapark, amely a máshol is megtalálható pályák mellett három igazi ritkasággal is várja a vállalkozó kedvűeket. Az "örvénylő tál"-ban kilenc méter magasságból indulva egy jó 20 méter hosszúságú csövön keresztül egy nyitott "tálba" érkezünk, ahol, mint az örvénylő vízben, megpördülünk, majd be újra egy csúszda-csőbe, aminek végén a medencében landolunk. A másik érdekes csúszdán, először egy csőben (fekete lyuk) haladunk a csúszógumin, majd kiérve a fényre, az imént szerzett lendülettel felfelé "szállunk", hogy aztán a csúcsról ismét a "vízszintre", a medencébe érkezzünk. A harmadik, talán a legnagyobb szenzáció, a "Wave slide", a "hullámcsúszda". Itt is a 9 méteres magasságban lévő, közös indítótoronyból kezdjük utunkat: a csúszógumin lefelé tartva kellő lendületet szerzünk, ami jó magasra felvisz a szemközti íven! Onnan megint vissza, és megint vissza – mindaddig, amíg lassan elfogy a lendület, és az íves csúszda legalsó pontján megállva, szépen kilépünk a szerkezetből.

A Thermal Szálló épületében található Gyógycentrum wellness részlegén különleges masszázsok és széleskörű orvosi gyógykezelések állnak a vendégek rendelkezésére.

Egész évben kedvező akciókkal, éjszakai fürdőzéssel, valamint színvonalas rendezvényekkel (mozgolódós napok, fürdőfesztivál, sörfesztivál, egészségnapok) várják a vendégeket.

Szálláslehetőségek

A fürdő szálláshelyei egész napos fürdőbelépővel kínálnak tökéletes felüdülést és regenerálódást a vendégeknek. A Thermál Szálló mellett az apartmanokon kívül, faházak, kemping, valamint csoportok részére 3 db 26 fős jurta ház is várja az idelátogatókat.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Bogácsi Termálfürdő, Bogács, Dózsa Gy.u. 16.

Megközelítés: Egerből Noszvajon keresztül 18 km, az M3 autópálya mezőkövesdi lehajtójától (18 km) Mezőkövesden keresztül érhető el Bogács. A falu központjától, az Y alakú útelágazástól Noszvaj felé még 100 m a fürdő és parkolója.

Tel: +3649/534-410, +3649/534-018

Nyitva tartás: jún. 1.- aug.31: 9.00 – 20.00, máj, szept.: 9.00 – 19.00, okt – ápr: 9.00-17.00

Belépő: http://www.bogacsitermalfurdo.hu/araink/furdobelepok

www.bogacsitermalfurdo.hu