Építészeti stíluskavalkád

Budapest legromantikusabb épülete a Városligeti-tó egyik szigetén magasodó Vajdahunyadvár épületegyüttese. A történelmi Magyarország legszebb műemlékeinek eklektikus egyvelegéből épült meseszerű palota, érdekes kiállításokat felvonultató múzeumával együtt a város kihagyhatatlan látnivalója.

A Vajdahunyadvár története

A millenniumi ünnepségeket 1896-ban nagyszabású kiállítással ünnepelték a Városligetben. Az egyik legnépszerűbb látnivaló az Alpár Ignác által tervezett épületcsoport volt, amely az ezer év különböző építészeti stílusai szerint készült el. Egy-egy eleme valóságos műemlékek másolatai voltak. Az ünnepségek után lebontották az ideiglenes építményt, de az építmény annyira népszerű lett, hogy utána tartósabb anyagokból 1907-ben újraépítették.

Nevét az erdélyi Vajdahunyad váráról kapta, mert legnagyobb, leghangsúlyosabb gótikus részét erről a várról mintázta az építész.

 A Vajdahunyadvár épülete

Az épületcsoport négy fő részből áll: a román, a gótikus, a reneszánsz, és a barokk stílusú részből.  Az egyes épületrészeknél jól felismerhető a különböző műemlékek hatása, pl. megtaláljuk az udvaron a Jáki-kápolna homlokzatán a jáki templom jellegzetes román bélletes kapuzatát, de mellette láthatunk egy gótikus kerengőt is, a palota egyes részein pedig a gótika keveredik a barokkal, a reneszánsszal. Érdemes alaposan körbenézni az udvaron, elbűvölően romantikus az egész épületegyüttes, valahogy cseppet sem hat giccsesnek a stíluskavalkád.

Az udvaron találjuk Budapest talán legnépszerűbb szobrát, Anonymus, a névtelen királyi jegyző, a Gesta Hungarorum szerzőjének bronzszobrát. A hatalmas kőtrónuson ülő bronzalak fejét misztikus kámzsa fedi, jobb kezében tartott tolla fényes a sok simogatástól. Az egyetlen baj, hogy a legtöbbször sorba kell állni egy fénykép elkattintásához, és nehéz úgy fotózni, hogy valaki ne ülne folyamatosan az ölében.

A főbejáratot egy középkori várak felvonóhídját utánozó hidas kapun érjük el, az udvarról nyílik a palota épületének főbejárata, itt mehetünk be a Magyar Mezőgazdasági Múzeum kiállításaira. A múzeum már az épület átadásától 1907-től itt működik.

Magyar Mezőgazdasági Múzeum

A több mint száz éves múzeum korát meghazudtolóan egészen érdekes, több helyen kifejezetten modern tárlatai teljesen átfogó képet nyújtanak nemcsak a mezőgazdaságról, hanem Magyarország állat- és növényvilágáról, az erdészetről, vadászatról, halászatról. Külön élmény a pompázatos, impozáns termekben sétálgatni, lenyűgöző a nagy rózsaablak az épület belsejéből is, a nagyszerű lépcsőház, a boltozatos termek.

Főleg a gyerekek nagy kedvencei a diorámák, rekonstruált élőhelyek, jurták, kunyhók. A vadászati gyűjtemény is rendkívül gazdag, nemcsak trófeákat, hanem pl. egy kitömött, gigantikus barnamedvét is láthatunk. Több helyen segítenek interaktív eszközök is a megismerésben, egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a multimédiás eszközök, főleg a rendszeres időszaki kiállításokon. Nagyon sok látnivaló van, órákig el lehet bolyongani az épületben, mindig újat felfedezve.

Gyakorlati tudnivalók

Telefon: 06 1/422-0765, 06 1/363-2698

Nyitva tartás

Márc. – okt.: K – V 10 - 17

Nov. – febr.: K – P: 10 – 16, Szo – V: 10 – 17.

Belépő

Felnőtt: 1100 Ft, kedv.: 550 Ft

http://www.mezogazdasagimuzeum.hu